V Slovenski kinoteki je 28. novembra 2016 v matinejski izvedbi potekala projekcija filma Trumanov šov (The Truman Show, 1998). V filmu osrednji protagonist Truman Burbank nekega dne ugotovi, da je njegovo celotno življenje od rojstva naprej zapletena fabrikacija. Mestece, v katerem živi, je v resnici televizijski studio, njegovi prijatelji in someščani pa so igralci v najbolj popularni televizijski nanizanki vseh časov.

Po predvajanju je potekal pogovor o tem, kaj nam film lahko pove o današnji družbi in kako lahko razumemo vlogo medijev v njej. Kljub temu, da je film star že skoraj dve desetletji, ohranja svojo aktualnost, omogoča pa tudi navezovanje na spletne družbene medije, ki v času nastanka filma sploh še niso obstajali. Pogovor se je osredotočil še na vprašanja ideologije in potrošnje v kapitalizmu, v času t.i. “postresničnosti” pa odpira tudi možnost premisleka, na kakšne načine prihaja do prepletanja resničnosti in fikcije. Pogovor so s svojimi komentarji uvedli študenti_ke pri predmetu Odnosi z mediji (Relations with the Media) Špela Bezjak, Javier Sánchez Castro in Anja Peurača, v okviru katerega je potekala projekcija, vanjo pa se je s komentarji nato aktivno vključilo občinstvo. Projekcijo je s pomočjo Slovenske kinoteke organizirala Katedra za novinarstvo.

 

Prejšnji članekStrokovna ekskurzija na Dunaj
Naslednji članekPodelitev nagrad Katedre za novinarstvo
Jernej Amon Prodnik
Docent na Katedri za novinarstvo in raziskovalec na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede.