Brez akademske svobode ni kritike, odsotnost kritike vodi v enoumje

Izjava članic in članov Katedre za novinarstvo ob napadih na red. prof. dr. Marka Milosavljevića (9. marec 2021)

Članice in člani Katedre za novinarstvo ostro obsojamo orkestrirane napade na osebno in akademsko integriteto red. prof. dr. Marka Milosavljevića po njegovem nastopu na seji posebne skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin.

Predstavniki politične oblasti so skupaj z njihovimi propagandnimi podaljški na internetnih družbenih omrežjih ter v interesno ali lastniško povezanih medijih v preteklih dneh poskušali ponižati red. prof. dr. Milosavljevića z govorico, v kateri se prepletajo hujskaštvo, nacionalizem in manipulacije. Poleg tega so predstavniki izvršne in zakonodajne oblasti zaničevali znanje mednarodno uveljavljenega strokovnjaka na področju medijev in ustreznost rednega profesorja na Univerzi v Ljubljani za pedagoško delo, s čimer so pod vprašaj postavili avtonomijo univerze, ki je v ustavi zagotovljena izrecno in nedvoumno.

Ocenjujemo, da so napadi ne le povsem v nasprotju z načeli vključujoče javne razprave, za katero bi si kot družba morali prizadevati, temveč da gre za poizkuse javnega discipliniranja in s tem utišanja, kar dojemamo kot nedopusten poseg v akademsko svobodo, ki je bistvena za odgovorno raziskovanje, poučevanje in študij. Brez akademske svobode ni kritike, odsotnost kritike vodi v enoumje.

Članice in člani Katedre za novinarstvo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani:

doc. dr. Jernej Amon Prodnik
red. prof. dr. Monika Kalin Golob
doc. dr. Tina Lengar Verovnik
doc. dr. Nataša Logar
red. prof. dr. Melita Poler Kovačič
akad. red. prof. dr. Slavko Splichal
izr. prof. dr. Igor Vobič

Prejšnji članekVladno uničevanje STA ogroža informacijsko suverenost državljanov in države
Naslednji članekSocial credit system z Domnom Savičem
Novinarke_ji
Uporabniški račun Katedre za novinarstvo. Katedra izobražuje in usposablja študente, da postanejo družboslovno razgledani, visoko pismeni in profesionalno kompetentni novinarji.