Reportaža: Golf El Kantaoui

Golfigrišče El Kantaoui
Golfigrišče El Kantaoui.

Tunizija slovi kot država neskončnih peščenih plaž, ugodnega sredozemskega podnebja in
skrivnostne Sahare na jugu države. To pa še zdaleč ni vse, kar ta destinacija ponuja. Bližina Evrope, dobre letalske povezave in turistična infrastruktura so eni glavnih razlogov, da Tunizija zadnja leta spet opaža rekordno število turistov iz vsega sveta. Zaradi lepega
vremena čez vse leto lahko Tunizija veliko ponudi adrenalinskim športnikom, pohodnikom in igralcem golfa, ki lahko svoj izziv najdejo na več kot desetih velikih golfigriščih s kontrastnimi pokrajinami – vse od gozdov Tabarke do palmovih nasadov v Tozeurju.

GOLF KOT NAČIN ŽIVLJENJA

Golf ni le šport, star več kot 600 let, katerega zametke so poznali že Rimljani, ampak se je
skozi čas vedno bolj razvijal in postajal dostopen širokim množicam ljudi. Postal je pravi
vrhunski šport, ki privablja številne gledalce in večini golfistov predstavlja način življenja.
»Na Golf zvezi Slovenije lahko rečemo, da priljubljenost tega športa spet narašča. Vsekakor
smo ta trenutek ponosni na našo Pio Babnik, ki se je s svojimi sedemnajstimi leti prvič v
zgodovini Slovenije udeležila olimpijskega golfturnirja v Tokiu in tako postala najmlajša
udeleženka doslej. Trenutno imamo v Sloveniji včlanjenih 4200 amaterskih golfistov in
zanimanje za golf spet narašča,« je povedala Metka Jamar iz Golf zveze Slovenije, ki igra golf tudi sama. »Pri nas v Sloveniji ni veliko profesionalnih igralcev golfa, večina jih igra za lasten užitek in izbere golfigrišče, ki je najbližje njihovemu domu. Ima pa skoraj vsak naš član željo, da se preizkusi v 18 luknjah golfigrišča na Bledu.« Royal Bled Golf je najstarejše in največje golfigrišče v Sloveniji in velja za eno najlepših igrišč v Evropi. Igrišče je v zasebni lasti, in če ste član kluba, boste morali za igranje tu odšteti 150 evrov. Vedno več pa je tudi takšnih, ki se želijo preizkusiti v igri v tujini. In če v Sloveniji kot začetnik nimaš veliko možnosti, da se brez osnovnega tečaja odpraviš na golfigrišče, to v Tuniziji vsekakor ni ovira – pa še velike luknje v vaši denarnici ne bo pustilo.

TUNIZIJA – ZAŽELENA GOLFSKA DESTINACIJA 

Sodobna Tunizija je v prihodnost usmerjena severnoafriška, arabska država in je produkt več kot tritisočletne zgodovine. Ponaša se s sedmimi zaščitenimi območji Unesca, vključno z znamenito Kartagino in amfiteatrom El Djem, kjer je bil delno posnet tudi film Gladiator. In še nekaj pomembnega morate vedeti o Tuniziji – ima zelo živahne marine, vrhunska
letovišča, več kot 1000 kilometrov čudovitih plaž in seveda … golfigrišč. Raznolika tunizijska
pokrajina je omogočila gradnjo zelo zanimivih golfigrišč, od katerih je večina namenjena
prav turistom. Tunizija ima vsaj eno golfigrišče v vsakem turističnem središču – vse od
Tabarke na severu, mesta Tozeur na jugu in otoka Djerbe na jugovzhodu države. Primerjamo jih lahko z golfigrišči v Španiji in na Portugalskem, le da se boste tu izognili velikim gnečam na zelenicah in za igranje povprečno odšteli dvakrat do trikrat manj kot na evropskih igriščih. Odmaknjena le dve uri stran od večjih evropskih prestolnic, gostoljubnost domačinov in mediteransko podnebje, ki ponuja odlične pogoje igranja vse dni v letu, so le nekateri od razlogov, da se zadnja leta pojavlja kot zaželena golfska destinacija.

GOLFIGRIŠČE EL KANTAOUI

Med vsemi igrišči ima posebno mesto golfigrišče El Kantaoui, ki je eden največjih golfcentrov na svetu in se razprostira ob obali priljubljenega letovišča Port El Kantaoui. Ne glede na nizko ali visoko sezono sta obe igrišči (2 × 18 lukenj) odprti vse dni v letu in omogočata, da si privoščite igranje, kadar si to sami želite, odvisno od vašega razpoloženja. Cene igranja se gibljejo od 27 do 50 evrov.

S partnerjem sva se nastanila v hotelu El Mouradi Port El Kantaoui, ki stoji na dolgi peščeni
plaži v neposredni bližini centra turističnega letovišča Port El Kantaoui, ki ga krasijo
tlakovane ulice, magične fontane in prelepa marina.

»Vsako leto imamo ogromno obiskovalcev, ampak toliko, kot jih imamo zadnja leta, jih
nismo imeli nikoli,« je povedal najin inštruktor golfa Mohamed Akrimi. »Nimamo samo
amaterskih prvenstev, temveč tudi turnirje serije Professional Golf Association. Projekt Port
El Kantaoui marina je bil razvit v sedemdesetih letih kot glavna turistična atrakcija, del
tunizijskega glavnega načrta za razvoj pa je vključeval tudi gradnjo golfigrišča z 18 luknjami. Na začetku projekta so pri ustvarjanju tega igrišča sodelovali trije arhitekti, v času odprtja pa je ostal samo še Ronald Fream, ki je kasneje zasnoval še več drugih tunizijskih igrišč. S pridobitvijo dodatne zemlje so lastniki lahko objekt podaljšali za dodatnih 18 lukenj. Tako imamo danes dve igrišči s 36 luknjami, ki se razprostirata na 130 hektarjih zemlje, od same obale letovišča Port El Kantaoui do prelepih hribov v ozadju, in ponujata spektakularen razgled vse naokoli – novo igrišče so zato poimenovali Panorama, staro igrišče pa Sea. Panorama se začne s hriba in je bolj zahtevna, igrišče Sea pa je malce daljše in ponuja izjemno igro ob morju.«

Predstavil nama je še nekaj osnovnih pravil in razložil angleške izraze v golfu, ki bi nama
lahko prišli prav. »Na kratko, vsako igrišče dobi oceno, ki je bodisi par-3, par-4 ali par-5. To
pomeni, da igralec potrebuje tri, štiri ali pet udarcev, da spravi žogico v luknjo. Birdie je
seštevek udarcev za ena manjši od para, bogey je seštevek udarcev za ena večji od para in
eagle je seštevek udarcev za dve manjši od para,« je nadaljeval Mohamed. »Da vama
razložim po domače: če na luknji par-5 spravita žogico v luknjo v štirih udarcih, sta dosegla
birdie, v treh udarcih sta dosegla eagle in v šestih udarcih sta dosegla bogey.« Zaželel nama je srečo v igranju, priporočal, da se udobno oblečeva, in če imava možnost, vzameva
caddieja. »Če ne vesta, caddie je nekdo, ki vama bo med igro nosil torbo in skrbel, da igrata v skladu s pravili, ampak če sta prišla igrat za zabavo, ga ne potrebujeta. Aja, igrišče Sea je za začetnike najboljša izbira,« je še dodal.

»To igrišče lahko igraš stokrat, pa se ga ne boš naveličal, saj boš vedno našel nov izziv. Tako pravi naš nekdanji klubski prvak, Jim McCann. Še kot mulček je po vsakem treningu prišel v bar in naročil za naju prigrizek in kokakolo,« je povedal Mohamed, ki dela v hotelu že dvajset let, vse od odprtja novega igrišča v devetdesetih letih, zato pozna mnogo zanimivih zgodb.

»Večina jih obožuje klubsko restavracijo. Ta privablja mnoge člane, ki golfa sicer ne igrajo
več, vendar še vedno plačujejo klubsko članarino, da lahko pridejo vsaj na kosilo ali večerjo,« je še povedal Mohamed.

Klubski bar-restavracija z veliko teraso in pogledom na golfifrišče je doživetje zase, saj boste takoj deležni toplega sprejema domačinov. Po strastni igri bo ta kotiček več kot dobrodošla devetnajsta luknja, kjer boste lahko razvajali svoje brbončice v domači in mednarodni kuhinji. Hrana je na voljo po naročilu, z možnostjo organizacije bifejev, koktajl večerov oziroma sprejema po vaših željah. Klub je namenjen samo članom, izjema so seveda turisti, ki si lahko brez predhodne rezervacije kadarkoli v dnevu privoščijo ohlajeno pijačo, počitek ali pa samo opazujejo profesionalne igralce golfa. Če ste ljubitelji sproščujoče atmosfere, se sem odpravite zvečer in ne spreglejte njihove odlične ponudbe vin. Če potrebujete opremo za najem oziroma vas zanimajo druge stvari v zvezi z golfom, obiščite trgovino Pro shop.

IGRIŠČE SEA

Igrišče Sea so odprli leta 1979 z 18 luknjami par 72 in 6253 metri dolžine. Že takoj ob
prihodu na igrišče dobite občutek, da je nekaj posebnega. Čudovit razgled na okolico je
zaščitni znak igrišča in dih jemajoč razgled na vse strani se vam bo prav gotovo vtisnil v
spomin. Leži med hribi in omogoča čudovit panoramski razgled na mesto. Izstopa z dolžino,
njegova odlika pa je razgiban teren – raznolike zelenice, peščene ovire in vodne nevarnosti
(ribniki), ki za vsakega igralca predstavljajo svojevrsten izziv. Postavitev igrišča oblikujejo
ozke poti ob palmah, stoletnih oljkah in ribnikih, za dodaten šarm igrišča pa poskrbijo še
drevesa granatnega jabolka in prelepa fontana, najbrž še iz časov rimskega imperija, v bližini četrte luknje.

Deveta in deseta luknja sta par 4 in tu se že širi vonj po Mediteranu. Igrišči sta si zelo
podobni in ponujata čudovite, vendar zapletene vodne nevarnosti na svoji levi. Veter v hrbet naredi ti luknji še težji. Enajsta luknja je vzdolž obale in ponuja božanski pogled na morje. Dvanajsta in štirinajsta luknja sta par 4 in ponujata igro v prijetnem objemu oljk iz rimske dobe, palm in evkaliptusa, ki skupaj s peščinami zahtevajo zelo natančno igranje, drugače pogoltnejo vsako slabo udarjeno žogico.

Zadnja tri igrišča se dvigajo od obale proti notranjosti hribov in predstavljajo kratek sprehod od ene do druge luknje. Na trenutke so zaradi gozdička ovinki nekoliko tesni, a tudi to predstavlja izziv. Na določenem območju deluje nekoliko izsušeno, vendar pa je pokrajina tukaj naravnost čudovita. V svojem razpoznavnem slogu arhitekt Ronald Fream namreč ni veliko posegal v pristno naravno okolje. Ohranil je vse značilnosti tunizijske pokrajine in jih celo tako uspešno vključil v igrišče, da so postale izvrstne naravne ovire.

Če vas pot zanese na to stran oceana, je to igrišče, ki ga morate odigrati – ne glede na to, ali ste začetnik ali profesionalni igralec. Idealni pogoji za igranje so od septembra do marca, ko vas bo grelo sonce in božal afriški veter, ne da bi pri tem temperature dosegle 30 stopinj.

 

 

 

Prejšnji članekDeset manj znanih zgodb o najbolj znanem nogometašu sveta
Naslednji članekMami, a lahko risanko?