Posestvo Plana, ki je 27 let predstavljalo enega redkih konjeniških centrov na Notranjskem, je pred kratkim zaživelo v novi vlogi. Porušili so stare objekte, zgradili nove in nastal je Camp Plana in Bar 66.

Ob prihodu na Plano prvi dobrodošlico vsem izkaže velik siv maček, kateri, kot pravijo vsi domači, nosi vlogo gospodarja in nadzornika posestva. Čisto zares pa je posestvo last družine Pantelič, mame Gisele, njenega partnerja Matjaža in njunih dveh sinov, Julijana in mlajšega Maximiliana.

Posestvo Plana se nahaja čisto ob glavni cesti v Selcah, majhno vasico med Prestrankom in Pivko, ki vsakodnevno predstavlja pot mnogim občanom, hkrati pa v poletni sezoni vsem tistim, ki se na oddih odpravljajo na Hrvaško v smeri Reke. Kljub neposredni bližini ceste, pa se zaradi pozicije in dvignjenega terena hrup jeklenih konjičkov izgubi.

Iz hlevov v bar

Majhen kamnit bar, ki se je včasih z ene strani dotikal konjskih hlevov za več kot 30 športnih jahalnih konjev je danes viden v obliki novonastalega Bara 66, ki se precej razlikuje od prejšnjega. Bar in njegova terasa sta od stropa do tal odeta v les, v kombinaciji z retro lučmi in žarnicami, ki prostor razsvetljujejo v toplih barvah in dajejo občutek domačnosti. V kotu stoji kamnit kamin, po hodniku naprej pa sanitariji, v katerih ponovno prevladujejo lesene površine.

Enako sta novi podobi dobili hiški s posteljami, ki sta se uporabljali včasih, v času poletnih jahalnih taborov za otroke. Danes tam stoji sanitarni blok z letno kuhinjo, ki olajša pripravo hrane, kuhanje in pomivanje posode, predvsem tistim, ki kamp obiščejo s šotori. Seveda je večina površin lesenih, zunanjost pa je ponovno kombinirana z naravnim kamnom. Kaj hitro postane jasno, da slogan »Objem narave« ni izbran naključno. »Vsakemu obiskovalcu želimo ponuditi prostor, ki ga bo sprostil, mu napolnil baterije in ga tako pripravil na nove izzive. Tudi v notranjosti prostorov želimo pričarati pristen stik z naravo, zato tu prevladuje kombinacija lesa in naravnega kamna,« je razložil Maximilian Pantelič.

Veliko stvari je na Plani že bilo urejenih, potrebno jih je bilo zgolj pogledati iz drugega zornega kota in jim najti nov namen, se strinjajo v ekipi. Zato so bivše jahališče izravnali, odstranili konjske preskakovalne ovire in otvorili parkirišče za avtodome in kamp prikolice, v bližini pa uredili travnato površino, ki sedaj služi kot šotorišče.

Posebnost kampa pa ni samo naravnost materialov, temveč tudi unikatnost. Vsi stoli, mize in klopi so namreč delo dveh mizarjev, ki sta zasnovala in realizirala obliko. Maximilian Pantelič je izpostavil barski pult, za katerega mnogi pravijo, da zaradi svoje masivnosti izstopa, a hkrati zaradi lesa deluje zelo prijetno.

Foto: Matej Škrlj

Ideja že pred 2 letoma

Ko so zaradi pomanjkanja časa, imeli na Plani vedno manj športnih jahalnih konj, je beseda večkrat nanesla na bližnjo prihodnost. Družina se je praktično celoten čas delovanja posestva ukvarjala s turizmom, zato je bila odločitev, kako naprej, lahka. »Obdani smo z naravnimi znamenitostmi, od Postojnske in Planinske jame, Škocjanskih jam, Parka vojaške zgodovine pa do Petelinjskega in Palčjega jezera, a v okolici so večinoma sobe in apartmaji, manjkajo pa kampi, ki bi turistom, ki Slovenijo prečkajo z avtodomom, kamp prikolico ali šotorom ponudili možnost parkiranja in prenočišča znotraj svojih kapacitet,« še razloži Pantelič.

Ideja o samem kampu je zacvetela že 2 leti preden so začeli zbirati gradbena dovoljenja, nato so nadaljevali s potrebnimi administrativnimi deli, zadnjih 6 mesecev, pa je ogromno truda v izgradnjo vlagalo približno 30 ljudi.

Začelo se je s planom A

Giselo Ross Pantelič je iz rodne Nemčije kmalu po osamosvojitvi Slovenije pripeljala ljubezen, s katero sta si delila pogled na skupen dom nekje v mestu, a hkrati v osrčju narave. Kmalu sta Gisela in Matjaž našla obljubljen prostor, grič med Postojno in Pivko, ki je bil potreben velikih sprememb. Njun glavni cilj je bil izbrani lokaciji vdihniti novo življenje, posestvo pa sta z besedno igro poimenovala edini plan, ki sta ga imela: plan A – Plana.

Matjaž se je kasneje usmeril v pravo, Gisela pa je začela z vzrejo islandskih konjev, ki so na posestvu prisotni še danes.

Danes je plan A vodenje turističnega kampa in bara pod okriljem obeh sinov. »Hvaležen sem, ker sta nama starša postavila temelje za prihodnost, hkrati pa čutim še toliko večjo odgovornost, ker je to prvotno še vseeno njuna zgodba,« pravi Maximilian Pantelič. Zaveda se, da je kljub celovitosti in končnosti na prvi pogled, na posestvu potrebno še veliko dela: »Trenutno izdelujemo spletno stran, ki bo ponujala vse pomembne in specifične informacije, aktivno pa razmišljamo tudi, kako bi javni prostor kampa in bara ločili od privatnega ozemlja, saj si domača hiša in bar delita isto dvorišče.«

Po besedah Maximiliana Panteliča, se z mlado ekipi trudijo ustreči vsem generacijam: »Zahtevnejšim gostom bomo razvajali brbončice s poznanimi, a posebnimi okusi jedi lokalnih pridelovalcev, otroci bodo lahko jahali islandske konje, za rekreativce imamo pripravljeno igrišče za odbojko na mivki, organizirali pa bomo tudi glasbene dogodke, ki bodo popestrili vsakodnevno dogajanje.«

[aesop_map height=”100%” sticky=”off”]

Na grič v osrčju kraške narave so tako vabljeni vsi, ki si želijo oddiha, popoldanskega izleta, druženja s konji ali zgolj uživanja najljubše pijače na soncu.

 

 

Prejšnji članekŠpanija ima svojo Slovenijo
Naslednji članekEVROVIZIJA – (ne)političnost glasbenega festivala