Kako pametni telefon pozna našo lokacijo?

Loti Lukek, Živa Avžner

Ob novih posodobitvah operacijskih sistemov nismo dovolj natančni pri prebiranju obvestil o novih funkcijah, zato ne vemo, kaj te prinašajo. Javno dostopne podatke o lokacijah namreč nudijo vsi mobilni aparati.

V porastu tehnologije je ciljno oglaševanje ključno za prodajne trge. Dandanes smo s tem seznanjeni že vsi uporabniki, vendar še vseeno marsikoga prestraši dejstvo, da je naša lokacija ravno zaradi mobilnih telefonov javno dostopna. Vas je že kdaj izbrana restavracija, v kateri ste ravnokar večerjali, prosila, da jo ocenite, pa sploh niste imeli prižganih mobilnih podatkov? Ste že kdaj potovali in vam je telefon predlagal prenočišča?

Applov operacijski sistem iOS nam je predstavil funkcijo »Significant Locations«. Ta nam »sledi« in si shranjuje vse lokacije, ki jih obiščemo, z namenom, da nam ponuja uporabne informacije povezane z lokacijo. Če imajo uporabniki to funkcijo vključeno, imajo možnost vpogleda vseh krajev, ki so jih obiskali, z natančnimi podatki, kolikokrat so tam bili, čas pa je zapisan do minute natančno. Informacije o lokacijah pridobiva tudi iz galerije in koledarja. Glede na pogostost obiska nekega kraja, telefon prepozna lokacijo doma ali službe ter si to informacijo zapomni. Prav tako pa pridobi informacije o načinu premikanja, bodisi z avtom ali peš.

Primer
Processed with MOLDIV

Ob prihodu novega iPhona 11 je Apple predstavil posodobljen operacijski sistem iOS 13 – so z njim prišle tudi spremembe glede deljenja lokacije?

Do funkcije »Significant Locations« pridemo preko nastavitev za zasebnost. Funkcija ponuja opis, ki točno navede, kaj z vklopljeno funkcijo dovolimo. Dodano je, da so lokacije šifrirane in niso dostopne Applu. Z novim operacijskim sistemom nam Apple omogoča, da še bolj podrobno prilagodimo deljenje naše lokacije. Omogoča, da si lahko izklopimo funkcije, ki nam morda ne ustrezajo. Tako si lahko na primer izklopimo le »Location-Based Apple Ads« ali pa »Location-Based Alerts«. Že z izklopom teh dveh funkcij opazimo nižje število oglasov, ki se vežejo na našo lokacijo.

Primer

V tujini je oglaševanje preko lokacij precej bolj razvito kot v Sloveniji, vendar naju je kljub temu zanimalo, kakšen je potek pri nas. Nadja Zorman, specialistka za digitalne medije, nam je že na začetku pojasnila, da je njihov media plan odvisen od stranke, katera jim pove, kaj pričakuje od oglaševanja. Razloži, da je v tem planu določen proračun oglaševanja, trajanje, kreative, cilji kampanje in ciljna skupina, ki jo določijo glede na želje in produkt stranke. »Torej – lokacija, demografija in interesi ciljne publike,« še doda. V Agenciji Epic, kjer je zaposlena, oglašujejo s pomočjo Google platforme Google Ads ter Facebookovega Ads managerja, s katerim oglašujejo tudi na Instagramu. Navedene platforme same pridobivajo podatke, ki jih nato posredujejo oglaševalcem. Med oglaševanja, ki jih platforme zajemajo, spada tudi mobilno oglaševanje, katerega se poslužuje večina digitalnih agencij. Dodala je še, da obstajajo tudi druge platforme, na primer cene na klik ali prikaz, vendar so večinoma dražje ali pa v Sloveniji marsikdaj ne delujejo.

»Platforme ponujajo lokacijsko oglaševanje. To je seveda bistveno za oglaševanje, saj ne želimo, da se slovenski oglasi prikazujejo v Avstriji. Podatki izvirajo iz IP-jev naprav. Ti podatki so javno dostopni. Vsaka naprava, ki je povezana na splet, javno prikazuje svoj IP in posledično tudi svojo lokacijo. S potrditvijo splošnih pogojev Googlu in Facebooku pa delimo še več osebnih podatkov, ki pa so prav tako uporabljeni v namene oglaševanja,« pojasni Zormanova.

Pri pogovoru o tujini, nam je zaupala, da se je v drugih trgovinah »razpasla« platforma, ki ponuja natančno ciljanje glede na točno določeno lokacijo ali točno določeno trgovino. Deluje tako, da se oglas pojavi v trenutku, ko uporabnik vstopi v trgovino, na primer oglas z nekim popustom ali pa po nekem časovnem obdobju, ko oglasi uporabnika vabijo nazaj v trgovino. V njihovi agenciji se tega zaenkrat ne poslužujejo, saj se po njihovem mnenju pri strankah potreba po tem še ni pokazala.

Večna dilema pa je bila, ali so podatki o lokacijah preko Applovih naprav prav tako javno dostopni oglaševalcem. Zormanova je zaupala, da »IP-ji oddajajo lokacijo vsake naprave, torej tudi Applovih naprav. Ob uporabi spleta pa se javno oddajajo tudi podatki o tipu naprave.«

Zaradi predvidevanja, da veliko Applovih uporabnikov verjetno sploh ne ve, da imajo funkcijo »Significant Locations« vklopljeno, smo izvedli krajšo raziskavo. Po pridobljenih podatkih smo ugotovili, da več kot polovica anketiranih uporabnikov iPhonov ne pozna funkcije in ne vedo čemu je namenjena, tako da niti ne vedo, če jo imajo vključeno. Le redki izmed tistih, ki funkcijo poznajo, imajo le-to izključeno. Ostali pravijo, da jih oglasi ne motijo ali pa jih to sploh ne zanima. Nekaj anketirancev si je funkcijo tudi naknadno izklopijo, oz. so izklopili le prej omenjene »Location-Based Ads«.

Zaradi vse več podatkov, oglasov in piškotkov na telefonih, uporabniki sploh ne berejo več, katere pogoje sprejmejo in kaj jim le-ti prinašajo, katere funkcije in aplikacije imajo vklopljene ter kaj te vlečejo za sabo. Kako se potem ne bi spraševali, od kod sistemom naši podatki. Premalo smo seznanjeni kakšno moč imajo naši pametni telefoni in kakšno bodo morda imeli v prihodnosti.

Prejšnji članekVarnost za vse udeležence prometa
Naslednji članekTinder: Obsesija ali prihodnost spoznavanja?