Radijski intervju

Radijski intervju z Goranom Deklevo.
Avtorici: Nina Vodeb in Martina Poles
Glasba: Radio Owner by Polymorph & Cromwell by German Army (Dostopno prek: Free Music Archive)

Intervju je pogosta radijska novinarska zvrst, saj je prav pogovor osnova radijskega dela. Je refleksija trenutnega ali dalj časa trajajočega odnosa med osebo, ki zastavlja vprašanja, in tistim, ki nanje odgovarja. Poslušalec pa mora intervju sprejemati kot pogovor. Intervju mora biti sestavljen iz vprašanj in odgovorov v korist poslušalca. To pomeni, da mora novinar nizati vprašanja, ki bi jih zastavljal poslušalec, če bi ozadje tematike poznal tako dobro kot novinar.

Radijski intervju mora biti aktualen, konkreten in privlačen. Za razliko od časopisnih intervjujev ne omogoča preskakovanja in večkratnega branja, vendar lahko z zvočnimi odtenki pove zelo veliko in ne zahteva posebnega  napora poslušalcev.

Intervjuji so različni, trajajo od 30 sekund do uro ali več, so živi ali posneti, resni ali zabavni. Ločimo tri vrste intervjujev (BBC v Pirc): preiskovalni, s katerim želimo nekaj odkriti; informativni, ki javnosti predstavi nekaj novega, in emotivni, v katerem intervjuvanec javnosti razkriva svoja mnenja in čustva.

Ključnega pomena za vsak intervju je priprava nanj. Za radijski intervju velja, da je najboljša improvizacija pripravljena improvizacija. Novinar mora dobro poznati temo in sogovornika. Pripraviti si mora okvirni koncept, skicirati vprašanja oz. teme in včasih pred intervjujem opraviti pogovor s sogovornikom ali ljudmi, ki intervjuvanca dobro poznajo. To so pripravljalni intervjuji, ki mu služijo kot gradivo. Vprašanj se vnaprej ne pošilja, saj so prvi odgovori najboljši. Pripravljen sogovorec bi zvenel preveč formalno in suhoparno.

Najpomembnejši del celotnega procesa je izvedba intervjuja. V tem delu se dogaja cela vrsta govornih in negovornih aktivnosti, ki vplivajo na to, koliko bo intervju kakovosten. Pri izvedbi pa moramo biti tudi zelo previdni, saj pogovor v studiu lahko bogatijo ali motijo različni šumi. Zadnje čase predstavljajo problem mobilni telefoni, ki v primeru, da niso izključeni, motijo radijske aparature. Posnetki so tako neuporabni.

Prejšnji članekFirbcologi odkrivajo radio
Naslednji članekRadijski voditelj na komercialnem programu