Šport, ki eksponentno pridobiva na priljubljenosti

Rokomet na mivki

Nezadržno se bliža datum, ko bo v Ljubljani in na Vrhniki potekalo državno prvenstvo v rokometu na mivki. Gre za šport, ki v Sloveniji nima bogate zgodovine, saj se bo letos zgodilo šele peto državno prvenstvo, pa vendarle imamo tudi reprezentanco, ki ima leta 2019 željo nastopiti na Mediteranskih igrah v Grčiji. Namen tega prvenstva oziroma iger pa je popularizirati rokometno igro med vsemi generacijami, kar pa glede na večanje obiska tekem in turnirjev iz leta v leto tudi uspeva.

rokomet na mivki – igrišče

OSNOVNA PRAVILA
Pa pojdimo k bistvu same igre. Igrišče za rokomet na mivki je dolgo 27 metrov in široko 12 metrov, globina mivke mora biti vsaj 25 centimetrov. Vratarjev prostor ima enako prostornino kot pri dvoranskem rokometnem igrišču in sicer 6 m dolžine in 12 m širine. Gol v višino meri 2 m, širino pa 3 m. Za izbiro gola se ekipo izbere na enak način kot pri dvoranskem rokometu in sicer z metom kovanca. Igralni čas je precej krajši in znaša 2 polčasa po 10 minut, med katerima je 5 minut pavze.

KAJ PA REZULTAT?
Sam rezultat se točkuje malo drugače kot pri dvoranskem rokometu. Ob vsakem polčasu ekipa, ki dobi polčas, dobi tudi točko in v primeru izida 1:1 ekipi izvajata tako imenovane »shootoute«. In kako se izvajajo?

OSNOVNA PRAVILA »SHOOTOUTA«

  • Oba vratarja stojita v golu na golovi črti (vsaj z eno nogo). Igralec mora stati z eno nogo na stičišču črte vratarjevega prostora in igralnega polja. Ko sodnik z žvižgom nakaže začetek izvajanja, mora igralec podati žogo svojemu vratarju v gol. Ko žoga zapusti roko igralca lahko oba vratarja zapustita gol in se prosto gibljeta po vratarjevem prostoru. Vratar ki je sprejel žogo mora ostati v svojem vratarjevem prostorju ter mora v treh sekundah streljati na nasprotni gol ali podati žogo svojemu soigralcu, ki teče proti nasprotnikovemu golu. Med podajo žoga ne sme pasti na tla.
  • Igralec mora uloviti žogo in poskušati zadeti gol, pri tem pa ne sme kršiti pravil (predvsem število korakov – 3).  Če vratar ali igralec ekipe, ki napada, krši pravila, je napad končan. Če vratar ekipe, ki je v obrambi, zapusti vratarjev prostor, se lahko kadarkoli vrne nazaj v prostor.
  • Če število igralcev, ki še imajo pravico igranja, pade pod 5, ima moštvo posledično manj strelov v shootoutu (vsak igralec lahko v seriji strelja le enkrat).
  • Če vratar v shootoutu obrani strel, a pri tem krši pravila, se dosodi kazenski strel (6-metrovko). Kazenski strel lahko izvaja katerikoli igralec istega moštva, ki še ima pravico igre na tekmi. Če vratar v shootoutu zapusti vratarjev prostor in povzroči trk z nasprotnim igralcem, je diskvalificiran (kaznovan).

GOL LAHKO ŠTEJE TUDI 2 TOČKI
Drugačno kot pri dvoranskem rokometu je tudi točkovanje, saj se določeni zadetki nagrajujejo z dvema točkama. To so zadetki iz 6-metrovke, vratarjev zadetek in atraktivni zadetki iz obrata ali cepelina, kot se temu reče v strokovnem jeziku (op. a. cepelin je prvina rokometne igre, ko igralec žogo poda svojemu soigralcu, ta pa skoči, jo v zraku ujame in vrže na gol, še predno se dotakne tal) . Igralec lahko žogo drži v rokah največ tri sekunde in naredi največ tri korake z žogo v roki, torej enako kot pri dvoranskem rokometu.

Ekipa lahko šteje maksimalno 10 igralcev, za začetek pa je potrebnih vsaj 6 igralcev. Na igrišču so lahko hkrati največ 4 igralci vsake ekipe (3 + vratar). Igra se brez obutve, torej bosi. V primerjavi z dvoranskim rokometom pa tukaj lahko vratar zapusti svoj prostor brez žoge in se priključi ostalim igralcem v igralnem prostoru. Vsak začetek tekme pa se prične po košarkarsko, s sodniškim metom. Sama pravila se razlikujejo od dvoranskega rokometa in so malo obsežnejša, zato jih lahko najdete na Facebook strani portala Rokomet na mivki.

DRUŽENJE IN TEKMOVALNOST NA ISTEM IGRIŠČU
Sicer pa je sama igra zelo atraktivna, kar omogoča predvsem fina podlaga mivke in več prostora, saj je na igrišču manj igralcev kot pri dvoranskem rokometu. Največji smisel tega tekmovanja je zabava in druženje ob športni aktivnosti, obenem pa so najboljši tudi nagrajeni.

Lanskoletna najboljša igralka turnirja Tara Jonovič je povedala: “Na lanskoletnem prvenstvu sem zelo uživala, tako kot na vsakem do sedaj. Igral se je dober rokomet na mivki. Videli smo veliko atraktivnih golov in kar nekaj napetih končnic. Tekom prvenstva je bilo poskrbljeno tudi za zabavo. Hrane, pijače in glasbe ni manjkalo, tako da je bilo za dobro voljo 100 % poskrbljeno. Tudi letos se bom udeležila prvenstva in ponovno pričakujem nepozabno doživetje.”

Igralcem pa se ne gre zgolj za druženje, tako kot nam je povedala Kavčičeva. Herman Leskovar, trener letošnje ekipe letnika 2002 RK Blisk Ljubljana pravi, da so imeli z igralci že kar nekaj treningov in da se na državno prvenstvo vnemo pripravljajo.

Rokomet na mivki je v Sloveniji šport, ki spada pod Olimpijski komite Slovenije, kar pomeni, da si člani najboljših ekip na državnem prvenstvu pridobijo kategorizacijo, ki jim pomaga pri pridobitvi statusa športnika v šolah (srednjih in fakultetah), za kar pa se splača potruditi, saj to zelo olajša delo v šoli, nam je razložil Matevž Jaklič, ki obiskuje eno izmed ljubljanskih gimnazij. »Tudi to je naš cilj letos na prvenstvu, da pridemo med najboljše tri ekipe in si s tem zagotovimo kategorizacijo. Poleg tega pa seveda tudi vemo, da poteka izbor za slovensko reprezentanco in nositi slovenski grb ter zastopati našo državo je res nekaj posebnega,« je še dejal.

SLOVENSKA REPREZENTANCA
Slovenski rokomet na mivki je vedno bolj prepoznaven tudi izven meja naše države. Vsako leto na državnem prvenstvu poteka tudi izbor igralcev in igralk, ki so vpoklicani v slovensko reprezentanco. Ta nas zastopa na mednarodnih tekmovanjih in festivalih, letos pa je selektorica moške članske reprezentance Mateja Kavčič postavila cilj, »da se slovenska reprezentanca udeleži Mediteranskih iger v Grčiji«, ki so naslednje leto. To je eden izmed najbolj svetovno znanih in medijsko izpostavljenih turnirjev iz vidika rokometa na mivki.

OD LETOS NAPREJ SLOVENIJA NA SVETOVNEM ZEMLJEVIDU TEGA ŠPORTA
Na svetovni zemljevid nas je definitivno postavila Mateja Kavčič, ki ena izmed zelo priznanih obrazov svetovnega rokometa na mivki. Letos jo je mednarodna rokometna zveza izbrala za opravljanje funkcije delegatke na prihajajočih Olimpijskih igrah mladih, ki bodo od 6. do 18. oktobra.

Mateja Kavčič prihaja iz Ajdovščine in je bila v začetkih slovenskega rokometa na mivki igralka pri RK Mivka, ki so kot prve osvojile naslov državnih prvakinj. Skupaj z Markom Cenčičem, še enim Ajdovcem, in Ano Žigon je med protagonisti tega športa pri nas.

OLIMPIJSKA KATEGORIZACIJA
Pogoji, pravila in kriteriji za registriranje in kategoriziranje športnikov v Republiki Sloveniji, ob temeljnih zakonskih in drugih aktih predstavljajo enega najbolj pomembnih sistemskih dokumentov v slovenskem športu, ki celostno in metodološko postavljajo pogoje za prepoznavanje reprezentativnih športnih organizacij, evidentiranje tekmovalnih sistemov in registracijo športnikov ter opredeljujejo pogoje za pridobitev nazivov kategorizacije, ki so podlaga za pridobitev statusnih pravic športnikov.

Strokovni svet za tekmovalni šport 3-krat letno objavi seznam športnikov, ki so si na podlagi doseženih rezultatov in v skladu z veljavnimi kriteriji pridobili status kategoriziranega športnika Republike Slovenije. Poznamo šest razredov kategorizacije: olimpijskega, svetovnega, mednarodnega, perspektivnega, državnega ali mladinskega razreda.

DRŽAVNO PRVENSTVO SE ZAČENJA NASLEDNJI VIKEND
Lansko leto je bilo v Ormožu. V ženski in moški kategoriji je bil najboljši klub RK Mivka, v mlajši kategoriji pa Jeruzalem Ormož 1 pri dečkih in ŽRK Aklimat Ptuj pri dekletih.

Kdo bo letos najboljši v mlajših kategorijah bomo lahko videli ta vikend, 2. in 3. junija, ko bo državno prvenstvo za mlajše potekalo na Vrhniki. Za najboljše v članski kategoriji pa bomo morali počakati do 17. junija, ko bo finale državnega prvenstva v Športnem parku Ludus Črnuče.

Primož Petrovič Vernikov

Prejšnji članekUmetna inteligenca postaja preveč srhljiva
Naslednji članekSe psihoterapija enači s tabujem?