Če telefona ne boš kupila v prosti prodaji, se najprej pozanimaj, pri katerem operaterju imajo zate najugodnejši paket. Mogoče ti bo že ožja ponudba telefonov operaterja pomagala pri izbiri.

Za začetek na starem telefonu preveri, koliko prostora ti zasedejo vse aplikacije, ki jih imaš nameščene, in koliko bi ga zavzele še tiste, za katere mogoče nimaš več prostora. Punce seveda ne moremo brez Facebooka, Instagrama in Snapchata, za varnost telefona pa je priporočljivo, da naložiš tudi antivirusni program.

 

Baterija

Kapaciteta baterije se meri v mAh (miliamper urah). Ta številka pove, kolikšno kapaciteto naboja lahko baterija zadrži, ko je 100 % napolnjena. Višja kot je številka, več časa lahko uporabljaš telefon do naslednjega polnjenja. Ker je baterija praktično srce telefona, je priporočljivo, da jo polniš s priloženim polnilcem oz. s polnilcem, ki polni s telefonu primernim tokom. Tu moraš biti pozorna na oznako A (amper). V primeru, da uporabiš ‘močnejši’ polnilec, se bo telefon sicer napolnil hitreje, vendar pa se bo baterija bolj segrevala, kar ji tudi krajša življenjsko dobo.

 

Pomnilnik, RAM in spominska kartica

Enota za velikost pomnilnika je B (bajt); ker pa je to zelo majhna enota, velikost pomnilnika večinoma merimo kar v GB (gigabajt). Vsak telefon že ima pomnilnik, na katerega lahko shranjuješ aplikacije, slike, videoposnetke, glasbo, dokumente in drugo. Tukaj moraš biti pozorna na to, koliko prostora je dejansko namenjeno tebi kot uporabnici, saj del pomnilnika zasedajo že naložene aplikacije, ki so (vsaj nekatere) nujne za delovanje telefona.

Ko je telefon vključen in uporabljaš različne aplikacije, če torej nekaj delaš s telefonom, se za trenutno odprte programe uporablja delovni spomin oz. RAM. Večji RAM ti omogoča, da imaš lahko hkrati odprtih več aplikacij, telefon pa ne bo ‘mlel’. Če imaš odprtih manj aplikacij, bo telefon delal hitreje.

Če za vse svoje aplikacije potrebuješ veliko prostora, poleg tega pa imaš še veliko fotografij in glasbe, je nujna oprema tvojega telefona spominska kartica. Ne le, da se bodo podatki na kartici ohranili tudi če se ti bo telefon pokvaril, ampak boš lahko kupila telefon, ki ima manj vgrajenega spomina, s tem pa privarčevala nekaj denarja, saj so telefoni z večjim spominom tudi primerno dražji.

 

SAR vrednost

Nedavno se je med tehničnimi lastnostmi telefona znašla tudi SAR vrednost. To je enota za količino sevanja, ki jo oddaja telefon med svojim delovanjem. Na trgu so le telefoni, ki imajo to vrednost največ 2 W/kg (vat na kilogram), kar je po dosedanjih raziskavah za zdravje neškodljiva količina sevanja. Če te pa možne posledice sevanja še vedno skrbijo, lahko izbereš tudi takšnega, ki ima vrednost le 0,3 W/kg.

 

Fotoaparat

Ko gledaš lastnosti fotoaparata, si najverjetneje pozorna le na to, da ima zadnjo in sprednjo kamero ter čim več MP (megapikslov). A v praksi več megapikslov še ne pomeni nujno tudi boljših fotografij in videoposnetkov. K dobrim fotografijam pripomorejo še avtofokus, stabilizator slike, možnost ročnega spreminjanja nastavitev, bliskavica in seveda čista leča. Verjetno najboljši izum pa so fotoaparati s širšim kotom, kar pomeni, da v fotografijo lahko z enake razdalje zajameš več kot z navadnim fotoaparatom, kar je še posebej priročno za snemanje sebkov (selfiejev).

 

Zavarovanje

Najboljši način, da zavaruješ svoj telefon, je zagotovo ta, da mu kupiš ovitek in zaščitno steklo. Za poškodbe, pri katerih stroškov popravila ne krije garancija, pa lahko skleneš zavarovanje z zavarovalnico. To se ti še posebej splača, če imaš v lasti dražji telefon.

 

Priporočljive aplikacije

Kot sem že prej omenila, je priporočljivo, da namestiš antivirusni program, ki bo zaščitil vse tvoje podatke. Večina antivirusnih programov, ki so prilagojeni mobilnim napravam, pa ima tudi druge funkcije. Program tako lahko s tvojega telefona počisti vse smeti, neuporabne aplikacije in datoteke ter s tem pospeši delovanje telefona. Če nisi ravno vestna glede delanja varnostnih kopij (=backupov) si raje namesti še aplikacijo, ki bo sproti shranjevala tvoje fotografije v oblak. Zelo uporabna aplikacija je tudi App Lock, ki ti omogoča, da za dostop do drugih aplikacij nastaviš gesla.

Poleg teh resnično uporabnih aplikacij, pa seveda potrebuješ tudi urejevalnik fotografij, opomnik za pitje vode, lučko, igre za krajšanje dolgčasa, aplikacijo, ki ti odšteva čas do pomembnih dogodkov in aplikacijo, ki prepoznava izvajalce in naslove pesmi.

Da pa ne boš preveč časa preživela na telefonu, si prenesi še aplikacijo, ki šteje čas, ko uporabljaš telefon in kolikokrat pogledaš na telefon.

Prejšnji članekUber do avto-letal s pomočjo Pipistrela
Naslednji članekAli tehnologija resnično poneumlja?