V okviru predmeta Zgodovina novinarstva na dodiplomskem programu Novinarstvo bo v četrtek, 17. maja 2018, ob 15. uri, v Slovenski kinoteki potekala projekcija filma Lahko noč in srečno (Good Night, and Good Luck), posnetega leta 2005 (režija George Clooney).

Zgodovinska drama govori o zgodnjih letih televizijskega novinarstva v Ameriki v petdesetih letih prejšnjega stoletja. V ospredju je resnični spor med kontroverznim televizijskim novinarjem Edwardom R. Murrowom (življenjska vloga Davida Strathairna) in nič manj kontroverznim »lovcem na čarovnice«, senatorjem Josephom McCarthyjem.

Cena ogleda filma je za vse prijavljene študentke in študente znižana (2 evra), vendar morajo tisti, ki ne obiskujejo predmeta Zgodovina novinarstva, vnaprej potrditi svoj prihod s prijavo na tej povezavi: https://goo.gl/forms/If3FeWmmgNNe9rfs2 (Ob nakupu karte na blagajni Slovenske kinoteke omenite, da prihajate iz FDV).

Projekciji filma bo sledila razprava, na kateri bodo sodelovali dr. Andrej Škerlep, dr. Igor Vobič in dr. Jernej Amon Prodnik, člani oddelka za komunikologijo na Fakulteti za družbene vede. Osrednja tematika filma Lahko noč in srečno je odnos med novinarstvom in politiko, s tem pa odpira številna vprašanja, ki so stalnica zgodovinskega razvoja novinarstva že od njegovih začetkov. Med njimi so avtonomnost novinarskega dela, mit novinarske objektivnosti in kako so postavljene meje novinarske (ne)pristranskosti. Razprava se bo osredotočila na dileme in na zgodovinski kontekst, v katerem se odvija film, saj je neposredno povezan z njegovo obravnavo vloge novinarstva v demokratičnih družbah.

Za dodatne informacije pišite na: jernej.amon-prodnik@fdv.uni-lj.si

Prejšnji članekTretja razvojna os
Naslednji članekZakaj iz Ljubljane ne moremo leteti v Španijo? #video
Docent na Katedri za novinarstvo in raziskovalec na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede.