SKINER PREMIERNO NA ODRU

Nova gledališka predstava

 

V soboto, 5. maja 2018, je v klubu Kulturnega doma Krško svojo krstno izvedbo doživela nova gledališka igra avtorja in režiserja Roka Sande, z naslovom Skiner, večni študent. Osemdeset minut trajajoča predstava je privabila na obraze gledalcev tako smeh kot solze.

Ustvarjalni mladi avtor

Skiner je že četrti večji samostojni projekt mladega ustvarjalca Roka Sande. Ta je pod svojim okriljem, s pomočjo producenta Davida Radeja, ustanovil društvo Little Rooster Productions, ki ima sicer sedež v Posavju, natančneje na Malem Kamnu, pa vendar se je v štirih letih od svoje ustanovitve tako zelo razširilo, da zdaj v svojih projektih združuje ustvarjalce in igralce iz vseh koncev Slovenije. Poslanstvo društva je širiti kvaliteto gledališke in filmske produkcije v Sloveniji in po svetu. Pod produkcijo Litte Rooster Productions je Rok Sanda režiral tri gledališke predstave (Gastarbeiter, Ikarus, Feniks) in dva kratka filma (Gastarbeiter, Dora). Ikarus in Feniks sta predstavi, ki sta doživeli dve zaporedni zmagi na 55. in 56. Linhartovem srečanju. Obakrat so prejeli Matička za najboljšo predstavo in tako je Little Rooster postala najmlajša skupina, ki je kadarkoli prejela tako nagrado na omenjenem festivalu. Sanda je sicer končal BA študij angleške književnosti s specializacijo iz kreativnega pisanja na University of East Anglia, s svetovno priznanimi programi kreativnega pisanja. Navdih za pisanje so mu največkrat prigode iz lastnega življenja, hkrati pa rad izhaja tudi iz resničnih zgodovinskih dogodkov. Ko smo ga povprašali, kaj ga je navdihnilo za ustvarjanje igre Skiner, je odvrnil: ”Velik del Skinerja kot lika izhaja iz mene samega. Skiner je namreč večni študent, ki se najraje ukvarja z igranjem video iger, kar sem v svojih študijskih letih (ki niti niso bila tako zelo ”študiozna”), počel tudi sam. Hkrati pa igra v sebi skriva veliko več kot le navidezno naivno in mladostno študijsko življenje.”

Skiner v zgodbi

Prav slednja misel režiserja se je izkazala za resnično in zelo nadgrajeno na sami premieri. Skiner, 27-letni študent, v svojem stanovanju prireja neskončne zabave, igra videoigre in počne vse drugo kot študira. Medtem pa se čas okoli njega ne ustavlja. V navidezno brezskrbnem življenju se skriva nemalo težav. V tej komediji ujetosti se namreč srečujemo s problematiko sodobne družbe – z njenimi notranjimi demoni in zunanjimi silami, ki se včasih manifestirajo v obliki mitoloških bitij, ker se ne soočamo s težavami, ki nas dušijo. Lik Skinerja je upodobil Nejc Jezernik, sicer tudi član gledališke skupine Zarja Celje. O izkušnjah in igri v predstavi pa je Jezernik povedal naslednje: ”Ko sem izvedel, da je vloga Skinerja zaupana meni, sem bil izjemno vesel. Vedel sem namreč, da bo igra nekaj izjemnega, pa čeprav do takrat sploh še nisem dobil v branje celotnega scenarija. Prepričalo me je namreč že samo sodelovanje z Rokom Sando, saj je prav vsaka stvar, ki jo naredi, velika uspešnica, hkrati pa se delu posveča z izjemno predanostjo in res dobrim občutkom za režijo. Ko pa sem bolje spoznal celoten tekst in sam lik Skinerja, sem začel skoraj malo dvomiti v svoje sodelovanje. Pa ne zaradi česarkoli drugega, ampak zgolj zato, ker sem videl, kako težko se bo poistovetiti s samim likom. Študentsko življenje mi je še kako dobro znano, a fobije, ki jih v sebi skriva Skiner, so zares ogromne in težke. Na kaj točno ciljam seveda ne bom izdal, saj želimo, da to odkrije vsak gledalec posebej, medtem ko gleda predstavo. Lahko pa povem, da sem s končnim rezultatom izjemno zadovoljen. Veliko podpore sem dobil tudi zahvaljujoč svojima soigralcema. Vsi trije smo se odlično ujeli kot ekipa, kar se je lahko zelo očitno odražalo tudi na odru.”

Prijatelji in strahovi

Poleg glavnega lika Skinerja ima predstava še dve oziroma štiri vloge. Vlogo Lovrota, študenta letalstva in Skinerjevega cimra, je prevzel Jure Rajšp. Zanj je bil to že eden izmed mnogih projektov, saj se z igralstvom ukvarja profesionalno. Vloga Zoje, mlade študentke prava, ki postane nova cimra v študentskem stanovanju, pa pripada Maji Pinterič, sicer že dolgoletni članici društva Little Rooster. Lovro in Zoja kot lika zelo dobro dopolnjujeta Skinerjevo zgodbo. Skupaj z njim tudi sama spoznavata svet video iger, pa vendar sta sama precej bolj vestna študenta. Prav tako imata ključno vlogo pri Skinerjevem spoznavanju s svojimi težavami in reševanjem le-teh. Kot omenjeno, pa je vlog v predstavi še več. Maja in Jure namreč igrata tudi lika iz grške mitologije – Phobosa in Deimosa. Kot že samo ime pove, sta ta dva bogova na nek način ogledalo fobij, s katerimi se bori Skiner. Sprva lahko (po besedah obiskovalcev) ti dve vlogi nekoliko zmedeta, saj ju igrata ista igralca, a se zaradi popolnoma drugega konteksta in odlične interpretacije, to povsem dobro razreši.

Zraven omenjenih vlog in avtorja predstave velja vsekakor omeniti tudi scenografinjo Urško Mazej, ki je svoje delo opravila nadvse premišljeno. Celotna scena uprizarja Skinerjevo študentsko stanovanje, a je prav vsak scenski element odet v belo barvo – od mize, stolov, igralnih konzol, skodelic za kavo, celo okrasni kaktus je obarvan v belo. Tej belini, ki lahko uprizarja nebesa, nedolžnost, mlečnost, se lepo podajo tudi kostumi igralcev, ki dopolnjujejo barvno shemo v roza, modri in sivi barvi, v simboliki njihove nedoraslosti. Posebnost predstave pa je tudi ta, da pri igri niso potrebni scenski tehniki, lučkarji ali glasbeni tehniki, pač pa vse omenjeno počnejo igralci sami. Poleg zelo pristne igre so tudi z upravljanjem tovrstnih dejanj pokazali, da imajo zares izvrstno igralsko kondicijo, saj so vsi skoraj ves čas trajanja predstave navzoči na odru. Pri produkciji same predstave pa ima poleg društva Little Rooster Productions svoje zasluge tudi bolj znano Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki je ekipi nesebično priskočila na pomoč pri posojanju vadbenih prostorov.

Komentarji selektorja

Kljub vajam v Ljubljani pa se je premiera odvila v Krškem, zato da je zadostila pogojem za udeležbo na tekmovanju na Linhartovem srečanju. Med obiskovalci sta bila namreč prisotna tudi znana igralka Maja Gal Štromar in Gašper Jarni, ki opravljal vlogo regijskega selektorja za omenjeno tekmovanje. Slednji je bil nad predstavo navdušen in jo že uvrstil na regijski nivo Linhartovega srečanja, o sami igri pa povedal: ”Skiner, večni študent ni klasična komedija; komično delujejo predvsem živi in lucidni dialogi med protagonisti, medtem ko je glavna tema pravzaprav vredna oznake drama. Kombinacija lahkotnih in resnejših prizorov da predstavi globjo razsežnost in dodano kvaliteto. Tudi dramaturška struktura predstave premišljeno niha oziroma valuje med humornimi in bolj dramskimi prizori; pri tem gledalca ves čas drži v napetosti, obenem pa ga za pozornost nagrajuje z resnično duhovitimi situacijami v prizorih. Vsi trije igralci se ponašajo z odličnim odrskim govorom, prepričljivo telesnostjo in predvsem z izjemno uigranostjo; brez njihove zavidljive igralske kondicije in koncentracije, tudi dialogi ne bi izpadli tako lucidno in sveže. Nad predstavo sem iskreno pozitivno presenečen, saj se v njej lepo zrcalita naš razvrednoteni čas in kronično pomanjkanje pristnih človeških odnosov, kar pa je prikazano na lahkoten in igralsko nadvse privlačen način.”

Dobra premiera, pozitivni in navdušeni odzivi ter že potrjena uvrstitev na regijsko srečanje Linhartovega srečanja, so vsekakor pokazatelji, da je mlada in nadobudna ekipa gledališke igre Skiner opravila vrhunsko delo. O tem priča tudi število že dogovorjenih gostovanj na vseh koncih Slovenije, prvo izmed njih pa si lahko ogledate v soboto, 2. junija 2018, v Dolenjskih Toplicah. Maja Pinterič

Prejšnji članekŠepetalke ne šepetajo
Naslednji članekIntervencije – med življenjem in smrtjo