Že nekaj let se je, sprva potiho, v letu pred evropskim prvenstvom pa vedno glasneje, ugibalo za katero reprezentanco bo igral Luka Dončić. Ljubljančan, ki ima sicer srbske korenine po očetovi strani in je močno navezan na Španijo, kjer je igral od svojega trinajstega leta, ni skrival dejstva, da sta omenjeni državi precej zainteresirani zanj. A je leta 2016 jasno povedal, da ga zanima le igranje za slovensko reprezentanco.

Izjemen debi za reprezentanco

Leto kasneje je 31. avgusta prvič uradno zaigral za reprezentanco na prvi tekmi evropskega prvenstva. Proti Poljski je igral 30 minut in dosegel 11 točk. V nadaljevanju turnirja je skupaj z Goranom Dragićem tvoril neustavljiv tandem na poti do vrha. Navdušil je predvsem na tekmi proti Latviji, kjer je bil s 27 točkami prvi strelec ekipe, z dvema zaporednima trojkama v odločilnih trenutkih pa je pokazal tudi, da ga ni strah prevzeti vajeti in pri tem ohraniti mirno roko. V finalu je v tretji četrtini nerodno doskočil in si pri tem poškodoval gleženj, kar je pomenilo, da je zanj finale zaključen. Kljub njegovi poškodbi in krčih Dragića, so ostali se soigralci znali zbrati in se na koncu veselili zaslužene zmage proti Srbiji. Luka je bil skupaj z Dragićem izbran v prvo peterko prvenstva. Na dan tekme je bil star 18 let, 6 mesecev in 20 dni. S tem je postal drugi najmlajši košarkar izbran v najboljšo peterko evropskih prvenstev, mlajši je bil le litovski center Arvidas Sabonis, ki je bil leta 1983 ob izboru star 18 let, 5 mesecev in 16 dni.

  KOŠARKAR EP STAROST (leto-mesec-dan)
1. Arvidas Sabonis (Litva) 1983 18-5-16
2. Luka Dončić (Slovenija) 2017 18-6-20
3. Veikko Vainio (Finska) 1967 19-6-7
4. Arvidas Sabonis (Litva) 1985 20-5-28
5. Dražen Petrović (Hrvaška) 1985 20-7-26
6. Krešimir Ćosić (Hrvaška) 1969 20-10-10
7. Pau Gasol (Španija) 2001 21-2-13
8. Tony Parker (Francija) 2003 21-3-29

 

Luka Dončić in Goran Dragić

Dvojna evropska krona

Osvojena evropska reprezentančna krona je bila šele uvod v sanjsko sezono, v kateri je svoj življenjepis močno nadgradil še s klubskimi uspehi. Pred začetkom sezone je sicer Real doživel hud udarec, ko je za velik del sezone ostal brez svojega zvezdnika Sergia Llulla. Odgovornost so zaupali Luki, ki je priložnost izjemno izkoristil. Igra kraljevega kluba se je vso sezono vrtela okrog najstnika, ki je pri 19 letih enega največjih evropskih klubov popeljal do naslova prvaka Evrolige.

Luka Dončić v dresu Real Madrida

Luka je že na začetku sezone navduševal s svojo vsestranskostjo, atraktivnimi in domiselnimi potezami in s polnjenjem vseh statističnih kolon. Kljub temu pa je še vedno mladenič, ki se le igra na parketu. In to zares dobro in popolnoma neustrašno. Kot je večkrat poudaril pred tekmami, mu ni pomembno, kdo stoji nasproti in kdo je zadolžen zanj. Zato je užitek ob gledanju njegovih tekem še toliko večji. Finale v Beogradu je bila zanj najpomembnejša tekma kariere, saj je največje breme ekipe nosil prav on. Na Lukovi 80. tekmi v Evroligi je Real popeljal do desetega evropskega naslova. Po lanskem zaključnem turnirju, kjer se ni izkazal, je dejal, da se je veliko naučil in da bo to lekcijo uporabil prihodnjo sezono. In res jo je – v Beograd je prišel bolj zrel, miren in osredotočen na svoj cilj, osvojitev prvenstva. Letos je tako v polfinalu prispeval 16 točk, v finalu proti Fenerbahčeju pa točko manj in tekmo končal tudi predčasno s petimi osebnimi napakami.

Že pred odhodom na zaključni turnir je bil Luka proglašen za najkoristnejšega igralca rednega dela Evrolige in vzhajajočo zvezdo, nagrado, ki jo podelijo najboljšemu mlademu košarkarju Evrope. Luka postavlja rekord za rekordom in tako je po finalu poskrbel za še enega. Kot najmlajši je postal MVP rednega dela kot tudi FinalFour turnirja. Obe nagradi je prejel kot prvi Slovenec in postal prvi košarkar v zgodovini, ki je v eni sezoni združil naslov evropskega reprezentančnega in klubskega prvaka, v Evroligi pa osvojil obe mogoči MVP nagradi. Hkrati je tudi najmlajši prejemnik nagrade MVP Evrolige, pred njim je Miloš Teodosić nagrado osvojil pri 23 letih, torej kar štiri leta starejši kot Luka.

Premajhna Evropa

Po osvojitvi vsega, kar košarkar v Evropi lahko osvoji je bilo jasno, da je Evropa za Luko postala premajhna. Tega so se zavedali tudi v Madridu, kjer so že slutili, da je bila to Dončićeva zadnja sezona v kraljevem klubu. Že sedaj spada med najboljše košarkarje Evrope in čas je bil za odhod v ligo NBA.

21. junija je bil Luka na naboru izbran kot tretji in si nadel čepico Atlante. A kmalu zatem je postalo jasno, da so se Hawksi z Dallasom dogovorili za menjavo in Luka je uradno postal član Dallas Mavericksov. Dončić je sicer postal najvišje izbrani Slovenec v zgodovini naborov NBA, pred njim je bil najvišje izbran Boštjan Nachbar, ki je bil leta 2002 kot 15. izbran s strani Houstona. Takoj po naboru je Dončić dejal, da je bil v navezi z Dallasom in da se veseli igranja zanje. Tam ga že čaka Dirk Nowitzki, ki bo vsaj še eno sezono lahko Lukov mentor. Po naboru mu je poleg mnogih drugih svetovnih zvezdnikov čestital.

Kot eden prvih mu je čestital soigralec v Dallasu, Dirk Novitzki.
Pau Gasol, leta 2001 prav tako izbran s strani Atlante in takoj zamenjan v Memphis Grizzlies.
Čestital mu je tudi Goran Dragić, ki je bil leta 2008 izbran s strani Phoenix Suns.
Čestital mu je tudi trener Reala Pablo Laso.

Košarkarski virtuoz že pred začetkom sezone v Ligi NBA buri svetovno in domačo javnost. Tistim, ki so prepričani, da evropska košarka ni primerljiva z ameriško in da se Luka v Ligi NBA ne bo znašel, lahko usta zapre že prihodnji mesec, na prvi tekmi sezone. Takrat bo najstniško senzacijo v zgodnjih jutranjih urah zagotovo spremljalo tudi veliko Slovencev, ki bodo navijali za igrivega mladeniča iz Ljubljane.

Prejšnji članekVzporedne volitve: komu in zakaj?
Naslednji članekIQOS – ko se tobak sreča s tehnologijo