PlayStation 5: »Če bi govorili o normalni prodaji, tako velikih težav ne bi bilo.«

November leta 2020 je na slovenski trg prinesel težko pričakovano igralno konzolo PlayStation 5. Nova generacija konzol je v svet digitalnih iger prinesla izboljšan način igranja. S prenovljeno sestavo, hitrejšo odzivnostjo in manjšo porabo električne energije ni bilo dvoma o priljubljenosti, ki jo bo dosegla. Japonski tehnološki gigant Sony je ob koncu preteklega leta izvedel prodajo 4.5 milijonov enot. Pet mesecev po prihodu na trg je težava z dobavo konzol po vsem svetu še vedno velika.

ACS Sony Ljubljana, specialistična trgovina za Sony izdelke, je ob prihodu konzole na slovenski trg pričakovala dobavo 150 enot, dobili pa so jih zgolj 20. Dobava v mesecih, ki so sledili, je bila podobna, v povprečju 20 enot mesečno.

Težave z dobavo
»Razlogov za to je veliko,« pove Matjaž Ropert, tehnološki novinar in urednik Tehnozvezdja. Zaradi epidemije koronavirusa se je tovarniška produkcija čipov, potrebnih za izdelavo konzol, procesorjev in grafičnih kartic, za nekaj časa upočasnila, v določenih primerih pa popolnoma ustavila. Podjetje AMD, dobavitelj grafičnih in procesorskih čipov, svoje produkte v proizvodnjo oddaja podjetu TSMC. »Tovarne so večinoma koncentrirane na Tajvanu, in če se težave pojavijo tam, nadomestila drugod po svetu niso mogoča.«  Od kapacitet tovarn na Tajvanu ni odvisna zgolj dobava priljubljene igralne konzole, ampak tudi dobava prenosnih računalnikov, grafičnih kartic in podobnega.

Suša na Tajvanu
Težavo s produkcijo procesorskih čipov pa je dodatno poglobila suša v Tajvanu. »Med proizvodnjo je poraba vode velika. Rezine silicija, kamor se nanašajo elektronske komponente, je v procesu potrebno izpirati, da so res popolnoma čiste«, pove Ropert. Po poročanu BBC News se Tajvan sooča z najhujšo sušo v zadnjih 67 letih. Tajvanske oblasti se s krizo spopadajo z redukcijami vode, tako na določenih območjih otoka, kot tudi v tovarniških produkcijah.

»Če bi govorili o normalni prodaji tako velikih težav ne bi bilo.«
Povpraševanje po novi konzoli je še vedno veliko. »Če bi govorili o normalni prodaji, sredi cikla življenjske dobe konzole, tako velikih težav ne bi bilo. Ker pa gre za novo napravo, ki jo vsi zagrizeni igričarji želijo, pa je povpraševanju težje zadostiti.«  Ostaja pa tudi vprašanje o razporeditvi dobave enot, saj so nekateri trgi pridobili več enot kot Slovenija, še doda Ropert. Nizke možnosti dobave in veliko povpraševanje pa so v nekaterih primerih videli kot možnost hitrega zaslužka. »Zaslužkarji, ki s pomočjo ustvarjanja botov pokupijo zaloge v spletnih trgovinah, potem pa konzole po nekajkratnih cenah prodajajo na Ebayu in podobnih platformah.« pove Ropert.

Nakup in prodaja konzol na spletnih portalih
Podobna zgodba se je odvila na spletnem portalu Bolha.si. Tisti, ki so si uspeli zagotoviti večjo količino konzol, so jih prodajali za nekajkratno ceno. Hkrati pa se je, in se še vedno, pojavlja veliko povpraševanja za nakupe po Bolhi in podobnih spletnih portalih. Odločitev posameznikov za nakup igralne konzole na portalih botruje možnost pogajanja za ceno s prodajalci. »Učinek, ki se je s ceno zgodil, je klasičen za delovanje trga, kjer se cena prilagaja ponudbi in povpraševanju.«  pove Polona Grief, univ. dip. socialna pedagoginja, »kljub temu pa se poraja vprašanje, zakaj so nekateri pripravljeni plačati skoraj trikratno ceno za nakup konzole.« V takšnih primeri ne gre vedno za osamljenost ali stiske, kljub temu pa posamezniki, ki si življenje znajo zapolniti, ne bodo čutili potrebe po nakupu konzole za trikratno ceno, še doda Grief.

Kaj lahko pričakujemo v letu 2021?
Napovedi za dobavo konzol so še vedno slabe, do poletja ali celo jeseni, izboljšanje dobave ni pričakovano. Uradne napovedi s strani podjetja Sony za leto 2021 še ni bilo. »Stvari bodo, vendar v manjših količinah.« pove Rupert.

Loredana Hana Vegelj

Prejšnji članekPorast ljubezenskih spletnih prevar med epidemijo
Naslednji članekTikTok novinarstvo?