Začetki Radia Študent

Radio Študent je slovenska radijska postaja z neprofitnim programom. Nastal je zaradi vseevropskih študentskih gibanj leta 1969. Kot prvi elektronski medij je na območju bivše Jugoslavije deloval zunaj okrilja Jugoslovanske radiotelevizije. Deluje na frekvenci 89,3 MHz. Razdeljen je na različne redakcije, kot so glasbena, znanstvena, univerzitetna, aktualno-politična in kulturno humanistična.

Radio Študent uvrščamo med alternativne medije, za katere Jeppesen (2016) ponuja naslednjo definicijo:

Alternativni mediji je izraz, ki pomeni spekter medijskih oblik in praks, vse od radikalnih kritičnih medijev do neodvisnih, avtonomnih medijev ter skupnostnih, državljanskih in participativnih medijev. Izraz alternativni mediji danes pomeni toliko vrst medijev, da več ne cilja na nobeno specifično obliko.

Po Pajnik in Downing (2008) Jeppesen navaja, da so desničarski mediji sicer lahko alternativni, po Atton (2006) in Fuchs (2010) pa, da so cilji alternativnih medijev levičarsko naravnani, z željo po borbi za pravico.

Fuchs, Furnes, Gonzalez in Torres (2010, 2007, 2011; v Marmol, 2016) pravijo, da so alternativni mediji skozi zgodovino igrali veliko vlogo v osvobodilnih in emancipatornih gibanjih, hkrati pa dajali besedo tistim, ki so bili napačno reprezentirani, marginalizirani, tj. na kakršenkoli način diskriminirani v družbi.

Furness (2007, v Marmol, 2016)  nadaljuje, da so novice, ki jih alternativni mediji proizvajajo, ”vibranten spekter nesoglasij proti konsolidirani medijski moči, proti močnim medijem, ki imajo monopol” in ki niso ”korporativne narave” ter ki delujejo na ”pogon vsebine” in jim dobiček ni primarni interes.

Fuchs (2007, v Marmol, 2016) pa trdi, da so alternativni mediji kritični mediji, ki kljubujejo hegemoniji in izzivom dominantnih kapitalističnih oblik ter medijske produkcije, medijskih struktur, medijskih vsebin, medijske distribucije in medijskega sprejema.

Larisa Jeknić in Eva Peserl

Literatura:

Prejšnji članekIntervju s športno televizijsko novinarko Sanjo Modrić: Seksizem v športem novinarstvu
Naslednji članekDoping med rekreativci: PROBLEMATIČNA TUDI PREHRANSKA DOPOLNILA