Mobilni telefon. Danes si nas večina ne predstavlja življenja brez njih. Pa vendar se je v nekaj destletjih spremenil celoten pogled na mobilne telefone in tudi njihova uporabnost. Od začetkov, ko to praktično niso bili “mobilni” telefoni, do danes, ko so to računalniki, ki jih nosimo v žepu. Postali so več kot le pripomoček za klicanje, pogosto so tudi statusni simbol. Tako to privede do tega, da vsi večji prozivajalci telefonov (Samsung, Huawei, Apple) vsako leto predstavijo nove, boljše telefone t. i. “flagshipe”. 

Leta 1973 je bil predstavljen prvi mobilni telefon s strani Johna F. Mitchella in Martina Cooperja. Ta “mobilna” naprava je tehtala dva kilograma. Nato je minilo celotno desetletje, ko je Motorola predstavila DynaTAC 8000X, ki je postal prvi množično dostopen mobilni telefon. Poleg klicev velik del pogovorov poteka tudi preko SMS-ov. Prvi SMS je bil poslan leta 1993 na Finskem. Šele s prelomom tisočletja pa se pojavi tudi multimedijsko sporočilo MMS. 

Tržišče pametnih telefonov trenutno obvladujejo Samsung, Huawei in Apple, ki imajo skupaj več kot polovico vseh pametnih telefonov. Trg klasičnih mobilnih telefonov pa obvladujejo Samsung, Nokia in Alcatel. Ta vrsta telefonov je zelo popularna predvsem v razvijajočih državah, pa tudi v Aziji. 

Novo tisočletje, novi trendi

Vsako obodbje zaznamuje določena stvar. V ZDA je bilo v začetku tega tisočletja zagotovo pametni telefon Blackberry, ki je danes praktično izginil s tržišča, bil pa je namenjen a priori poslovnim uporabnikom, a se je hitro razširil med množico in mladimi zaradi popolne QWERTY tipkovnice. Med Američani se je prijel vzdevek “Crackberry”, ker je praktično zasvojil uporabnike. 

V Evropi je kraljevala Nokia, ki je na svojih pametnih telefonih uporabljala operacijski sistem Symbian. In vse do leta 2010 je Symbian ohranjal primat najbolj razširjenega operacijskega sistema na mobilnih telefonih. 

Sprememba oblike

Za večino pametnih telefonov na začetku 21. stoletja velja, da so imeli T9 tipkovnico ali pa  celotno QWERTY. To se je spremenilo leta 2007, ko je Apple predstavil prvi iPhone, ki je bil brez tipk in je v celoti imel zaslon na dotik. To se je izkazalo za obliko, ki je postavila temelje za mnoge nadaljne telefone. Je pa razvoj prvega iPhona vplivala tudi na razvoj danes neposrednega konkureta iOS-u, to je Android telefona. Septembra leta 2008 je bil predstavljen prvi telefon z operacijskim sistemom Android, in sicer HTC Dream, ki je ponujal tako celoten zaslon na dotik, pa tudi tipkovnico. 

Večna dilema — Android ali iOS

Tako se je pred dobrimi desetimi leti začelo nekaj, kar si verjetno takrat nista predstavljala Andy Rubin in Steve Jobs, to je da bosta sistema postala praktično edina, ki jih lahko danes najdemo na telefonih. In tako kot pri vsaki stvari imata obe strani goreče podpornike in nasprotnike, ki se neprestano pregovarjajo, kateri sistem je boljši in zakaj. 

Izdelava

Android ima večji delež na tržišču, a Apple z iOS ima večji prihodek. In te vzporednice se nadaljujejo tudi drugje. Če primerjamo izdelavo; Apple je edino podjetje, ki proizvjaja iPhone, medtem ko Google Android ponuja tudi drugim proizvajalcem. “Flagshipi” so izjemno kakovostni na obeh straneh, pogosto pa trpi kvaliteta pri cenejših Android telefonih. Če kupuješ iPhone, rabiš izbrati le model, ki ti je všeč, če kupuješ Android, imaš na voljo večjo izbiro, od znamke do modela, pa tudi ali bo Android “čisti” ali bodo na njem dodatki, ki jih določene znamke zelo rade vključijo. 

Operacijski sistem

Naslednja stvar, ki se tiče operacijskega sistema, je aktualnost oz kompatibilnost operacijskega sistema. Če želimo imeti najnovejši operacijski sistem takoj, ko ta izide, potem enostavno ni druge izbire kot iPhone. Predvsem se to pozna, ker določeni proizvajalci enostavno ne poskrbijo za posodobitve. Za primer si lahko vzamemo iOS 12, ki se ga lahko namesti na iPhone 5s, ki je izšel leta 2013. Če pogledamo konkurenco, vidimo, da na Samsung Galaxy S5 uradne posodobitve ne moremo namestiti že skoraj 3 leta. Edini, ki se drži resnično hitrih posodobitev pri Androidu, je Google, ki je sicer tudi lastnik Androida. Vsi telefoni, ki so nastali pod očesom Googla, torej Nexus linija, Pixel in drugi, so posodbljeni redno in hitro. Vendar je delež njihovih telefonov, v primerjavi s Samsungov in Huaweijem, majhen. Pod črto, če želimo dolgo podporo za telefon, potem moramo imeti iPhone in iOS.

Aplikacije

Pri aplikacijah je zgodba zelo podobna kot pri proizvajanju. Pri Androidu imamo ogromno izbiro, pri Applu pa veliko selekcijo. Apple je zloglasno zelo strog pri tem, kaj določene aplikacije smejo početi, medtem ko so pravila pri Androidu bolj ohlapna. Tako se je zgodilo, da je zaokrožila lažna različiča WhatsApp-a v Google Play trgovini, ki jo je preneslo več kot milijon uporabnikov. Še en problem, s katerim se srečujejo ustvarjalci aplikacij je fragmentacija. Poskrbeti za podporo za vse različne vrste je zelo težko in tudi drago. Tako praviloma vse večje aplikacije in posodobitve teh najprej pridejo na iOS in šele na Android. Še Google zelo pogosto posodobi svoje aplikacije prej za iOS kot obratno.

Integracija

Večina nas poleg mobilnih naprav uporablja tudi računalnike in vse več ljudi tudi pametne ure. Tukaj je potrebno priznati, kako dobro deluje Applov “ekosistem”. S pametno uro lahko odklenemo naš prenosnik, začnemo pisati določeno stvar na računalniku in prav od tam nadaljujejmo takoj na mobilnem telefonu, lahko se tudi javimo na klic na računalniku ali odgovorimo na SMS. Skratka zaprt sistem Applu omogoča veliko več kot Android, pa čeprav Googlove storitve delujejo zelo dobro na vseh napravah, manjka celovita izkušnja, ki jo lahko ponudi Apple.

Podpora

V Sloveniji še nimamo prave Apple trgovine, tako da lahko rečemo, da je podpora pri obeh odvisna od trgovine oziroma operaterja, kjer smo kupili napravo. Tukaj Slovenija zaostaja za mnogimi ostalimi državami, s katerimi se pogosto radi primerjamo.

Umetna inteligenca

Google je s svojim pomočnikom daleč pred vso konkurenco. S pomočjo pomočnika lahko vprašamo, sicer v slovenščini še nekaj časa verjetno ne, za skoraj katerokoli informacijo. Google pomočnik se lahko javi namesto nas, lahko nam rezervira mizo ali frizerja (vsaj to so predstavili na razvojni konferenci letos). Na drugi strani je Siri zelo omejena s tem, kaj lahko počne.

Uporabniška izkušnja

Android ponuja ogromno možnosti, da si telefon prilagodimo, tako kot si sami želimo. Apple te možnosti ne ponuja, a večina stvari enostavno deluje, tako kot pričakujemo. Skratka, vsak posameznik ima drugačne želje in zahteve, kar pomeni, da bo nekomu bolj všeč Android, spet drugemu iOS.

Spomin

Apple ne ponuja možnosti razširitve spomina, kar po večini ponujajo telefoni z Androidom.  Večina novejših telefonov z Androidom tudi ima priključek USB-C, medtem ko Apple vztraja na svojem priključku Lightning. Če želimo imeti večjo možnost, da najdemo kabel ali dodatek po izbiri, potem je Android tu v prednosti. 

Varnost

Ker gre na eni strani za popolnoma odprt sistem, na drugi pa za popolnoma zaprt, ni dvoma, da če želimo bolj varen sistem, je potrebno pogledati proti Applu. Zakaj je temu tako obstaja več razlogov, glavni je ta, da enostavno je Android telefonov več in je težje nadzorovati vse, kar pride v Google Play trgovino.

Cena

“Flagshipi” na obeh straneh stanejo blizu ali kar preko 1000 evrov. Vendar povprečno stanejo Android telefoni manj kot Applovi. Torej, ponavadi če nimamo visok budget, bomo vzeli srednji ali nižji razred z operacijskim sistemom Android. Pogosto vidimo tudi, da ljudje kupijo nekaj let star iPhone, ki pa ponavadi tudi dlje obdržijo svojo ceno. Ker ljudje zelo radi kupujejo vsako leto novo napravo, je pomembno, ali jo lahko tudi prodamo, in to za solidno vsoto. Tu Applovi izdelki načeloma ohranjajo ceno veliko dlje. 

Stvar izbire

Če povzamemo celotno zadevo, potem vidimo, da Android ali iOS ni vprašanje, na katerga se da enostavno odgovoriti. Vsaka stran ima svoje prednosti in slabosti. Vsak posameznik pa zase najbolj ve, kaj mu je pomembno. Trenutno pa še ni telefona, ki bi uspel združiti najboljše iz obeh svetov, tako da če želimo to, moramo imeti dve napravi. 

“Notch-gate” in kamera

V zadnjih letih je zelo pogost pojav več kot ene kamere, ponekod celo tri ali še več. Vse z namenom predstaviti, kako fotoaparatov kmalu ne bomo rabili več— telefon ne bo nikol slikal boljše kot profesionalni fotoaparat —, a to je predvsem uporabljeno za trženje telefona. Slike postajajo vsako leto boljše in kot uporabnike nas to lahko le veseli. Da lahko ena naprava, ki jo spravimo v žep naredi izjemno kakovostne slike je nekaj kar bi deset let nazaj rekli, da ni mogoče. 

Se pa je z lanskim prihodom iPhona X razširila uporaba t. i. “notcha”. Gre za majhno zarezo ponavadi na vrhu zaslona, kjer se nahajajo kamera in ostali senzorji. Trenutno še nimamo rešitve, ki bi elegantno ponujala celoten zaslon brez zarez. Mnoga različna podjetja, predvsem na Kitajskem, so predstavila različne ideje, ki pa zaenkrat še niso dosegle večja podjetja. 

Kaj nas čaka?

Vsako leto pride najboljši telefon do sedaj in že čez slabo leto pride nov, ki je vedno boljši od preteklega. Pa vendar se je revolucionaren razvoj očitno nekoliko ustavil. Očitno je, da proizvajalci iščejo novosti in načine, kako ponuditi nekaj novega. 

Obstajajo področja in prizori, ki so najpogostejši v kakšnih znanstveno-fantastičnih filmih. Torej, v prihodnosti naj bi telefoni bili zmožni prikazati holograme. Pričakujemo lahko razvoj na področju navidezne resničnosti, na področju vzdržljivosti, telefoni naj bi postali bolj trpežni. Pomembna stvar razvoja bo tudi baterija. Danes praktično polnimo naprave vsak dan, v prihodnosti lahko pričakujemo brezžične polnilce na vsakem koraku ali kako drugo rešitev, ki jo trenutno še nimamo. Pričakujemo lahko tudi novosti na področju hitrosti podatkov. Vse bližje je tudi tehnologija 5G, ki bi lahko v teoriji datoteko več gigabajtov veliko prenesla v nekaj sekundah. Velik razvoj se obeta tudi na področju virtualnih asistentov, mnogi celo napovedujejo, da ne bo možno ločiti med umetno inteligenco in pravim življenjem. Asistenti bodo vedeli vse o našem življenju, o naših željah in potrebah. Morda izginejo telefoni v konceptu, kot jih poznamo danes in jih nadomestijo slušalke, očala (primer Google Glass) ali kaj drugačnega. Morda bodo celo vgrajeni v nas. 

Prejšnji članekMami, odklopi se!
Naslednji članek“Na wc-ju sem, mi prineseš telefon?”