Priznanja Katedre za novinarstvo

Katedra za novinarstvo je študentkam in študentom programa podelila nagrade za študijsko leto 2015/16.

UVOD V NOVINARSTVO 2

Tadeja Kreč
Študentka je celovito novinarsko pokrivala izbrane dogodke in se lotevala pomembnih družbenih problemov skozi ves semester. Novinarske žanr je premišljeno prilagajala različnim dimenzijam družbe stvarnosti in dovršeno razčlenjevala teme, ki so v medijih pogosto zapostavljene. Posebej gre izpostaviti informativni članek o ovirah in tegobah beguncev na poti v Evropsko unijo in med bivanjem v Sloveniji, kar je bila junija, ko je članek nastal, obrobna tema v slovenskih medijih. S pomočjo relevantnih sogovornikov je kritično analizirala protislovja slovenske in evropske azilne politike, ki se kažejo na individualnih, zakonskih in sistemskih ravneh.

Nagrade Katedre za novinarstvo
Nagrade Katedre za novinarstvo

RADIO

Ajda Čebul, Elisa Halas, Vida Verdev
Študentke so s svojim seminarskim prispevkom v avdio obliki s spretnim kombiniranjem različnih novinarskih pristopov, zvokovnih kodov, zvočnih prvin in glasov ustvarile všečen izdelek, ki kljub visoki informativnosti obdrži pozornost poslušalca in doseže svoj namen. Ravno na tega študenti pri pripravi seminarskih nalog pogosto pozabljajo: da namreč seminarsko delo ni namenjeno le njihovi lastni poglobljeni obravnavi neke tematike, temveč tudi temu, da se ob njeni predstavitvi občinstvo, torej sošolci, česa učinkovito nauči. Pri temah, ki v osredje pozornosti vstopajo le redko, je to še toliko bolj pomembno; našim avtoricam je uspelo  naslikati podobo manjšinskega radia, ki bo tudi popolnoma nezainteresiranim poslušalcem gotovo ostala v ušesu.
https://soundcloud.com/viida1994/seminarska-naloga-pomurski

 

TELEVIZIJSKI PRAKTIKUM

Katarina Bulatović, Sanja Gornjec, Valentina Novak

Študentke so v problemskem televizijskem poročilu razčlenjevale prihodnost slovenskega filma skozi prizmi sistemskih problemov filmskega ustvarjanja v Sloveniji in poklicnih potencialov študentov filmske režije na AGRFT. Z narativno premišljenim pristopom so s pomočjo relevantnih sogovornikov samostojno in celovito obdelale temo ter kljub nekaterim manjšim tehničnim zdrsom dokazale poznavanje posebnosti televizijskega novinarstva, predvsem z vidika pripovedovanja s prepletanjem govora, gibljivih podob in zvoka.
http://tvpraktikum.blogspot.si/2015/06/prihodnost-slovenskega-filma.html

 

Nagrade Katedre za novinarstvo
Nagrade Katedre za novinarstvo

RADIJSKO NOVINARSTVO IN DIGITALIZACIJA

Jan Bertoncelj, Matej Grošelj, Darja Pograjc, Žana Vidmar, Sandra Hanžič

Radijska oddaja Večer z modrim Janom je odziv na nedavni vzpon priljubljenosti narodnozabavne glasbe v Sloveniji, posebej z uveljavitvijo skupine Modrijani. Aktualno temo so avtorji s prepletanjem žanrov intervjuja na terenu in v studiu, reportaže, ankete in bloka novic umeščali v širši družbeni kontekst. Poleg vsebinske poglobljenosti so se izkazali ne le s kreativno pripravi zvočne slike posameznih prispevkov skozi montažo, temveč tudi s pripravo celovitega in enovitega zvočnega dizajna skoraj polurne oddaje. Gre za radijski prispevek, ki spoštuje glavne značilnosti radijskega medija in je zaradi svoje dinamičnosti in vsebinske celovitosti prilagojen tudi bolj zahtevnim ušesom.
https://soundcloud.com/smekwest/vecer-z-modrim-janom

Nagrade Katedre za novinarstvo
Nagrade Katedre za novinarstvo
Prejšnji članekInternet
Naslednji članekOkrogla miza Delo v osiromašenem novinarstvu
Jernej Amon Prodnik
Docent na Katedri za novinarstvo in raziskovalec na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede.