Neustrašen, zabaven, takten, sproščen športnik, ki ve, kaj dela na kolesu, so le nekateri pridevniki, s katerimi opisujejo enaintridesetletnega Primoža Rogliča, slovenskega kolesarja, ki je 16. decembra prejel nagrado za najboljšega športnika leta 2020. Ta naziv je osvojil že drugič. Rogličeva kolesarska kariera šteje izjemno število zmag, med drugim dvakrat osvojeno prvo mesto na dirki po Španiji (La Vuelta) leta 2019 in 2020 ter zmago na dirki v Belgiji (Liege). Letošnje leto septembra pa je Roglič na dirki po Franciji (Tour de France) kot prvi Slovenec osvojil rumeno majico in na koncu dosegel drugo mesto. Roglič se je s športom začel ukvarjati kot smučarski skakalec že v nižjih razredih osnovne šole. »Med treningi se nikoli nismo vozili s kolesi. Edini stik s tem športom je bil na skupnih dopustih, ko smo na morju spremljali dirko po Franciji. Sicer pa nič kolesarjenja, razen premagovanja vzponov v hribih, kjer je Primož doma. Da je sploh lahko prišel v vas,« je za Primorske novice povedal Zvone Pograjc, Rogličev prvi trener smučarskih skokov. Roglič se je nad kolesarjenjem navdušil šele leta 2012, naziv za najboljšega športnika pa si je zaslužil zaradi svojih dosežkov, ki slovenske kolesarske uspehe postavljajo v sam vrh svetovne lestvice. »V tistem času je prebral tudi veliko kolesarskih knjig, pogledal veliko posnetkov. Skušal je razumeti tudi psihološki vidik kolesarstva in se podučiti o detajlih športa. Kolikor ga osebno poznam, se pač vsake stvari loti na isti način,« se začetkov Primoževega kolesarjenja spominja Pograjc, ki dodaja, da je mogoče tudi sam kriv, da je Roglič začel kolesariti, saj mu je za prvo kolesarsko dirko dal kolo, da je lahko tekmoval.

Slovenski kolesar Boštjan Mervar, ki je zaslužen za Rogličevo preobrazbo iz smučarskega skakalca v kolesarja, ga je o kolesarskih trikih in tehnikah poučeval v največjem slovenskem kolesarskem klubu Adria Mobil. Opisuje, da Rogličevi začetki niso bili tako pravljični, kot so danes njegovi uspehi. »Vsi smo imeli vprašaj, kaj lahko od njega pričakujemo. Roko na srce, moj sin zdaj več ve o kolesarstvu, kot je Primož takrat. Pa je star 10 let. Tudi glede taktike. Dali smo mu priložnost. Marsikateri drug ne bi tako hitro taktično prišel notri. Vse je hitro osvojil. Odprt je bil. Hitro se je vklopil v ekipo, čeprav ni bilo vse samoumevno. Tudi ko je na treningu pometel z njimi, so sprva še vedno govorili, kaj bo ta “kavbojc”. V bistvu je bil res. Nekaj koles nam je prvo leto razbil. Enega že drugi dan,« se je za SiolNET pred dvema letoma spominjal Mervar. Kljub začetnim padcem pa poudarja, da je pri Rogliču zelo hitro začutil, da bo uspel v kolesarstvu, saj je vsak načrt, ki ga je dobil, tudi izpolnil.

Primož Roglič se je rodil v Trbovljah, obiskoval srednjo ekonomsko šolo v Kranju in se kasneje vpisal na Fakulteto za organizacijske vede, kjer še ni diplomiral, saj se popolnoma posveča svojemu poklicu športnika. Njegova partnerka Lora Klinc, tridesetletna Štajerka in avtorica kolesarske knjige Kilometer nič, s katero je leta 2019 dobil sina Leva, ga opisuje kot izjemno vztrajnega človeka. »Odsekali so mu glavo, pa jo je pobral v trenutku, ko je iz nje še z največjo silo lila kri, in jo dostojanstveno nosil s sabo,« je zapisala v svojem prispevku za Delo, kjer Rogliča opisuje kot izjemnega, svetlega in častnega. Medtem, ko ga Klinceva naslavlja z nazivom ‘profi’, pa njegovi starši v Rogliču še zmeraj vidijo fanta, kakršen je bil vedno. »Zame ni nič čudežen, je normalen, je moj sin,« je v intervjuju za Delo na vprašanje ali verjame v reklo, da je nekdo čudežen deček, odgovoril Rogličev oče Polde Roglič. Mati Anita Roglič pa dodaja, da je preprost fant, ki se ni spremenil. Ni presenečenje, da Primož Roglič za Slovenijo predstavlja veliko prepoznavnost in ponos. RTV Slovenija navaja, da je bila letošnja kolesarska dirka po Franciji najbolj gledana do sedaj, saj jo je v soboto, 19. septembra 2020, gledalo kar 332,400 gledalcev, kar predstavlja 17,5 odstotkov Slovenije, vsaj minuto letošnje dirke pa si je ogledalo več kot milijon Slovencev. »To dela z veseljem, našel se je v kolesarskem svetu,« pravi njegova mama in poudarja, da tega vsekakor ne počne zaradi slave. »Zaveda se, da piše zgodovino kolesarstva v Sloveniji. Je izredno ponosen na slovenstvo,« je povedal njegov oče, oba pa sta se strinjala, da bi ga podpirala ne glede na to, kar bi se odločil početi; kolesariti ali plesati balet.

Za Slovence pa letošnja dirka po Franciji ni pomenila poenotenega navijaškega duha, saj sta se za prvo mesto potegovala kar dva Slovenca, kar je razdvojilo navijanje gledalcev. Rogličev mlajši nasprotnik Tadej Pogačar ga je na letošnji dirki po Franciji premagal za 59 sekund in tako osvojil prvo mesto. Na Večeru zvezd 2020 je Roglič od Kolesarske zveze Slovenije prejel nagrado za najboljšega kolesarja leta, ki si jo deli s svojim tekmecem Pogačarjem. Nasprotnika sta kljub vsemu ostala prijatelja, ki drug drugega pred tekmami umirjata in spodbujata. »Če kdaj tekom treninga prikolesariva mimo drug drugega, se eden izmed naju obrne in nadaljujeva skupaj. Je zelo prijeten človek. Nikoli se ne postavlja v ospredje. Tekom dirk se zelo pogosto pogovarjava. Sam ga ne vidim kot kakšnega rivala,« je za Žurnal24.si povedal Pogačar. Roglič pa dodaja, da je rivalstvo z njegovim slovenskim nasprotnikom za Slovenijo sladka skrb. V glasovanju za najboljšega športnika leta je Roglič z enainšestdesetimi glasovi prehitel Pogačarja, ki je dobil triinštirideset glasov. Za ta naziv mu je na socialnih omrežjih čestitalo veliko ljudi, med drugim tudi slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec.

Primož Roglič, ponos Slovenije in našega športa, kljub vsem težkim začetkom danes nosi naziv najboljšega kolesarja na svetu. Ob podelitvi nagrade za najboljšega športnika leta je na socialnih omrežjih objavil, da je neizmerno srečen in počaščen ob prejetju tega naziva. Za RTV Slo je povedal, da je imel sanje, ki jim je naivno verjel in jim sledil, ter poudaril, da se je največ naučil takrat, ko mu ni uspelo.

Prejšnji članekUdaru na javni servis in na celotno medijsko krajino je treba odločno reči ne
Naslednji članek»Vsi smo ljudje in vsi si želimo delati z ljudmi«