Po skoraj desetih letih zopet na glasbeni sceni

”Včasih moraš prepotovati pol sveta, da najdeš pot domov,” je pred nekaj leti za Večer izjavila Mirna Reynolds, ko se je ravno ustalila v svojem novem domu v Kambodži. Po naravi zelo zgovorna in energije polna blondinka je spakirala kovčke in se preselila v toplejši del Azije, v želji, da bi pozabila na življenje v Sloveniji, na vse probleme, ki so se ji zgodili, in da bi začela novo življenje. A novim dogodivščinam naproti se ni podala s sama, s seboj je vzela tudi svojo mater in (danes) petletnega sina Luco. Lokacijo bivanja si je izbrala na podlagi potovanj iz preteklih let, saj je Kambodžo že pred priselitvijo večkrat obiskala. Siem Reap, najsodobnejše in najbolj razvito kamboško mesto, se je zdelo kot nalašč primerno za nekdaj ”izvrstno slovensko pevko, ki so jo njeni poslušalci imeli za pravo svetovljanko”, kot pravi Domen Kumer. In svetovljanski je prav Siem Reap, saj se nahaja tik ob svetovnem čudesu, templju Angkor Vat. Trojica je pred tem nekaj časa živela na Tajskem, Luca je celo začel obiskovati  enega od mednarodnih vrtcev. Naslednji Mirnin projekt je bil iskanje službe. Upala je, da ji bo uspelo ostati v glasbenih vodah, a bi za življenje v Kambodži bila pripravljena početi marsikaj.

Čeprav Mirna pretirane gneče ne mara, je milijoni turistov v njenem novem domačem kraju očitno niso motili. Zdelo se je, da za nekdanjo kraljico slovenkih tabloidnih naslovnic ni več poti nazaj. A letos je kot feniks iz pepela izbruhnila novica, da se Mirna ne samo vrača nazaj v Slovenijo, ampak tudi, da je po skoraj desetih letih ustvarila nov komad z naslovom Makova polja.  Avtor njenega besedila Igor Amon Mazul je dejal, da je do sodelovanja prišlo sicer po naključju, ampak z razigrano 34-letnico ni imel težav. ”Z Mirno se poznava že kar nekaj časa. Lahko rečem, da sva v domačem glasbenem prostoru kar nekaj let stala na dveh različnih bregovih, seveda kot avtorja, ki sta ustvarjala za druge domače izvajalce in ob tem ‘bentila’ nad izbiro besed v besedilih. Ne zato, ker bi bilo kaj narobe, toda prej iz razloga, da se nekdo tega ni spomnil prvi. Jaz sem hotel slišati Makova polja v glasbeni obliki, Mirna pa je hotela prebiti skoraj deset let glasbenega molka. Srečala sva se nekje vmes in Makova polja postavila kot začetek nečesa novega.” A kot kaže sodelovanja med njima ne bo še konec. Makova polja so namreč le začetek njunega (upajmo da uspešnega) sodelovanja in pristnega prijateljstva. Tandem načrtuje še veliko skupnih projektov in obljublja, da je to le prvi kamen, ki sta ga položila.

Mirnino novo pesem lahko poslušate prek povezave https://www.youtube.com/watch?v=AA0ndXWFbsg

Bomo priča dogodkom, ko bo povratnica na slovenske glasbene odre zopet polnila dvorane? Lahko se spomnimo, kako so ljudje zelo radi poslušali Zdravnika, ki je bil leta 2007 pravi hit in mladi še danes na zabavah ob prepevanju izgubljajo glas. V tistem času je bil popularen tudi Kavboj, s hitom Muca pa je nastopila na festivalu Melodije morja in sonca v Portorožu leta 2006.

Amon Mazul pravi, da glasbeni povratek Reynoldsovi, ki ima tudi izkušnje z nastopanja na Emi, ne bi smel povzročati veliko težav, saj je ustvarjanju glasbe zelo predana. ”Pri Mirni lahko naštejem več pozitivnih kot negativnih lastnosti, a ker se je najina skupna zgodba začela v profesionalnem smislu, bom tukaj najprej izpostavil njene glasbene vrline. Mirna je odlična vokalistka in kljub temu, da je svoj glas včasih skrivala za dvoumnimi pesmicami, je med glasbeniki znano, da ima stoodstoten posluh. Poleg tega ima čarobno barvo glasu in čutnost v svojem petju, kar mnogim vokalistkam primanjkuje. Tudi kar se tiče pisanja besedil in glasbe je zame ena najboljših, zato sem se tudi odločil, da si želim ustvarjati skupaj z njo. Glasbo in besede namreč čutiva na enak način in zato se rada pošaliva, da sva glasbeni duši dvojčici. Sicer pa je Mirna srčna, zelo odprta, zabavna, empatična in inteligentna ženska. In rahlo čudaška in nekonvencionalna, kar pa ji sam štejem v velik plus.”

Kot zelo zabavne in inteligentne punce se je spomni tudi glasbeni producent in menedžer Miki Šarac, ki je isto vlogo opravljal tudi pri zasedbi Foxy Teens, prvi najstniški pop skupini pri nas. ”Mirne se spominjam kot igrive, navihane in zelo talentirane punce, tako glasbeno kot tudi prozno. Mislim, da takega talenta, kot je bila Reynoldsova, pri nas še dolgo ne bo.” Mirna, katere vzornica je Hajdi, je v dekliški zasedbi kot najmlajša izmed članic nastopala kar devet let (od 1996 do 2005). Sicer je imela kar težko otroštvo, saj sta se ji starša ločila, kar je tudi opisala leta 2009 v baladi Punčka iz porcelana, zato je bila še v najstniških letih zelo sramežljiva in introvertirana. Toda njena zaprtost vase se je dokaj hitro porazgubila, ko je bila v družbi ”Lisičk”: ”Punce so mi večkrat omenile, da je bila kdaj pa kdaj sramežljiva, toda jaz temu nisem mogel verjeti, saj je v ekipi zelo dobro funkcionirala. To je tudi njena najboljša lastnost, saj so ji ‘Foxyce’ zelo zaupale in s tem sta prišli tudi sproščenost in komunikativnost,” dodaja Šarac.

Seveda ima Reynoldsova tudi svoje slabe plati. ”Zelo rada je pozabljala stvari, ampak to sploh ni tako pomembno. Kar me je motilo, je bilo to, da je bila včasih premalo vztrajna. Želela je, da so stvari hitro narejene, a če ji ni uspelo, stvari sploh ni želela dokončati. Še sreča, da so bile z ostalimi puncami iz zasedbe Foxy Teens dobre prijateljice, da so jo spodbujale,” se spominja Šarac. Očitno se stvari niso kaj preveč spremenile. ”Stvari velikokrat naredi v afektu, česar se zaveda tudi sama,” dodaja Amon Mazul. ”Kdaj se seveda opeče bolj, kot bi bilo potrebno. Včasih ji zaradi nešteto misli in idej tudi fokus leti na vse strani, a to je nekaj čisto normalnega za umetniške duše. Morda je njena slaba lastnost, ki je verjetno za njo še najslabša, samo ta, da si stvari žene k srcu, tudi ko to res ne bi bilo potrebno.”

Poleg vseh glasbenih projektov, pri katerih je aktivno sodelovala (pisala je tekste za druge izvajalce, večkrat pa je bila tudi spremljevalna vokalistka), ima Reynoldsova tudi nekaj izkušenj z delanjem na radiu Net FM, saj je bila sovoditeljica Roberta Roškarja na jutranjem programu. Kljub natrpanemu urniku je leta 2010 uspela pred odhodom v tujino izdati še svojo zadnjo pesem z naslovom Nate dajem križ. Osem let kasneje se ”rodila” pesem Makova polja, s katero je Reynoldsova začela pisati novo poglavje v svojem življenju. Kot nam še za konec pove Amon Mazul, je Mirna pripravljena na to pot, polno kritik, katerih se ne boji: ”Če so kritike konstruktivne, jih zna precej dobro sprejeti, zna pogledati na stvari iz druge perspektive in jim zares prisluhne. Ni ena tistih, ki bi potem zaradi ranjenega ponosa vztrajala pri svojem mnenju za vsako ceno in ne priznala napake. Tistih drugih, večinskih, nekonstruktivnih kritik pa je vajena, saj je zakorakala na sceno že pri dvanajstih letih in do danes dobila precej trdo kožo. Zato jih sprejema s humorjem in mislim, da ji celo dajejo zagon.”

 

Prejšnji članekDežurni izzivalec stereotipov
Naslednji članekTelevizijski novinar v bitki s časom