“To je isto kot ragbi, mar ne? Ne, to je ameriški nogomet.”

Čeprav v Evropi ameriški nogomet še ne uživa takšne priljubljenosti, kot ga “čez lužo” (in ga zelo verjetno, nažalost, nikoli ne bo), je to šport, ki mu priljubljenost na stari celini, pa tudi v Sloveniji, vsako leto eksponentno narašča. Največja težava s katero se šport v želji po večji prepoznavnosti sooča je nerazumljivost igre. Velika večina ljudi, ki si tekmo ogleda prvič, svojo pozornost in zanimanje izgubi že ob prvi premikih žoge, prvi rumeni zastavici ali prvem oglasnem bloku (ki jih je, roko na srce, ogromno).

Statistični prikaz časovne razporeditve časa posameznega prenosa. Vir: ESPN

Zakaj je na igrišču toliko igralcev in kakšna je njhova vloga?

Posamezna ekipa (v NFL-u) je sestavljena iz 53 igralcev. Ekipa se deli na tri dele. Napad, obrambo in “special teame”. V vsakem trenutku igre na igrišču ne bo več kot enajst igralcev ene ekipe. Napad prve ekipe, ki želi žogo prenesti v končno cono, igra proti obrambi druge ekipe, katere cilj je njihovo namero zaustaviti.

Napadalni del ekipe sestavljajo podajalec (quarterback), tekač (running back), lovilci (wide reciever/tight end) in napadalna linija (offensive line). “Play” oziroma akcija se začne, ko center (osrednji igralec napadalne linije) žogo poda podajalcu. Če se ta odloči, da žoge ne bo predal tekaču, se bo zelo verjetno zgodilo, da bo žogo podajal. Podajalec z očmi kar se da hitro pregleda igrišče, poišče prostega lovilca in mu poda žogo.

V nasprotnem primeru, ko se podajalec odloči, da ne bo podajal, bo žogo predal tekaču. Ta bo žogo poskusil prenesti čim dlje, v najboljšem primeru v končno cono. V obeh primerih (podaja ali tek) je napdalna linija izjemno pomembna. V prvem primeru mora zadržati nasprotnikovo obrambno linijo, v drugem pa tekaču, s tem da obrambno linijo potisnejo čim dlje, odpreti pot do končne cone.

Kaj pa obramba? Obrambni del ekipe sestavljajo obrambna linija (defensive line), linebackerji, cornerbacki in safetyji. Naloga obrambne linije je zaustaviti tekača, če se ta prebije do njih, ali podreti podajalca, kar je ob prestreženi podaji najboljše, kar obramba lahko stori. Linebackerji so prvenstveno zadolženi za tekača, a morajo biti sposobni kriti lovilce in jim preprečiti, da vlovijo žogo (ali celo prestrežejo podajo), kar pa je sicer vloga cornerbackov in safetyjev.

Cornerback ekipe Ljubljana Silverhawks prestreže podajo. Vir: Nutville Photography

Kako točno poteka igra?

Tekma se začne s kickoffom. Na igrišče stopita oba “special teama” ekip. Ekipa, ki bo tekmo začela, na igrišče pošlje igralca, ki bo brcal (kicker). Ta je najpomembnejši član “special teama”. Žogo poskušal žogo poslati čim dlje na nasprotnikovo polovico. Tam bo žogo pričakal igralec nasprotnikove igre, ki bo žogo ujel in jo poskušal s tekmo prenesti čim dlje, saj bo napad ekipe začel na točki, kjer ga bo nasprotna ekipa ustavila.

Nato se obrambi in napada izmenjujeta na igrišču. Naloga napada je da žogo prenese 10 jardov. Za to ima tri poskuse. Če jim to uspe, dobijo nove tri poskuse, vse dokler jih obramba ne zaustavi ali dokler dosežejo touchdowna, ki ekipi prinese šest točk. Sledi poskus za dodatno točko, ko na igrišče znova stopi kicker in iz oddaljenosti brca na “gol” iz oddaljenosti 30 metrov. Če ekipi ne uspe pridobiti 10 jardov, so postavljeni pred četrti poskus. Tega lahko izkoristijo, da bi pridobili jarde, ki jim manjkajo do novega poskusa. A se večina ekip za to ne odloči, saj morajo v primeru neuspeha žogo na mestu predati nasprotni ekipi. Zato se večina odloči za punt, kar pomeni, da žogo predajo nasprotni ekipi tako, da punter žogo pošlje kolikor se le da daleč.

Velikokrat pa se zgodi, da napadu uspe priti v nasprotnikovo polovico, a so zaustavljeni pred končno cono. V tem primeru ekipa na teren pošlje kickerja, ki, ob uspešnem poskusu, svoji ekipi prinese tri točke. Morda se zdijo tri točke kot neuspeh, a prav kickerji so tisti, ki so velikokrat lahko razlika med zmago in porazom.

Ameriški nogomet pri nas

Zemljevid z dvajsetimi najboljšimi ekipami v Evropi. Tudi Slovenci imamo ekipo, ki se lahko pohvali, da sodi med najboljše.

V Sloveniji za šport, kljub predanemu delu in usephom, prevelikega posluha še ni. Tako v infrastrkturnem kot v finančnem smislu, saj se klubi večinoma preživljajo s članarninami svojih članov. Po okriljem zveze za ameriški nogomet Slovenija (ZANS) se vsako leto odigra prva in druga slovenska liga. Vsako leto se pojavljajo novi klub, trenutno jih prva liga šteje štiri: Domžale Tigers, Maribor Generals, Kranj Alp Devils in Ljubljana Silverhawks. Slednji so tudi osemkratni zaporedni državni prvaki. V drugi ligi se večinoma kalijo mlajši igralci, ki se kasneje pridružijo eni izmed štirih najboljših ekip. Drugo ligo sestavljajo ekipe iz Ljubljane (Silverhawks II), Žalca (Gold Diggers), Slovenske Bistrice (Werewolves) in Murske Sobote (Storks).

Prejšnji članekNeprimernost literarnih esejev na splošni maturi
Naslednji članekO kačah, kebabu in politiki strahu