Tehnologija spreminja svet športa

Tehnologija je dejavnik, na katerega v športu velikokrat pozabimo, čeprav ima njen razvoj, tako kot v vsakdanjem življenju, tudi na tem področju vse večji vpliv. Razni programi, ki igre naredijo bolj pravične, naprave, ki so namenjene pomoči sodnikom in aparati, ki jih profesionalni športniki uporabljajo na treningih, so predvsem v zadnjem obdobju, v različnih pogledih spremenile šport kot ga poznamo.

Tehnologija je v športu prisotna v različnih oblikah. Najbolj opazen vpliv imajo predvsem različni sodniški pomočniki. Njihova uporaba je bila dodana celo v pravila marsikaterega, predvsem moštvenega športa. Vodilni v najpopularnejšem športu na svetu, nogometu, klubi in navijači se vse bolj glasno pogovarjajo o vplivu, ki ga ima na nogometno igro pred kratko razvit in uveden tako imenovan sistem VAR, ki služi kot pomoč sodnikom pri težkih odločitvah. Za uporabo VAR-a se sodnik po lastni presoji odloči, kadar se mu to zdi potrebno oziroma ko v svojo odločitev ni prepričan. Še najbolj zanesljiv je VAR pri vprašanju prepovedanega položaja, saj računalniško izmeri, če je bil napadalec ob podaji resnično pred branilcem, kar je dokazano bolj zanesljivo od stranskega sodnika, ki mora situacijo, ki mine v manj kot sekundi oceniti z golim očesom. Vseeno pa VAR ni stoodstotno zanesljiv. Po podatkih časnika Football Italia je VAR v lanski sezoni Serie A naredil med 16 in 18 napak na 380 tekmah, kar je vseeno bolje kot število napak v sezoni prej, ko so sodniki brez VAR-a naredili med 121 in 138 napak.

Vseeno pa ima VAR predvsem zaradi svoje nepopolnosti številne nasprotnike. Mnoge moti tudi njegova počasnost, saj naj bi se zaradi njegovega ogleda zmanjševal tempo in s tem tudi zanimivost igre. S podobnimi težavami se srečujejo tudi odgovorni pri košarki, hokeju in rokometu, kjer mora sodnik za ogled videoposnetka prekiniti igro in zapustiti igrišče.

Pri odbojki in tenisu pa že dlje časa poznamo tehnologijo, ki s pomočjo kamer izmeri, če je žoga oziroma žogica prečkala linijo igrišča ali ne. Tako imenovano sokolje oko ekipa ne more uporabljati za vsako točka, ampak je njegova uporaba omejena. S tem je njegov vpliv zmanjšan, a vseeno stranskim sodnikom pomaga, ko je to potrebno in naredi igro bolj pravično. Kot prej omenjene tehnologije pa ima tudi sokolje oko svoje nasprotnike. »Mislim, da je tenis zaradi tega izgubil kanček svojega čara. Tudi za sodnike se mi zdi, da zaradi tega sodijo nekoliko slabše in da so nekoliko zaspali ter govorijo zgolj še trenutni izid. Vendar je prav tako res, da ko se igra za pomembno točko in si oškodovan, si še kako želiš, da bi bilo na igrišču sokolje oko,« je za Dnevnik povedal teniški igralec Blaž Kavčič.

Če upoštevamo še posamične športe kot so atletika, kjer se s pomočjo tehnologije meri dolžino metov in opozarja na prehitre štarte ter meri natančne čase tekačev in alpskih smučarjev, pri smučarskih skokih pa celo izračunava vpliv vetra ter premikanje zaletišča, lahko vidimo, da so športi, v katerem tehnologija v kakršnikoli obliki ne bi bila prisotna, zelo redki, oziroma ne obstajajo.

Tehnologija na treningih

Tehnologija v športu ni prisotna le med pomembnimi tekmovanji in tekmami, ampak je tudi pomemben del priprave na njih. Predvsem v profesionalnem športu praktično in treninga, kjer športniki ne bi uporabljali naprav, ki jim pomagajo pri spretnostih, kondiciji, moči in drugih aspektih, ki jim bodo pomagali, ko bo to najbolj potrebno. Z različnimi programi in aplikacijami si športniki lahko merijo srčni utrip, temperaturo in hidracijo telesa ter lažje vedo, kdaj je čas za počitek ali raztezanje telesa. Merijo se tudi različna področja, ki bi jih lahko izboljšali. Z laserskimi in GPS napravami lahko trenerji natančno izmerijo športnikovo pozicijo, hitrost, pospešek in pretečeno dolžino, kar lahko pomaga tudi pri preprečevanju poškodb.

Mounir Zok, direktor področja tehnologije in inovacij na olimpijski zvezi ZDA, je za spletno stran Univerze Ohio povedal, da se z razvitostjo tehnologije na treningih, da razviti formulo za osvojitev zlate kolajne na olimpijskih igrah: »Ko zbereš vse podatke in jih primerjaš med seboj, jih z ustrezno uporabo lahko spremeniš v zlato medaljo. Tehnologija je športnikove zmožnosti zvišala, ker izboljša dejanja, ki so najpomembnejša za zmago in so bila dotlej neodkrita,« je povedal Zok in dodal: »razlike so na primer opazne pri kolesarstvu, kjer se tekmovalec, glede na izmerjene telesne značilnosti lahko prilagaja celo med dirko. Tudi pri plavanju program ne meri le plavalčeve hitrosti, ampak tudi učinke njegovega gibanja, njegovo dihanje in aerodinamičnost. Takšne meritve naredijo usodno razliko.«

Kako je tehnologija spremenila treninge, potrjuje tudi dolgoletni košarkarski trener in nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance Boris Zrinski, ki je za Dnevnik povedal: »Klasične metode snemanja in obdelave videoposnetkov, ki se jih nato prenese na računalnik, pri meni odpadejo. Zdaj lahko s pomočjo aplikacij in tabličnega računalnika že med treningom igralcem pošljem nekatere informacije na njihov spletni naslov, tako da si lahko razne ugotovitve in napake, ki jih počno, pogledajo takoj, ko pridejo domov. Večina trenerjev res še dela po starem kopitu, vendar verjamem, da bo prišel čas, ko se brez elektronskih pomagal našega dela preprosto ne bo več dalo opravljati. Tu mislim predvsem na različna mednarodna prvenstva in nastope na višji tekmovalni ravni, ko je ritem tekem izjemno zgoščen. Trenerjem bo zmanjkalo časa, če si ne bodo pomagali z IKT ( informacijsko-komunikacijske tehnologije)« je zaključil Zrinski.

Tehnologija pa vseeno ni tako množično uporabljana v pripravah vseh klubov. Lahko bi rekli, da tehnologijo tekme naredi bolj pravične, medtem ko to ne velja za treninge. Zaradi večjih vsot denarja imajo bolj premožni klubi tudi možnost uporabe bolj napredne tehnologije in več možnosti za zmago, s tem pa se razlika med bolj in manj premožnimi moštvi še poveča. Eden od moštev, ki svojih denarnih sredstev ne porablja za nakup in uporabo napredne tehnologije  je hokejski klub Triglav. » Napredne tehnologije na naših treningih ni,« je povedal izkušeni napadalec Anže Terlikar in nadaljeval: »Nismo klub z veliko denarja. Z razliko od mene in še dveh fantov, v Triglavu igrajo mladi hokejisti. Treniramo tako kot se je treniralo včasih, z vajami na ledu, ekipnimi ter individualnimi testi, kondicijskimi treningi in vajami v fitnesu. Edino kar bi lahko štel za tehnologijo je merilec srčnega utripa kar pa ni ravno napredno«. Terlikar pa se je poleg treningov pri Triglavu spomnil tudi na čase, ko je igral za HK Jesenice in srbski HK Partizan: »Moram reči, da tudi tam treningi niso bili dosti drugačni, je pa res da je od takrat minilo že kar nekaj časa. Vem pa, da Jeseničani sedaj uporabljajo aplikacijo, ki meri njihovo gibanje in druge sposobnosti. Morda je to celo nepravično do nas, ampak se mi vseeno ne zdi, da bi ena aplikacija lahko naredila razliko, ki bi se močno poznala na ledu,« je zaključil Terlikar.

Tehnologija je šport tako spremenila v številnih pogledih. S pomočjo sodnikov je šport bolj pravičen, s pomočjo različnih programov so meritve dosežkov bolj natančne, s pomočjo aplikacij pa so treningi bolj učinkoviti. V vsem tem pa opazimo skupni imenovalec-pomoč. Tako kot v vseh pogledih življenja se tehnologija razvija z namenom, da nam pomaga. Zakaj se torej vseeno najdejo njeni številni nasprotniki? Poleg že omenjenih ustavljanj iger zaradi ogleda počasnega posnetka in izgube čara igre, se zaradi uporabe tehnologije, predvsem pri nogometnem VAR-u velikokrat opazi kritika, da njegova uporaba ni pravična. Da se sodnik za ogled sporne situacije ne odloči, ko bi se moral, ali pa igro ustavi, ko za to ni potrebno, za kar pa ni odgovoren program, temveč glavni sodnik. Tudi druge podobne kritike tehnologij, ki vse bolj lahko vplivajo na končni razplet tekem, so povezane z njihovo uporabo in ne delovanjem. S tega lahko sklepamo, da ljudje naprednih tehnologij, ki v pravila niso bila uradno integrirana dokler niso bili programi izpiljeni, še ne znamo v celoti uporabljati in ne znamo izkoristiti njihovega potenciala.

Vseeno lahko računamo na dejstvo, da se bo tehnologija še naprej, verjetno še hitreje razvijala in bo v prihodnjih letih v športu prisotno še več aparatov in programov, ki bodo igre še bolj spremenili, nas prisilili v še več sprememb, prilagajanja, pregovarjanja, če je njihova uporaba ustrezna za šport in obujanje spomina na čas, ko vsega omenjenega v športu ni bilo.

Prejšnji članekBrez tehnologije ne gre niti v športu
Naslednji članek»Obdobje recesije je bila dobra izkušnja«