Bliža se 22. Ljubljanski maraton, največja tekaška prireditev v Sloveniji. Tekaška evforija se stopnjuje, vrhunec pa bo dosegla zadnji vikend v oktobru. V zadnjih tednih lahko na vsakem koraku vidimo tekače, ki nabirajo zadnje kilometre pred preizkušnjo. Mnogi med njimi vztrajno pogledujejo na piskajočo napravico na zapestju, imajo na rami pripeto torbico z mobilnim telefonom in v ušesih slušalke. Toda ali niso za tek dovolj zgolj udobna oblačila in tekaški copati? Za mnoge rekreativne tekače ne več.

Tehnologija nas spremlja od jutra do večera. Postala je del dejavnosti, ki so primarno namenjene sprostitvi in odklopu od vsakdanjega stresa. Ena takšnih dejavnosti je tudi tek, s katerim se rekreativno ukvarja vedno več ljudi. Zanj ne potrebujemo dragih pripomočkov, le tekaške copate, primerna oblačila in voljo.

Ker gre za šport na prostem, smo v veliki večini odvisni od vremena. Že pri načrtovanju, kdaj opraviti tekaški trening, se marsikateri tekač sreča s tehnologijo. Pametni telefoni nam ponujajo številne vremenske aplikacije, s pomočjo katerih so nam v hipu na voljo informacije o temperaturi, vlagi ali hitrosti vetra za vsako uro v dnevu. Za marsikoga je hiter pogled v vremensko aplikacijo postal obvezna rutina pred tekom.

Ure, merilci in aplikacije 

Tekaške ure, različni merilci in tekaške aplikacije so za marsikaterega tekača postal obvezen spremljevalec treninga.

Nekateri tečejo za veselje in sprostitev, drugi pa imajo cilj, da se udeležijo tekaške tekme. Za slednje so postale nepogrešljive tekaške ure. Majhne piskajoče napravice, ki jih nosimo na zapestju, nam že med aktivnostjo ponujajo podatke o tem, kako tečemo. Merijo naš trenutni tempo na kilometer,čas, pretečene kilometre, hitrost teka in porabo kalorij. Mnoge nas z zvokom ali vibriranjem opomnijo, da smo pretekli kilometer. Po opravljenem treningu podatke prenesemo na računalnik, kjer nam posebne aplikacije nudijo podrobno analizo teka. Mnoge ure imajo vgrajen sistem gps, ki beleži našo trenutno lokacijo. Ko kasneje prenesemo podatke na računalnik, se nam na podlagi meritev izriše pretečena pot. Za veliko tekačev je postal obvezen tudi merilec srčnega utripa. Z njegovo pomočjo lahko ves čas nadziramo srčni utrip in vidimo, ali morda pretiravamo z intenzivnostjo treninga.

Tu so še tekaške aplikacije na naših pametnih telefonih, ki omogočajo različne meritve.  Sodobni mobilni telefoni pa so zaradi svoje velikosti med tekom lahko zelo moteči. Marsikdo ne ve, kaj bi z njim in teče z mobilnim telefonom v rokah.

Tekaška apikacija

Seveda pa tehnologija kdaj odpove, zato lahko večkrat vidimo tekače, ki z iztegnjeno roko v zrak nervozno lovijo gps signal ali se jezijo, ko jim zmanjka baterije na uri.

Je poslušanje glasbe med tekom lahko nevarno?

Marsikdo si teka ne zna predstavljati tudi brez spremljave najljubše glasbe, zato teče s slušalkami v ušesih. Poslušanje glasbe lahko pomaga, da preusmerimo misli, kadar pride do tekaške krize in noge postanejo težke. Vendar lahko poslušanje preglasne glasbe prepreči, da bi slišali zvoke iz okolice. Takšna odsotnost zna biti zelo nevarna, kadar ne slišimo avtomobila, kolesarja ali pešca, ki se nam približuje. Nevarni smo drugim, predvsem pa samim sebi. Marsikateri tekač se je že poškodoval, saj zaradi glasbe ni bil dovolj pozoren na okolico.

Nam tehnologija koristi ali škoduje?

Tekaške ure in razni merilci so nam lahko v veliko pomoč. Tekaška ura omogoča nadzor nad tempom in hitrostjo teka, zato lahko ves čas sledimo poteku treninga in ga prilagajamo želenemu cilju. Nadzor pride prav pri izvajanju intervalnega ali tempo teka, kjer sta vzdrževanje ustrezne hitrosti in tempa bistvenega pomena. Nenehno pogledovanje na uro pa lahko hitro preraste v obsedenost. Marsikdo na uro pogleda skoraj vsako minuto in se obremenjuje s tem, kako hitro teče in koliko je že pretekel. Pri tem tek izgubi svoj čar in užitek preraste v obremenjevanje s tem, ali dosegamo željeni cilj.

Podoben nadzor omogočajo tudi tekaške aplikacije na mobilnem telefonu. Marsikatera od njih nam ponuja večtedenske tekaške načrte za trening. Na voljo so različni programi treningov, od začetniških za nabiranje prvih kilometrov, do resnejših za pripravo na maraton. Takšni načrti so za marsikoga zelo priročni, saj lahko treniramo sami in brez pomoči tekaškega trenerja. Načrtovani treningi so dobra motivacija in “brca v rit”, da se odpravimo teč. Po drugi strani pa se lahko vprašamo o strokovni podkovanosti takšnih aplikacij. Posamezniki se razlikujemo po spolu, starosti, fizični pripravljenosti in zdravstvenem stanju, zato načrti niso univerzalni in primerni za vsakogar. Lahko nam prinesejo več škode kot koristi. Vseeno je bolje, da se po nasvet o treningu odpravimo k resničnemu tekaškemu trenerju.

 

Primer načrta tekaškega treninga za 10 kilometrsko razdaljo.

Kot vemo, so s tehnologijo še posebej povezani mladi. Svoj pogled na uporabo tehnologije med tekom sta nam zaupali dve mladi tekačici.

Pia, 21 let: “Tekaška ura je potreben, ni pa nujen pripomoček za tek. Kadar tečem intervalni tek, je ura obvezna, da lahko spremljam minute. Tudi ko je na sporedu tempo tek, mi ura pomaga držati pravilno hitrost. Pri daljših tekih in iztekih pa ure ne uporabljam, ker me moti. Podatke kasneje prenesem na računalnik da primerjam srčni utrip, spreminjanje tempa in svoje prejšnje teke. Danes že vsak malo boljši rekreativni tekač neprestano gleda na uro, kar je po mojem mnenju zelo “tečno” in obremenjujoče. Nikakor pa ure ne priporočam začetnikom, saj se jim bo tek hitro zameril zaradi toliko podatkov, lovljenja tempa in posledično želje po čim več pretečenih kilometrih”

Tina, 23 let:Dolgo časa sem se izogibala uporabi kakršnekoli tehnologije med tekom, saj se mi zdi, da nenehno pogledovanje na uro in številni parametri, ki jih raznorazne aplikacije beležijo, jemljejo občutek svobode, ki ga pri teku najbolj obožujem. Z željo po napredku pa se spremljanje aktivnosti vseeno izkaže za nepogrešljivo. Tako že eno leto in pol uporabljam tekaško uro. Mobilnih tekaških aplikacij ne uporabljam predvsem zato, ker so sodobni mobilni telefoni zaradi vse večjih dimenzij nepraktični za nošenje med tekom, kjer se vsaka dodatna teža izkaže za moteče breme. Tudi glasbe med tekom ne poslušam. Eden od razlogov za to je, da raje poslušam svoje telo in opazujem okolico, poleg tega pa še nisem našla primernih slušalk, ki bi mi med tekom ostale v ušesih in hkrati ne bi delovale preveč »vesoljsko«.”


Pogosto tekači pozabljajo, da pri rekreativnem teku ne gre za doseganje vrhunskih rezultatov. Tehnologija takšno razmišljanje še dodatno okrepi, saj nam ponuja nadzor nad napredkom in takojšnjo primerjavo z drugimi. Pri rekreativnem teku pa je bistvenega pomena to, da se sprostimo in v teku uživamo. Obremenjenost s tehnologijo lahko to hitro pokvari.  Zato naslednjič, ko se odpravite teč, raje pustite vso tekaško tehnologijo doma. Uživajte v naravi in se odklopite od s tehnologijo vedno bolj nasičenega sveta.

 

 

 

Prejšnji članek»Če bi imel še eno možnost, bi se, kar se kolesarstva tiče, rodil v tem času.«
Naslednji članekVlak za časom