E- portal Zebra, oblika pomoči ali nevšečnosti? (VIDEO)

Spletni portal, ki naj bi pripomogel h kvalitetnejšemu študiju, dviguje nezadovoljstvo med študenti.

S študijskim letom 2017/2018 je Fakulteta za družbene vede odprla novo poglavje na področju dostopa do študijske literature. Vzpostavitev spletnega portala Zebra naj bi olajšala delo vsem študentkam in študentom, saj omogoča dostop do obvezne študijske literature ter drugih znanstvenih gradiv, ki lahko mnogim pridejo prav na poti do diplome, magisterija ali doktorata. FDV je z uvedbo portala postala prva fakulteta Univerze v Ljubljani, ki se poslužuje tovrstne nadstandardne in sodobne ureditve področja študijske literature in avtorskih pravic. Vodstvo in zaposleni so mnenja, da je tak način pridobivanja gradiv učinkovit, poenostavljen in pregleden. O tem smo povprašali tudi Natašo Verk, asistentko na katedri za tržno komuniciranje in odnosih z javnostmi, ki je povedala naslednje:

Menim, da spletni portal Zebra študentom/kam FDV ponuja sodobno izkušnjo dostopa do študijske literature v digitalnem formatu, ki se, kot opažam, zdi današnjim generacijam mnogokrat ‘bolj berljiv’.
Prednost portala, katerega zbirka gradiv se sicer še dopolnjuje, je tudi v tem, da so predpisana študijska gradiva pri posameznih predmetih sedaj zbrana na enem mestu, kar bo študente/ke gotovo razbremenilo skrbi povezanih z dostopnostjo in nakupom študijskega gradiva ob pričetku študijskega leta. Če sklenem, portal tako ponuja priročno izhodiščno točko za študij; za nadaljnjo krepitev in potešitev družboslovne radovednosti vsakega študenta/ke pa menim, da bo v prihodnosti portal najbolje deloval v povezavi z dostopom do elektronskih in tiskanih gradiv, ki jih v obilici ponuja knjižnica FDV (skupaj z ostalimi knjižnicami.

V osnovi je ideja o takšnem spletnem portalu odlična, saj pripomore h kakovostnemu načinu študija vendar se je v tem primeru nekaj zalomilo. Drugi vpogled v Zebro so prispevali študenti in študentke, ki imajo o celotni zadevi nekoliko drugačno in predvsem bolj negativno mnenje, ki pravijo, da temelji na lastnih izkušnjah.
Razna ugibanja o Zebri so se na hodnikih fakultete pričela že v lanskem študijskem letu, vendar so se vsa zaključila zgolj z nenatančnimi govoricami. Nihče izmed študentov ni vedel točnega datuma lansiranja in nihče ni poznal točne vsebina portala, ki naj bi skrajšal čakalne vrste v knjižnicah. Mnogi so ugibali, da v času svojega šolanja sploh ne bodo imeli priložnosti spoznati in uporabiti portal Zebra, vendar so se krepko motili. Marsikoga je tako šokiral podvojen znesek na položnici za vpis v študijsko leto 2017/18, ki je znašal kar 50,16€. Dostop do portala e-študijskih gradiv in podpore študentom, kot je zapisano na računu, znaša 26,66€, kar je polovica celotnega zneska.

 

[aesop_image img=”http://www.novinarji.si/wp-content/uploads/2018/05/Racun-vpis.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” caption=”Račun za vpisnino v tekoče študijsko leto 2017/2018.” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Informacijo o vzpostavitvi spletnega portala Zebra je takratni dekan, Rado Bohinc, sicer objavil 24. 8. 2017, z obrazložitvijo, da bo portal začel delovati s študijskim letom 2017/18 in da bo posledično vpisnina nekoliko višja. Ker pa ob začetku leta prva dva meseca in pol ni bilo o portalu ne duha ne sluha je visoka vpisnina med študenti dvignila veliko prahu. Ponovno so se namreč pojavila namigovanja, da bo portal zaživel komaj prihodnje leto in da je znesek, ki so ga študentje poravnali z vpisnino za tekoče leto služil kot sredstvo za grajenje portala. 18. 12. 2017 so se razne špekulacije končale, saj je uradna stran Fakultete za družbene vede na svojem Twitter profilu objavila, da je spletni portal Zebra uradno delujoč in dostopen vsem vpisanim študentom. Poleg tvita je bilo na spletni strani fakultete tudi povabilo na prestavitev portala študijske literature, ki se ga je lahko udeležil kdor koli. Kaj več na to temo ni bilo rečeno, kar so študentje označili kot pomankljivost, saj mnogih novica ni dosegla.

Napredek na tem področju je sicer pomirli študente a ne za dolgo, saj so se začele vrstiti tehnične težave, ki jim kar ni videti konca. Poleg tega so se pojavile tudi drugačne vrste zadržkov, ki jih od milenijcev, prilagodljivih na tehnološke novosti, morda ne bi pričakovali. Čeprav bi na prvo žogo rekli, da jim je tehnologija blizu in da so se navajeni prilagajat nenehnim tehnološkim spremembam, temu očitno ni tako. V kratkem prispevku smo povprašali mimoidoče študente FDV-ja ali so seznanjeni z portalom Zebra, ali ga uporabljajo in kakšno je njihovo mnenje.

[aesop_video align=”center” src=”self” caption=”Mnenja študentov o portalu Zebra-” hosted=”http://www.novinarji.si/wp-content/uploads/2018/05/video-1527436486.mp4″ disable_for_mobile=”on” loop=”on” autoplay=”off” controls=”on” viewstart=”on” viewend=”on” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Zaradi nezadovoljstva so stvari hitro eskalirale, ko so se razburjeni študenti organizirali in se začeli boriti za spremembe. V prostorih fakultete se je tako pričelo zbiranje podpisov s katerimi so želeli doseči povračilo denarja, saj menijo, da je portal, ki so ga dobili v zameno zelo pomankljiv. Nekateri se ne morejo vpisati, spet drugi imajo težave z nalaganjem gradiva, tretje pa teži to, da na dan ne morejo prenesti več kot 100 strani neke knjige, učbenika ali prispevka itd. V primeru, da ne dobijo povrnjenega denarja, želijo doseči vsaj to, da odgovorni portal usposobijo za učinkovito delovanje, ki bi študentom dejansko olajšalo študij in jim ga ne otežilo z negativno izkušnjo. Pravijo, da so se znašli v vlogi poskusnih zajčkov. Na zadnjem zbiranju je število podpisov naneslo preko 600, kar za enkrat še ni dovolj za korenite spremembe, saj je na Fakulteti za družbene vede v letošnjem študijskem letu vpisanih 2120 študentov. Trenutni delež tistih, ki se borijo za spremembe je tako premajhen, da bi s tem tudi kaj dosegli. Potrebno pa je upoštevati dejstvo, da se je takšno število posameznikov nabralo zgolj v slabih dveh tednih. Vprašanje, ki si ga marsikdo sedaj zastavlja je to, ali bodo študentje dobili povrnjen denar oz. bodo že letos lahko videli spremembe? Leto se namre bliža koncu, zato imajo študentje vedno manj upov. Glede na njihove izjave in trenutno stanje jim za enkrat slabo kaže.