Photo: 24ur.com

Sam zase pravi, da je človek nasprotij. Obožuje metal in rock glasbo, ko ima čas, pa sede za klavir, igra balade in ob njih joče. Ljudje pravijo, da izgleda kot divjak in zaradi svoje značilne dolge brade, ki jo je do druge oddaje Znan obraz ima svoj glas puščal kar 23 let, se ga je prijel vzdevek »slovenski pirat«. Pred začetkom šova je bil skeptičen le glede svojih »do sedaj še neznanih plesnih sposobnosti«.

Pred prvim nastopom v oddaji Znan obraz ima svoj glas (ZOISG) je Marijan Novina na svojem instagram profilu zapisal: »Danes bi moj brat Borut praznoval rojstni dan, a žal jih ne štejem več, kajti huda bolezen je prekinila radost in veselje pred 11 leti. Pogrešam te, še vedno slišim tvojo bas kitaro in trobento… Borči, zate danes pel bom na ZOISG. Rad te imam, saj veš!« In ravno v prvi oddaji je pobral lovorike, saj je zbral največ točk in glasov ter tako postal zmagovalec. Z glasbo se je začel ukvarjati že v mladosti, ko je z bratom Borutom in očetom Marijanom igral v družinskem ansamblu Novina. Na glasbeni sceni je že več kot 30 let in v tem času je izdal prek 70 avtorskih pesmi ter prejel nekaj glasbenih nagrad. Leta 1999 je na festivalu Orion zmagal s skladbo Saša in si istega leta priboril še zmago na festivalu Črtica s skladbo Ta noč. Ves čas se je veliko posvečal tudi dobrodelnosti. Njegova brata Borut in Tomaž sta namreč od očeta podedovala nevarno bolezen polipozo, ki je povzročila smrt očeta Marijana in brata Boruta, Tomaž pa je moral zaradi nevarnega gena že večkrat pod nož. Oče pa gena ni prenesel na Marijana in tudi Marijanova sinova Izak in Vitan ga nista podedovala. Čeprav je glasbenik, je Novina redno zaposlen v trgovini Spar v Šentjerneju. Mnogi so njegovo prošnjo za delo zavrnili, češ da je glasbenik in gotovo zasluži dovolj. Tisti, ki ga poznajo, pa vedo, da Novina raje kot za denar nastopa v dobrodelne namene oziroma brezplačno.

Poleg glasbe je Marijanova velika ljubezen njegova žena – Petra Novina. Spoznala sta se pred začetkom šova Kmetija slavnih, v katerem je sodeloval Novina. Napisal je pesem z naslovom Pravi sem kmetič in za snemanje videospota je potreboval dekle. Fotograf je pripeljal Petro in zgodila se je »ljubezen na prvi pogled«. Od takrat sta nerazdružljiva, kar oba zelo rada pokažeta na svojih socialnih omrežjih – Facebook in Instagram. Novina je bil zadnje mesece poleg redne službe precej zaposlen z vajami na POP TV-ju in pod eno od svojih slik na instagramu je zapisal, da pogreša čas s sinovoma, saj ga zaradi zaposlenosti z oddajo ni veliko doma. Oba s Petro sta na tako na instagramu kot tudi na facebooku precej aktivna, a svojih otrok ne izpostavljata javnosti.
Poleg dveh sinov je Novina svojo neskončno ljubezen do žene Petre ovekovečil na prav poseben način. Njen obraz si je namreč vtetoviral na levo polovico prsnega koša, da jo bo »ves čas nosil ob srcu«. Tattooji so njegova velika strast in še sam ne ve točno, koliko jih ima. Za Žurnal24 je pred dvema letoma povedal, da ima na sebi 92 ur tetovatorskega dela, tattooje pa ima na marsikaterem delu svojega telesa. To, da je bil nekaj časa zelo priljubljena tema tabloidov, ki so objavili tudi nekaj fotografij njegovih intimnih predelov, ni skrivnost.

Tattooje pa je težko skriti in maskerji oddaje Znan obraz ima svoj glas so potrebovali kar nekaj make-upa, da se je Novina 12-krat preobrazil v pevce različnih žanrov, glasovnih višin, sposobnosti in spola. Dvakrat se je preobrazil v žensko, in sicer v ekstravagantno Josipo Lisac, ki jo je v duetu imitiral skupaj z Anino Trobec, in v Nancy Sinatro. Imitacijo slednje je označil za eno bolj zabavnih, saj je moral nositi visoke pete, katerih pa kot moški ni vajen.
Pri pripravah na drugo oddajo je bil Novina soočen z dejstvom, da bo moral za vlogo Davida Lee Rotha odrezati svojo dolgo brado, ki ga je zaznamovala kar 23 let. V intervjuju z Denisem Avdićem je priznal, da je bilo ob odrezu brade najbolj hudo njegovemu starejšemu sinu Izaku.

V celi sezoni je Novina imitiral kar nekaj odbitih in čudnih likov, kot so Ylvis, ki ga je Irena Yebuah Tiran opisala kot »debilnega, a fantastičnega«, in Tanja Ribič kot »inteligentno bedastega«, potem imitacija Oskarja, nad katero je bil še posebej navdušen Werner, četrti žirant pete oddaje. Stopil pa je tudi v čevlje romantika – postal je Joe Cocker in odpel njegovo pesem You are so beautiful, ki jo je Gojmir Lešnjak, velik ljubitelj in fan Cockerja, komentiral s »kapo dol!«, Irena pa se je ob njegovem nastopu razjokala. Drugi duet, ki ga je Novina izvedel z Leo Sirk kot Andrea Bocelli, je bil zanj precejšen izziv, saj je moral imitirati opernega pevca, čeprav ni operni pevec, in peti italjansko, čeprav ne zna italjanščine. Po besedah žirije sta duet izvedla odlično. Četrti žirant sedme oddaje Branko Đurić pa je Novino že po imitaciji Nancy Sinatre označil za izjemnega vokalista. Piko na i je deseti imitaciji dodala Nika Ambrožič s svojim komentarjem, da je bil Novina med imitacijo Twisted sister, »kot v gigantsko ovco preoblečen volk, ki pravkar doživlja živčni zlom epskih razsežnosti«. V predzadnji, enajsti oddaji, je Novina imitiral Janka Ropreta s pesmijo Ljubljančanke, ki jo je priredil tudi četrti žirant Rok Trkaj. Ta se je tekmovalcu ob koncu celo pridružil na mikrofonu. Novina je kasneje na svojem facebook profilu objavil sliko sebe v maski Ropreta in sliko svojega očeta Marijana. Podobnost je očitna in Novina se je iz srca zahvalil za takšno naključje in dodal, da je oče v njem zaživel še enkrat.

Po enajstih oddajah je se je 43-letni pevec s 174 zbranimi točkami uvrstil v finale. Za svoj zadnji nastop si je izbral pesem Angels, katere avtor je Robbie Williams, posvetil pa jo je pokojnemu bratu in očetu, za katera verjame, da ga spremljata kot angela. Nastop mu je otežil prehlad, vendar ga je vseeno izpeljal suvereno. Tilen Artač je izjavil, da česa takega še ni videl, Irena se mu je s solznimi očmi zahvalila za vse nastope in čudovito energijo, Tanja pa je za konec še enkrat potrdila, da ima res krasen vokal. Miha Krušič, koreograf nastopov, je o Novini povedal: »Marijana lahko opišem kot vrečo same sreče in dobrote. Je eden izmed redkih ljudi, s katerim bi lahko šel jadrat okoli sveta in mi nikoli ne bi bilo dolgčas. Res ga bom pogrešal.«
Zmagovalec četrte sezone oddaje ZOISG je postal Luka Sešek in šokiral gledalce, saj so po facebook komentarjih sodeč pričakovali zmago Lee Sirk, ki je bila v vseh oddajah vedno med najboljšimi. Vsestranski Novina torej zmage v finalu ni odnesel in si je na poti domov prepeval: »Ko si hkrati čisto blizu, pa tak daleč od vsega,« pesem skupine MI2 z naslovom Čista jeba. Na svojem instagram profilu se je zahvalil vsem, ki so mu izkazali podporo in dodal, da so zanj zmagovalci vsi, ki so letos tekmovali. Pravi tudi, da je bila oddaja super izkušnja, za katero upa, da bo s sabo prinesla tako večjo prepoznavnost kot tudi večjo udeležbo na njegovih koncertih. K. K.

Prejšnji članekAKC SOKOLC: NO PASARAN, KREMPLJE STRAN!
Naslednji članekRadio v digitalni dobi