Radio in avtomobil, DAB+

Avtorici: Larisa Pukšič in Tamara Butala.

Prisluhnite o sprejemniku DAB+, ki prinaša številne prednosti za poslušalce radia v avtomobilu. Več v prispevku z Bojanom Ramšakom in Andrejo Žnidaršič Jerant.

POVZETEK TEME

Kmalu po tem, ko je svet spoznal avtomobil, so ljudje ugotovili, da med vožnjo nekaj pogrešajo. Ko so razmišljali o tem, kako bi lahko čas, porabljen za vožnjo izkoristili še za kaj drugega (na primer informiranost ali pa uživanje ob glasbi), so ugotovili, da bi lahko najboljši prijatelj avtomobila postal radio. Že leta 1922 (natančneje 5. maja) so v Chicagu v Združenih državah v enega prvih avtomobilov, Ford –T, vgradili prvi avtoradio (dostopno na: https://www.rtvslo.si/zabava/na-danasnji-dan/zgodilo-se-je-5-maja-leta/183409). Od takrat naprej je radio v avtomobilu nepogrešljiv.

Radio je zaradi rabe govorno-slušnega prenosnika povsem specifičen medij, saj njegovega sporočila ni mogoče videti, ampak le slišati. Kljub novim medijem, ki so sedaj prišli v ospredje, je radio še danes ostal med najhitrejšimi prenosniki informacij. Gre za medij, ki je lahko dostopen, neposreden in  splošno uporaben.. Informacijo lahko v zelo kratkem času sporoči širokemu občinstvu. (Erjavec in Volčič, 1999, str. 21)

Če samo pomislimo, kakšna gneča utegne nastati, ko se peljemo iz Ljubljane kamorkoli v času, ko se ljudje vračajo z dela, si lahko predstavljamo le delček vseh tistih, ki poslušajo radio v tistem trenutku, pa se nam gotovo že to zdi veliko. Ob takih trenutkih radio naenkrat zopet postane medij, ki se zdi povsem enakovreden drugim, in čeprav se danes zdi, da se radijski sprejemniki izgubljajo v času, to za radio kot medij ne pomeni konca.

V svetu radijskih sprejemnikov se dogajajo premiki, ki bodo zagotovo v določeni meri vplivali tudi na radio kot medij. Kot se je pred nekaj leti zgodilo s televizijskimi sprejemniki, ko »antena« naenkrat ni bila več dovolj in smo morali kupiti »digitalne pretvornike« ali pa nov televizor z že vgrajenim pretvornikom, se zdaj dogaja z radiem. Ker se tudi radijski signal preklaplja z analogne na digitalno mrežo, to pomeni, da bomo moralispremeniti način sprejema, ko v igro stopijo DAB + (Digital Audio Broadcasting) radio sprejemniki. To so sprejemniki, ki bodo prinašali boljšo lovljivost signala, širšo pokritost, čistejši zvok in druge izboljšave.

Pri nas je to še dokaj v povojih. Veliko Slovencev še ne ve, za kaj pravzaprav gre pri DAB+ tehnologiji, je pa to na primer vsakdanjik Norvežanov, ki so že odklopili analogno mrežo. To se bo zagotovo zgodilo tudi pri nas, kot pojasnjuje tudi Bojan Ramšak z oddelka Oddajniki in zveze na RTV Slovenija.

https://www.rtvslo.si/zabava/na-danasnji-dan/zgodilo-se-je-5-maja-leta/183409 Karmen Erjavec in Zala Volčič. (1999). Odraščanje z mediji. Ljubljana, ZMPS, str. 21

Prejšnji članekTelevizijski montažer
Naslednji članekPetkov poklic