6.30.

Na travnik ob veliki trinadstropni hiši zapelje zlat punto. Izstopi predsednica volilne komisije manjšega volišča v celjski enoti, kjer lahko svoj glas odda malo manj kot 200 volilnih upravičencev.

»To je danes naše parkirišče,« z roko pokaže proti palicam, ki so jih ob mejnike na travniku postavili lastniki sosednje parcele, da jim volilci z avtomobili ne bi pomečkali trave.

Lastnik trinadstropne hiše, gospod v poznih sedemdesetih jo pozdravi in odklene svojo garažo, v kateri so prejšnji večer pripravili volilni prostor.

»Danes že ne bo veliko gneče,« reče član volilne komisije. »Vsaj tu na vasi je tako, da če je sonce, grejo ljudje na sprehod ven na zrak in potem sproti pridejo še k nam. Če je dež, se pa nikomur ne ljubi iz hiše.« In res prvih nekaj ur vlada zatišje.

Ko zvonovi v cerkvi nedaleč stran oznanijo, da je ura deset, se člani komisije razveselijo. »Največ ljudi imamo tu po deseti uri, ko pridejo iz cerkve,« reče ena izmed njih. Nekaj minut kasneje se opazi porast volilcev, predvsem starejših.

»So nas spomnili pri maši, da je treba danes voliti,« pove 73-letna gospa, ki jo je na volišče pripeljal sin. »Sem gledala par soočenj, tako da vem, kateri je tisti pravi.«

Starejši gospod se opirajoč na palico z glasovnico v roki odpravi v prostor za glasovanje. Lastnik trinadstropne hiše vtem stopi v garažo in ga ogovori: »Pa menda ne boš spet volil Pahorja. On ne bo nič spremenil.« Gospod s palico zamahne z roko in ko odda svoj listek, poklepetata.

»Pahor bo zmagal, saj to je jasno,«  pove gospa srednjih let, ki se pripelje na volišče. »Ne vem, zakaj sploh imamo te volitve, saj predsednik države nima nobene vloge. Sem sicer spremljala soočenja, ampak ni imelo to nobenega vpliva na mojo odločitev. Če bi se odločala na podlagi tega, sploh ne bi prišel volit.«

Kje pa so mladi?

Starejši član volilne komisije poudari, da je po starostnih skupinah volilo najmanj tistih do 30 let. »Pet jih je prišlo. Pet mlajših od 30 let. Mladi se sploh ne zavedajo, da se gre za njih. Za njihovo prihodnost.« Meni, da vse preveč časa zapravijo na telefonih, premalo časa pa preživijo v resničnem svetu.

23-letni Matej, ki v tem času pravkar obkrožuje svojo odločitev, pripomni, da so za slabo volilno udeležbo krivi starši, ki se nikoli ne udeležujejo volitev, ne pa njihovi otroci. »Saj ne morejo biti zavedni državljani, če se jih iz otroštva vzgaja v tem, da volitve niso pomembne.« Pove, da tudi če bi bili mladi ves čas na telefonih, s tem ne bi bilo nič narobe, saj v dobi hitrih sprememb kandidati za predsednika precej časa posvetijo prav družabnim omrežjem, kjer se mlajši volilni upravičenci počutijo bolj domače kot starejši.

“mladi ne morejo biti zavedni državljani, če se jih iz otroštva vzgaja v tem, da volitve niso pomembne.”

Spomnimo se, da Borut Pahor pravzaprav v okviru svoje kampanje ni uporabljal nobenih plakatov – pozornost je pridobival predvsem na Instagram profilu, kjer mu sledi več kot 43 tisoč uporabnikov. Zanašal pa se je tudi na vsesplošno prepoznavnost po svetu, kjer velja za enega najlepših voditeljev. Tudi Marjan Šarec, drugi favorit predsedniških volitev je s svojo ekipo precej pozornosti posvetil prepoznavnosti na družabnih omrežjih.

Ob 16. uri je volilna udeležba manj kot 28-odstotna. Volitev so se na tem volišču udeležili večinoma starejši od 30 let. »Devet,« vzklikne članica komisije. »Samo devet mladih je prišlo. Na našem volišču jih je prijavljenih petkrat toliko, prišlo jih je pa samo devet.«

Ob 19. uri se glasovanje konča. Udeležba je še vedno nizka, volilo je zgolj 39 odstotkov volilnih upravičencev v tem okolišu. Predsednica komisije poudari, da je razočarana nad letošnjo udeležbo, saj se že med starejšimi pozna upad, pri mladih pa bi morala biti višja. »Mogoče bomo imeli drugi krog, jih bo pa tam več,« še doda. Nato se volišče zapre, člani volilne komisije pa pričnejo s štetjem manj kot osemdesetih glasovnic.

19.30.

Predsednica komisije z veliko kuverto v roki sede v svoj avto, zapelje s pomečkane trave in se odpelje proti sedežu volilnega okraja, kjer je volilna udeležba prav tako nizka. Morda pa tam mladi manj časa preživijo na telefonih.

Prejšnji članekTehnologija v šolstvu – prekletstvo ali blagoslov?
Naslednji članekUber do avto-letal s pomočjo Pipistrela