Občina investira, študentje ostajajo brez štipendij

V začetku oktobra 2019 je Občina Šempeter-Vrtojba z gradbenim podjetjem Kolektor CPG podpisala pogodbo za izgradnjo postajališča za avtodome na severnem koncu Vrtojbe. Delo, ki naj bi bilo končano ob koncu marca 2020, naj bi občino stalo približno 100.000 €. Poleg tega naj bi se do septembra 2020, prav tako v Vrtojbi, zaključila še gradnja kar štirikrat dražjega rekreacijskega centra. Kraj s približno 2500 prebivalci bo v novem letu očitno bolj turistično obarvan, so pa nove investicije tudi razlog, da bodo na občini podelili manj štipendij za dijake in študente kot v preteklih letih.

Vsako leto do sedaj je Občina Šempeter-Vrtojba namenila dodatnih 15.000 evrov za štipendije. Dijaki in študentje so se na razpis prijavili oktobra, komisija pa je na podlagi ocen in dosežkov tako v šolskih kot izvenšolskih dejavnostih do decembra izbrala 3 najprimernejše dijake in 3 najboljše študente. Prejemniki dobijo štipendijo nakazano vsaki mesec do konca srednje šole ali fakultete. ”Vsako leto podeljujemo štipendije zato, da našim mladim občanom pomagamo do uresničitve svojih sanj,” pove Ksenija Ušaj, ki je na Občini Šempeter-Vrtojba zadolžena za finance, je pa tudi v omenjeni komisiji za podeljevanje štipendij. ”Naš denar, ki ga nakažemo prejemnikom, slednjim veliko pomaga pri izobraževanju, predvsem študentom. Vsi vemo, da stroški bivanja v času študija niso nizki, zato smo se nekaj mandatov nazaj odločili za razpis štipendij. Res je, da prejemniki večinoma ne študirajo na Goriškem, ampak množično odhajajo na študij prevsem v Ljubljano, kjer je večja možnost izbiranja.” Po zadnjih raziskavah, ki so jih opravili na občini, pa kažejo tudi na to, da se prejemniki po končanem študiju ali srednji šoli ne zaposlijo v Šempetru pri Gorici ali Vrtojbi. ”To nas v bistvu niti ne zanima. Pomebno je to, da je prejemnik prebivalec naše občine in da mu z našimi financami pomagamo do uspeha,” doda Ušajeva.

”Slišalo se bo vsakdanje, ampak štipendija mi res pomaga pri študiju,” pove Rebeka Pregelj, ena izmed občinskih štipendistk, tudi študentka farmacije v Ljubljani, ki je štipendijo prejela v njenem prvem letniku študija, torej v šolskem (akademskem) letu 2017/18. ”Študentski dom mi v bistvu še vedno plačujejo starši, s svojim denarjem pa si lahko privoščim hrano, zabavo, gledališče in podobne stvari. Brez štipendije bi morala verjetno še nekje delati, kar bi mi pobralo veliko časa, ki bi ga lahko namenila učenju.”

Počivališče za avtodome v Vrtojbi. Foto: Facebook.

Kot rečeno, ponavadi je bilo vsako leto na občini 6 približno toliko zadovoljnih ”štipendistov”, v šolskem letu 2019/2020 pa sta samo 2. Občina je namreč oktobra prejšnje leto objavila razpis, na katerem je pisalo, da štipendijo prejmeta le en dijak in en študent. Glavno vprašanje, ki se je nemudoma porodilo, je bilo, ali ni morebiti zmanjšanje proračuna za štipendije povezano z gradbenimi deli v Vrtojbi v tekočem letu. Ali je ta investicija res toliko draga?

Kot si lahko preberemo na občinski spletni strani, sta 14. oktobra 2019 v Coroninijevem dvorcu župan Občine Šempeter-Vrtojba mag. Milan Turk in direktor podjetja Kolektor CPG d.o.o. Kristjan Mugerli podpisala pogodbo za izvedbo počivališča za avtodome. 1255 m2 veliko počivališče naj bi bilo namenjeno za turiste, ki ponoči zahajajo v kraje ob italijanski meji in iščejo prostor za počitek. Počivališče pa naj ne bi služilo le počitku turistov, ampak tudi večjo obiskanost vrtojbenskega spomenika in razgledne točke Svetega Ota, saj pot do tja pelje prav mimo omenjenega počivališča. Poleg tega je kakih 100 metrov stran v naslednji fazi urejanja območja ceste med Vrtojbo in Biljami oziroma Mirnom predvidena ureditev kolesarske steze. Vrednost pogodbeno dogovorjenih del, ki bodo predvidoma končana marca letos, pa znaša kar 104.774,33 EUR z DDV.

Gradnja rekreacijskega centra. Foto: Facebook.

Prebivalci Vrtojbe, ki spada med najdaljše obcestne vasi v Sloveniji (zato morda tudi tako visoka vrednost del), so lahko kmalu izvedeli, da to ne bo edina gradnja v njihovi vasi. Na regionalnem Radiu Robin je prišla na dan novica, da se načrtuje izgradnja še veliko dražjega rekreacijskega centra in nekaj tlakovanih otokov za umirjanje prometa. To novico so čez nekaj dni potrdili tudi na spletni strani občine, kjer so zapisali, da sta 18. novembra direktorica EZTS GO Sandra Sodini in izbrani izvajalec Erik Sever s. p. v partnerstvu z Zoranom Batističem s. p. v taistem Coroninijevem dvorcu ob prisotnosti vseh treh županov občin ustanoviteljic EZTS GO, župana Občine Šempeter-Vrtojba Milana Turka, župana občine Gorica Rodolfa Ziberne in župana Mestne občine Nova Gorica Klemna Miklaviča, uradno podpisala pogodbo o izvedbi del za rekreacijski park v Vrtojbi. Ta dela se bodo v Vrtojbi zaključila do septembra 2020. Skupna vrednost je skoraj štirikrat večja kot v prejšnjem primeru, natančneje 393.173,02 EUR (brez vključenega DDV).

Na drugo vprašanje lahko odgovorimo pritrdilno. So pa te visoke cene vplivale tudi na štipendije. Ksenijo Ušaj smo vprašali, zakaj je občina podelila štipendijo le po enemu dijaku in enemu študentu. ”Občina vsako leto naredi načrt, kam bodo namenili denar iz proračuna. Prišlo je nekako do dogovora, da bo občina v tem 4-letnem mandatu bolj usmerjena v turizem, torej v izgradnjo novih turističnih objektov, kot je počivališče in rekreacijski center. Na podlagi tega smo se odločili, da vsaj za letos šest štipendij ne bomo podeljevali, saj se bojimo, v kolikor bi prišlo do kakšnih zapletov, da občina ne bi finančno zmogla vsega tega pokriti,” je dejala Ušajeva.

Foto: mesto mladih

V eni najbogatejših občin v Sloveniji torej prihaja do zaskrbljenosti glede financ, zato so najkrajšo žal potegnili učenjaki. Čeprav se v očeh mnogih to zdi nepošteno, je potrebno na celotno stvar gledati tudi z drugega zornega kota. Vrtojba bo z deli vendarle dobila nek nov izgled. Tisti pa, ki se jim je ponesrečila vloga za podelitev štipendije, bodo srečo morali iskati konec letošnjega leta, natančneje oktobra, ko bo Občina Šempeter-Vrtojba objavila razpis za dodelitev štipendij za šolsko leto 2020/21.

Prejšnji članekUspešen boj proti otroškemu delu s pomočjo fotografije
Naslednji članekPriprava oddaje Studio City