Bili smo konstantno pod pritiskom

Tisti, ki radi spremljate glasbena tekmovanja, jo boste najverjetneje prepoznali. 16-letna Tina Drnovšček iz Krasnega v Goriških Brdih se je udeležila šova Nova zvezda Slovenije in prišla vse do finala. Dijakinja Srednje vzgojiteljske šole v Ajdovščini je poleti pod umetniškim imenom Tina D izdala svoj prvi komad z naslovom Poletje najino. Z glasbo, za katero jo je navdušil oče, se ukvarja vse od četrtega razreda osnovne šole, nastopila pa je tudi že na večjih festivalih v Rusiji in Italiji. Tina D, ki v prostem času piše besedila in pomaga bratu v gostinstvu, nam je izdala, da šovi, kot je Nova zvezda Slovenije, niso najbolj naklonjeni tekmovalcem, tako kot to prikažejo kamere.

Kako to, da ste se prijavili v šov Nova zvezda Slovenije?

Prijavila sem se iz radovednosti, saj me je zanimalo, kako potekajo takšna tekmovanja.

Ste v šovu pridobili kakšno izkušnjo več?

V bistvu res. Pridobila sem to izkušnjo, da se ne smem nikoli več prijaviti na podobne šove.

Zakaj?

Tisto, kar so gledalci videli v enem mesecu, smo mi posneli v enem tednu. Vse je bilo narejeno na hitro, bili smo konstantno pod pritiskom in ni bilo tako lepo, kot se je morda zdelo ostalim, ki niso bili del šova.

Nam lahko opišete potek tekmovanja skozi tekmovalčeve oči?

Snemanja so potekala v Beogradu. Z avtobusom smo se tja odpravili v zgodnjih popoldanskih urah in že takoj po prihodu začeli z vajami. Ob sobotah smo začeli ob sedmih zjutraj in končali zvečer ali pa naslednji dan zjutraj. Enkrat se je zgodilo, da nismo imeli niti časa za malico, tako da sem sestradana pripotovala v Slovenijo ob treh zjutraj, ob sedmih pa sem morala biti že v šoli. Tisti dan sem celo padla v nezavest in se prebudila šele čez nekaj ur v bolnišnici. Zelo me je motilo to, da smo skoraj vsako uro morali povedati izjavo v kamero. Čeprav nismo želeli, smo bili v to prisiljeni. Če bi se upirali, bi sledila tožba Planet TV-ja. Tožili bi nas tudi v primeru, če bi kakšnemu drugemu mediju povedali, kaj se v resnici dogaja v zaodrju. Vedno bližje je bil finale, vedno bolj smo si tekmovalci želeli konca.

Izpadli ste šele v finalni oddaji. Ste pričakovali, da boste prišli tako daleč?

V bistvu nisem niti verjela, da bom prišla v oddajo. Prijavila sem se že na šove pred Novo zvezdo Slovenije, a so me vedno zavrnili.

V finalu ste po odpetem duetu izgubili proti kasnejši zmagovalki Viviani Kukar. Ste bili razočarani?

Ne, saj nisem takšna oseba. Zmago privoščim tudi drugim, sploh pa Viviani, ki mi je bila osebno najboljša izmed vseh nastopajočih. Z njo sem se odlično ujela in sva bili edini duet v finalni oddaji, ki se ni skregal. Ko smo v predzadnji oddaji izvedeli, kdo bo s kom pel, so si ostali tekmovalci takoj skočili v lase, jaz in Viviana pa s tem nisva imeli nobenih težav. K sporom znotraj duetov so prispevali tudi kamermani, saj so nas praktično silili, da smo pred kamero govorili slabe stvari o sotekmovalcih.

Finalni duet: Tina Drnovšček (levo) in Viviana Kukar (desno). Po odpeti pesmi Do What U Want se je zmage veselila Viviana.

Na facebooku in spletni strani oddaje smo lahko zasledili komentarje, da se premalo smejete. Imate kakšen odgovor na to?

Ljudje, ki so to napisali, me sploh ne poznajo. Nisem se smejala, ker sem bila pod pritiskom in kamermani so me vedno dobili v nervoznem stanju. Mislim, da se tudi drugi ne bi veliko smejali, če bi bili pod takšnim pritiskom, kot smo bili tekmovalci. Ne moreš biti vesel, če počneš to, kar ti drugi ukažejo.

V začetku julija ste izdali svoj prvi komad z naslovom Poletje najino, ki ima v štirih mesecih približno pet tisoč ogledov. Ste zadovoljni?

Ne. Ne zaradi števila ogledov, saj mi ogledi niso cilj, ampak nisem zadovoljna, ker pesem ni napisana z moje strani, ni zrežirana z moje strani, jaz sem jo samo odpela. Skladbo je v celoti ustvaril Nino Ošlak, besedilo pa Igor Pirkovič, ki ga sploh nisem imela možnosti spoznati. Ta pesem ni moj stil, tako da jo sovražim. Ošlaku sem sicer prinesla svoje besedilo, a mi ga ni dovolil odpeti. Komad je bil zrežiran dobesedno v enem dnevu. Jaz sem se počutila prizadeto. Za dobro pesem je potreben čas, lahko tudi več mesecev.

Tinin prvi komad lahko poslušate na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=MWfX2-6-36w

Nadeli ste si umetniško ime Tina D. Ste sami prišli na to idejo?

Idejo sva dobila jaz in prijatelj, ko me je v šali poimenoval Tina The Doctor. Potem sva se spomnila, da bi se lahko v svetu glasbe predstavila kot Tina D. Verjetno pa ne bo ostalo za vedno.

V eni izmed uvodnih oddaj ste gledalcem izdali, da tudi pišete besedila. Kje dobite navdih?

V svetu. Moja besedila niso ljubezenska ampak življenjska. Zato tudi nisem zadovoljna s svojo prvo skladbo, saj, kot pove že naslov, govori o poletni romanci.

”Poskušam ustvariti nekaj svojega.”

Kako nastane kvalitetno besedilo?

Kot sem že omenila, za dobro pesem je potreben čas. Lahko si vzamem dve leti, tudi če mi v založbi na primer rečejo, da imam na voljo le dva meseca. Če nisem v stanju za napisati besedilo, ga enostavno ne bom napisala. Ponavadi pesmi pišem ob dveh, treh zjutraj, saj sem takrat umirjena, ležim v postelji in med razmišljajem o drugih stvareh ideje kar same pridejo v glavo. Čez dan mi skoraj nikoli ne uspe. Podobno je tudi pri drugih glasbenikih.

Vsak pevec ima svojega vzornika, po katerem se zgleduje na svoji glasbeni poti. Ga ima tudi Tina D?

Nimam, saj poskušam narediti vse nasprotno kot drugi. Jaz delam na tak način, da če začutiš, da se po refrenu bliža kitica, je ne bom dala.  Poskušam ustvariti nekaj svojega.

Večina glasbenikov sanja o Evroviziji, saj bi to pomenilo vrhunec njihove kariere. Si tudi vi želite nastopanja na velikem evropskem odru?

Pošteno povedano, ne. Ošlak je sicer poslal mojo novo pesem na Emo, sedaj čakam odgovor. Upam da ne bom sprejeta, saj nisem komercialen človek. Poskušam delati nekaj, kar bo meni všeč, tudi če je čisto nekaj drugega, kar bi drugi želeli slišati.

Slovenske pesmi na Evroviziji ne prinašajo uspeha. Se vam zdi, da se to dogaja zato, ker je na slovenski glasbeni sceni premalo konkurence?

Ne, vsi so lahko konkurenti med seboj, problem je v tem, da vsi posnemajo nekoga drugega in potem nastane samo še ena ista pesem. Na Evrovizijo gredo skladbe, ki so bile narejene v enem tednu. Glede časa pa mislim, da sem danes že dovolj povedala. Vse se vrti okoli denarja, torej kako dobro se bo človek prodal. Poleg tega živimo v premajhni državi, da bi sejali uspeh na tako velikem tekmovanju.

Zaradi vaših obveznosti sva težko določila datum in uro tega intervjuja. Ste vedno tako zasedeni?

V zadnjem času ja. Povezala sem se kar z dvema skupinama, s katerimi ustvarjamo nove pesmi.

Ste še vedno mlada in perspektivna pevka, a ste zagotovo že marsikaj doživeli v življenju. Kaj bi svetovali mladim, ki se podajajo na glasbeno pot?

Ali je glasbena pot ali kakšna druga, to sploh ni važno. Važno je, da so samosvoji in naj ne posnemajo drugih oseb. S tem, ko bodo pokazali kar so in se bodo trudili delati to, kar jih veseli, jim bo zagotovo uspelo.

Najin intervju je pri koncu. Nam lahko razkrijete, kje vas lahko v prihodnje poslušamo?

V Sloveniji bolj malo, imam pa nekaj koncertov v Italiji. Za novo leto bom z eno izmed svojih skupin nastopila na Gradu Dobrovo. Trenutno bolj malo nastopam, saj še delam na tem, da bom nekoč lahko uspešno predstavljala svoje pesmi.