Projekcija “Pulitzer: Glas ljudstva”

V četrtek, 5. marca ob 12. uri, bo v okviru šestega festivala Hiša strpnosti, ki poteka v Mini teatru (Križevniška ulica 1, Ljubljana), potekalo predvajanje dokumentarnega filma Joseph Pulitzer: Glas ljudstva (Joseph Pulitzer: Voice of the People, 2018). Projekciji, ki se je bodo študenti in študentke prvega letnika novinarstva udeležili v okviru predmeta Zgodovina novinarstva, bo sledila razprava, na kateri bodo sodelovali Lenart J. Kučić, Primož Cirman in Jernej Amon Prodnik, povezovala pa jo bo Ksenija Horvat.

Vljudno vabljeni, udeležba je brezplačna!

 

Iz napovednika dokumentarnega filma:

Časopis Josepha Pulitzerja, The World, je preoblikoval ameriške medije. Pulitzer je obogatel, ljudje so ga občudovali in se ga bali. V štirih desetletjih je kot reporter in založnik ustvaril močno umetniško orodje za številne bralce. Ob koncu življenja je bil Pullitzer bolan in slep, njegovo predanost neustrašnemu poročanju pa je preskusil najvplivnejši človek v Ameriki. 15. decembra 1908 je predsednik Teddy Roosevelt podal kongresu neusmiljeno obtožbo, založnika je obtožil obrekovanja. Trdil je namreč, da je predsednikov največji dosežek, Panamski prekop, zgrajen s pomočjo prikrivanja 40 milijonov dolarjev. Roosevelt je grozil Pulitzerju z zaporom. Predsednik je izjavil: »Naša dolžnost je, da na sodišče privedemo tega človeka, ki blati Američane.« Pulitzer je Američan, ki je o »lažnih novicah« govoril pred stoletjem. Boril se je proti nevarnosti, ki jih je imelo prikrivanje novic za demokracijo in to mnogo pred današnjo grožnjo svobodi tiska. Spominjamo se ga zaradi nagrad, ki nosijo njegovo ime, njegove junaške bitke, s katerimi se je spopadal s hudo boleznijo in gnevom predsednika, so pa pozabljene. Prav tako se ne spominjamo več njegovega mojstrstva in originalnosti, s katero je vplival na časopise. Kako je Joseph Pulitzer, nekoč reven mlad judovski imigrant iz Madžarske, izzval priljubljenega predsednika in se boril za svobodo tiska, ki je bistvenega pomena za našo demokracijo? Zgodbo pripoveduje Adam Driver, Liev Schreiber je Pulitzerjev glas, Tim Blake Nelson je glas Teddyja Roosevelta, Rachel Brosnahan pa Nelly Bly.

 

Mini teater: www.mini-teater.si/si/articles/3738/joseph-pulitzer-glas-ljudstva 

FB: www.facebook.com/events/house-of-tolerance-ljubljana-hi%C5%A1a-strpnosti-ljubljana/joseph-pulitzer-glas-ljudstva-joseph-pulitzer-voice-of-85/174708737152730/

O festivalu: www.rtvslo.si/kultura/film/hisa-strpnosti-festival-ozavescanja-in-razmislekov-o-clovekovih-pravicah-in-strpnosti/515876

Prejšnji članekPriprava oddaje Studio City
Naslednji članekŽivljenje v študentskem domu med epidemijo
Novinarke_ji
Uporabniški račun Katedre za novinarstvo. Katedra izobražuje in usposablja študente, da postanejo družboslovno razgledani, visoko pismeni in profesionalno kompetentni novinarji.