Tomaž Hudomalj, Aleš Potočnik, Miha Mišič, Andrej Stare, Matej Grošelj … To so imena, ki nam prva pridejo na misel, ko slišimo besedno zvezo športno novinarstvo. To so novinarji in komentatorji, ki so se uveljavili v medijih. Navajeni smo na njihove podobe na televiziji, njihove glasove na radiu ali pri komentiranju. „Da je športno novinarstvo domena moških … jaz bi rekla, da je bila, ampak se mi zdi, da so se te stvari bistveno spremenile,“ je v pogovoru dejala športna novinarka Televizije Slovenija, Polona Bretoncelj.

ALI VEČJE ŠTEVILO RES POMENI ENAKOPRAVNOST?

Novinarstvo se skozi leta feminizira, kar pomeni, da lahko najdemo vedno več novinark. „Dekleta so pomemben del vsakega poklica in tako tudi v novinarstvu. Seveda smo veseli, če se nam pridružijo,“ je povedal Miha Mišič, eden izmed športnih novinarjev na Televiziji Slovenija. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo leta 2018 v Sloveniji od 2295 zaposlenih novinarjev 1372 žensk, kar predstavlja približno 59 %.

Številčno gledano v športnih uredništvih prevladujejo moški. Leta 2015 je bilo po podatkih Global Media Monitoring Project znotraj novinarstva, ki se ukvarja s popularno kulturo, zabavo in športom v Sloveniji zaposlenih 42 % novinark in 57 % novinarjev. Vendar se tudi to skozi čas spreminja. Tako imamo danes v športnem uredništvu Televizije Slovenija skoraj enako število novinark in novinarjev.

Po mnenju športnega novinarja Televizije Slovenija Aleša Potočnika prav število novinark v uredništvu daje občutek enakopravnosti. Kot pravi, „mogoče v preteklosti temu ni bilo tako, v zadnjem času pa ta enakopravnost med novinarji in novinarkami obstaja.“

Vendar, če si na primer ogledamo sestavo uredništva časopisa Ekipa24, ki je povsem predano športu lahko vidimo, da v njem povsem prevladujejo moški. Med trinajstimi novinarji lahko najdemo le dve ženski. Kljub nizkemu številu žensk v uredništvu novinar Ekipe Robert Pogačar opozarja, da obe novinarki opravljata enako delo kot kolegi in sta zato tudi enakopravni.

Čeprav v športnih uredništvih prevladuje prepričanje, da so ženske kljub manjšemu številu enakopravne moškim, je novinarka Siola in Planet TV-ja, Sabina Zonta mnenja, da se morajo ženske v medijih nasploh in tudi v novinarstvu veliko bolj uveljaviti kot moški kolegi. Kot je povedala v videu za informacijsko pisarno Evropskega Parlamenta, se morajo ženske še dandanes veliko bolj dokazovati s profesionalnostjo in pokazati večji angažma kot moški.

„KITAJSKI ZID“ MED ŽENSKAMI IN NOGOMETOM

Kljub vedno večjemu številu žensk v športnih uredništvih novinarke po večini še vedno pokrivajo „ženske športe“. Tako novinarke Televizije Slovenija velikokrat pokrivajo smučanje, jadranje, umetnostno drsanje in plavanje. Kot je dejala športna novinarka TV Slovenija Jolanda Bertole zelo redko najdemo žensko, ki pokriva šport kot je na primer nogomet. Po eni strani vidi vzrok v novinarkah samih, ki nimajo interesa, da bi se s tem športom ukvarjale. Tako je dejala tudi Polona Bretoncelj:

„Osebno nikoli nisem imela želje pokrivat nogometa, ker me ne privlači, preprosto me ne zanima.“

Kot pa sta dejala Potočnik in Mišič, bi bili odzivi znotraj uredništva pozitivni, če bi se katera od novinark odločila, da bi pokrivala nogomet.

Čeprav je po Mišičevih besedah Bertolejeva velika poznavalka nogometa, vseeno ne pokriva nogometa. Da novinarke nasploh ne pokrivajo nogometa si razlaga s stereotipom, ki po njegovem mnenju prevladuje v Sloveniji. Prepričan je, da tukaj ne gre za strah novinark, da bi se tega lotile, ampak da se dekleta bolje znajdejo pred kamero in da je v preteklosti bilo več poročanja, branja poročil, torej da so bile ženske v vlogi voditeljic.

Jolanda Bertole, pionirka med ženskami v športnem novinarstvu, se je v svoji karieri le enkrat lotila nogometa. Sodelovala je pri izdelavi krajših prispevkov, v katerih so bili zajeti najboljši trenutki svetovnega in evropskega prvenstva v nogometu. „Če bi danes bila stara 25 let, bi šla do šefa in mu rekla, da bi rada delala nogometni prenos,“ je z nasmehom dejala pionirka, „Ampak zdaj je morda res prepozno, da bi v teh zrelih letih začela prenašati cele nogometne tekme, ampak po drugi strani pa nikoli ni prepozno.“ Prepričana je, da je nogomet vrsto let veljal za moški šport, „Tukaj je bila neka bariera, kitajski zid, ki ga ni bilo mogoče zrušiti,“ razlaga Bertolejeva. V nadaljevanju opozarja, da se je svetovnega športa, kot je nogomet, treba lotiti profesionalno in se temeljito pripraviti.

(NE)SPOŠTOVANJE NOVINARK IZVEN SLOVENIJE

Sicer imamo nekaj novinark, ki se v manjši meri ukvarjajo z nogometom, vendar kot je povedal Potočnik, nimamo nogometne komentatorke. Imajo jih pa v drugih državah. Nemški tednik Der Spiegel je junija 2018 objavil serijo krajših intervjujev, v katerih so novinarke delile izkušnje pri pokrivanju nogometa in formule.

„Ko sem prvič prišla v športno uredništvo, sem pokrivala bolj ženske športe, na primer jahanje in ples. Pol leta je trajalo, da sem lahko pokrivala nogomet,“ je v intervjuju za Der Spiegel dejala Inka Blumensaat, novinarka na nemškem mediu Norddeutscher Rundfunk in medijski mreži ARD. Kot pravi, po tej začetni fazi ni imela več problemov znotraj redakcije, saj so jo sprejeli tako nadrejeni kot kolegi. Tudi njene izkušnje s športniki so dobre, saj zaradi spola nikoli ni imela težav.

Da se lahko zgodi tudi drugače, je doživela Karin Sturm, novinarka Der Spiegla, ki pokriva Formulo 1. Tovrstno izkušnjo je dobila, ko je želela narediti kratek intervju z Rafaelom Schumacherjem. „Ko si v kabini voznikov sprejet, so težave nekoliko omejene, ampak seveda obstajajo tu in tam tudi taki vozniki, ki se izkažejo, kot mačoji,” je v intervjuju dejala Sturmova. Prepričana je, da se je temu mogoče izogniti tako, da si novinarka nabere čim več strokovnega znanja o področju, ki ga pokriva.

Tako kot v drugih državah bi se po mnenju novinarke in komentatorke Joalnde Betrole lahko izkazale tudi ženke pri nas. Kot pravi, bi na začetku lahko predvsem s strani moških lahko pričakovali nekaj pripomb. „Toda, če bi se katera tega res lotila in se pripravila, kot je potrebno, sem prepričana, da bi tudi gledalci sprejeli žensko komentatorko.“

Prejšnji članekTelevizijski novinar v odnosu s športniki
Naslednji članek”Kriza je, ko ti zmanjkuje kisika.”