V prvo ligo samo z dobrim delom mlajših selekcij

Koroška
NOGOMET

Prva tekma krstne sezone PLTS se je odigrala 18. avgusta 1991, ko se je kar 21 klubov podalo v boj za naslov državnega prvaka.
Do tako velikega števila je prišlo zaradi zmede tistih – na  čelu zveze je takrat bil Rudi Zavrl – ki so želeli slovenski nogomet postaviti na noge, pa jih je v nagle odločitve prisilila osamosvojitev naše države. Prvi naslov državnega prvaka je osvojila Olimpija, nogometna zveza pa je število klubov prve lige iz leta v leto zmanjševala. Danes našo najbolj elitno ligo sestavlja 10 moštev.

Časi dveh koroških klubov v prvi ligi

Korošci smo imeli vsaj enega predstavnika v najboljši slovenski nogometni ligi kar 9 sezon. Leta 1994 je v PLTS debitiral NK Korotan, ki je med prvoligaši vztrajal do sezone 2002/2003. Tega leta so zaradi finančnih in drugih težav znotraj kluba izpadli iz lige in zaradi bankrota morali pot začeti od samega dna. Zanimiv je podatek, da so v prvi sezoni bili klub s petim največjim obiskom na tekmah – v 30 tekmah so zbrali 42.750 gledalcev, v vseh devetih sezonah pa so imeli v povprečju kar 1.082 gledalcev na tekmo.
Njihov največji uspeh je bilo četrto mesto v sezoni 1999/2000, v kateri se je v prvo ligo uvrstil tudi NK Dravograd, drugi nosilni klub koroškega nogometa.

Tudi Dravograd je v prvi sezoni na 33 tekmah zbral zavidljivo število gledalcev, kar 32.650. To je sicer bistveno manj kot NK Korotan v svoji prvi sezoni, a se je tega leta že začel trend upadanja gledalcev na stadionih.

Kako daleč je prva liga danes?

Leto dni za Korotanom je iz prve lige izpadel tudi Dravograd in tako je Koroška ostala brez svojega predstavnika v PLTS. Tako je že 13 let.

Najbližje uvrstitvi med najboljših deset je danes NK Fužinar, klub iz Raven na Koroškem, ki se je lansko sezono uvrstil v drugo ligo. Po jesenskem delu prvenstva na lestvici sicer zasedajo predzadnjo, 15. mesto, a kljub temu so bližje prvoligaškim vratom kot tretjeligaša, NK Dravograd in NK Fužinar.

Željko Kljajić, vseživljenjski nogometni navdušenec in športni sodelavec Koroškega radia, o realnosti uvrstitve koroškega kluba v prvo ligo pravi:

»Za tekmovanje v PLTS je zelo pomembna tudi s strani NZS zahtevana infrastruktura, ki jo Dravograd, razen reflektorjev, sicer ima. Stvari v koroškem nogometu se počasi izboljšujejo, ampak zaenkrat se mi zdi uvrstitev v prvo ligo malo verjetna.«

Jan Küzma, klubski administrator NK Korotan se strinja, da so zaenkrat možnosti za uvrstitev koroškega kluba v prvo ligo majhne in dodaja, da bo za to dolgoročno potrebno združevanje moči celotne regije.

Na mladih svet stoji

Prihodnost vsakega športa se seveda skriva v njegovem podmladku, kar poudarja tudi Kljajić.

»Po izpadu iz prve lige je članska selekcija v Dravogradu še kar nekaj časa lahko igrala na visokem nivoju, to pa je bila posledica kvalitetnega in organiziranega dela v nogometni šoli.«

Küzma se veseli dejstva, da se z mladimi iz leta v leto dela bolje in poudarja, da imajo v svoji nogometni šoli preko 100 otrok.

»Pogoji za delo so odlični skozi vse leto, želeli bi si mogoče samo nekaj več zimskih kapacitet za naše najmlajše.«

Na Koroškem deluje več mladinskih pogonov, a imajo skoraj vsi težave z zagotavljanjem strokovnih kadrov, infrastrukturo in predvsem premalo bazo igralcev. Küzma kot problem omenja tudi pomanjkanje interesa za šport pri mladih odraslih, saj jih v letih proti koncu srednje šole mnogo neha trenirati in posledično v starejših selekcijah primanjkuje igralcev.

Zaradi dobre infrastrukture in podpore lokalnih skupnosti pa sta kljub omenjenim težavam dobro organizirani predvsem nogometna šola na Prevaljah in v Dravogradu. Slednjo je lani v svoje roke po dogovoru s klubom vzel Robert Koren, nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance, ki je igralski produkt prav dravograjške nogometne šole.
Koren pravi, da je njihova vizija, da delajo dolgoročno. Z lanskim junijem so začeli graditi od spodaj navzgor, s tem pa so morali začeti z nogometno šolo, za katero so napisali večletni program. Ki mu, zatrjuje Koren, tudi sledijo.

»Imamo kratkoročne in dolgoročne cilje, najbolj pomembno pa je, da so prav vsi realni. Kratkoročni so bili v veliki meri že izpolnjeni – postaviti zdrave temelje za nadaljevanje.«

Koren, tako kot tudi Küzma, meni, da bi bilo v koroški regiji potrebno sodelovanje med klubi in izraža pripravljenost NK Dravograd, da do tega tudi pride.

»Dravograd je bil vselej pobudnik tega, da se koroški klubi združijo, in tako je tudi sedaj. Morajo pa ostali klubi narediti korak proti nam.«

Kaj pa prva liga v Dravogradu? No, bolje rečeno, Dravograd v prvi ligi – letošnji jesenski del sezone je na dravograjškem stadionu domače tekme namreč igral prvoligaš Ankaran zaradi svojih težav z igriščem.

»Jaz osebno menim, da obstaja možnost, da na Koroškem v parih letih spet vidimo prvoligaški nogomet. A potrebno je iti korak za korakom, počasi, in predvsem z veliko pameti. Na koncu še vedno ostaja vprašanje financ, zato je potrebno, da se klubi odločajo pametno in ne hitijo,« za konec pove Robert Koren.

Če torej upoštevamo rek, da na mladih svet stoji in pogledamo trenutno situacijo pri nas v mladinskih šolah, se nam za prihodnost koroškega nogometa ni treba bati. Za prvo ligo je še čas.

 

Prejšnji članek»Ne odnehaj, ko si utrujen – odnehaj, ko je stvar opravljena.«
Naslednji članekDefribrilator lahko reši življenje