ADPV torek, 7. septembra 2021 ob 10. uri, Arhiv družboslovnih podatkov organizira spletni seminar o načrtovanju ravnanja s kvalitativnimi raziskovalnimi podatki.

Na seminarju bo predstavljena raziskava, ki obravnava spomin na medije v socialistični Jugoslaviji. Temelji na intervjujih, ki so jih v prvem letniku študija v študijskih letih 2018/19, 2019/20 in 2020/21 opravili študenti in študentke prvega letnika novinarstva v okviru predmeta Zgodovina novinarstva (nosilec dr. Jernej Amon Prodnik).

Program spletnega seminarja

Namen seminarja je na praktičnem primeru pokazati pomen in vlogo načrtovanja ravnanja z raziskovalnimi podatki v kvalitativnem raziskovanju. Dr. Jernej Amon Prodnik in dr. Jernej Kaluža s Centra za raziskovanje družbenega komuniciranja, FDV, bosta na primeru raziskave Spomin na medije v Jugoslaviji pokazala motive za arhiviranje in objavo podatkov v ADP. V seminarju se bosta sprehodila skozi življenjski krog podatkov in predstavila nekaj dilem in rešitev, ki vodijo do kakovostne podatkovne objave:

    1. Vključevanju študentov v raziskovalno delo,
    2. Vrednost in pomen ustrezno oblikovanega soglasja udeležencev za sodelovanje v raziskavi
    3. Priprava zbiralcev podatkov na terensko delo
    4. Transkribiranje in priprava intervjujev za arhiviranje in objavo v ADP
    5. Anonimizacija
    6. Kodiranje v Nvivo (matrika v pomoč pri kodiranju)
    7. Citiranje, pridobitev DOI

Seminar bo potekal v slovenskem jeziku.

Izvajalci: dr. Jernej Amon Prodnik, dr. Jernej Kaluža, FDV, dr. Sonja Bezjak, ADP

Trajanje: 90 min (10 min ADP uvod + 50 min predavanje + 30 min razprava)

Registracija: dogodek je brezplačen, vendar se je nanj potrebno prijaviti na povezavi.

 

O izvajalcih

Dr. Jernej Amon Prodnik je docent na Katedri za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede (Univerza v Ljubljani) in raziskovalec na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na isti instituciji. Raziskovalno izhaja iz kritičnih družboslovnih pristopov, posebej politične ekonomije komuniciranja. Je predstojnik Katedre za novinarstvo.

Dr. Jernej Kaluža je raziskovalec na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede. Doktorat je opravil iz filozofije, v svojem raziskovanju pa skuša kombinirati kritično teorijo in empirični pristop pri proučevanje sodobnega družbenega komuniciranja. V preteklosti je deloval tudi kot novinar in urednik.

O Arhivu družboslovnih podatkov

ADP je nacionalni podatkovni repozitorij za družboslovje, od leta 1997 skrbi za dolgotrajno ohranjanje kakovostnih raziskav, ki jih ponuja v ponovno rabo raziskovalcem, pedagogom, študentom, novinarjem in drugi zainteresirani javnosti. ADP je član Konzorcija evropskih arhivov družboslovnih podatkov (CESSSA) in je pridobil certifikat zaupanja vreden arhiv.

Prejšnji članekBiološka povratna zanka: kako lahko izmerimo uspešnost v športu?
Naslednji članekNemška tiskovna agencija DPA in Deutsche Welle: brezplačen dostop
Novinarke_ji
Uporabniški račun Katedre za novinarstvo. Katedra izobražuje in usposablja študente, da postanejo družboslovno razgledani, visoko pismeni in profesionalno kompetentni novinarji.