Jutranji program

Radio zjutraj posluša največ ljudi. To je zelo heterogeno občinstvo – ljudje različne izobrazbe, različnih starostnih skupin, verskih pripadnosti ipd. Poslušalce najbolj zanimajo točna ura, vreme in razmere na cestah. Pomemben je tudi izbor glasbe. Ta mora biti ljudem že poznana in prijetna. Posameznik zjutraj radio posluša približno eno uro. Posluša ga vse od vstajanja pa do prihoda v službo. Poslušanost je torej visoka, vendar kratka (Ivančič, 2012, str. 66–68).

Občinstvo se skozi dan spreminja. Jutranji program poslušajo predvsem vozniki, potniki in sopotniki, ki so zelo pozorno občinstvo. Največ poslušalcev zjutraj posluša informativne radijske programe. Zaradi spreminjanja življenjskih stilov se v zadnjem času jutranja publika zmanjšuje, jutranji programi pa trajajo dlje časa. Mnogo ljudi vstaja kasneje zaradi drugačnih delovnih urnikov ali brezposelnosti (Ivančič, 2012, str. 66–68).

Jutranji programi večinoma trajajo od 5.00 do 9.00. Med 9. in 10. uro poslušanost pade, ker so ljudje na delovnih mestih, kjer radio poslušajo pasivno ali pa ga ugasnejo. Program se tako spremeni v dopoldanski program, kjer se vrti več glasbe in obvešča le o koristnih, šokantnih in zabavnih stvareh.

Jutranji voditelj poslušalca popelje v nov dan, zato se mora potruditi, da mu poda ključne informacije  in ga hkrati spravi v dobro voljo. Te informacije morajo poslušalci prejeti vsaj vsakih 15 minut, saj se zbujajo in pričnejo z obveznostmi ob različnih urah (Krapše, 2008).

Jutranji program je hkrati ura in budilka. Poslušalca spremlja ob jutranjih rutinah in tudi na delovnem mestu. Na nezaveden način mu podaja točno tiste informacije, ki jih zjutraj najbolj potrebuje (Krapše, 2008).

Radijski govorec na približno vsake tri minute in pol napove, koliko je ura. Tako ljudem pomaga pri jutranji bitki s časom. V kratki in jedrnati izjavi pove, koliko je trenutno stopinj, koliko jih lahko pričakujemo in ali nas bodo ujele padavine. S prometnimi informacijami pa poslušalcu pomaga priti do ciljne točke. Nekateri poslušalci sami kličejo neposredno s ceste in sporočajo, kje so ovire in zastoji (Krapše, 2008).

Avtorici: Zala Čas in Živa Gregor

Glasba: Free Music Archive

Seznam uporabljene literature in virov

Ivančič, M. (2012). Radio kot Radio Koper. Koper: samozaložba.

Krapše, J. (2008, 28. julij). Priprava jutranjega radijskega programa. Dostopno prek https://www.academia.si/novice/priprava-jutranjega-radijskega-programa/?fbclid=IwAR3tAewpIJh_rPEBa_9_V6X0F3Vwnq3Vc8wh5iMNCt8liaBGLTOfR5njvlE

Prejšnji članekRadijska kontaktnost
Naslednji članekRadio in izobraževanje