Radijski napovedovalec

V tokratni oddaji Poklic tedna smo spregovorili o vlogi in poklicu radijskega napovedovalca nekoč in danes. Naš sogovornik je bil Bernard Stramič, napovedovalec na Radiu Slovenija. Prav tako smo mimoidoče vprašali, katere lastnosti napovedovalca jim pomenijo največ. Več o tem na povezavi spodaj.

Povzetek teme:

RADIJSKI NAPOVEDOVALEC

Poklic radijskega napovedovalca je specifičen, izobrazbe si ni mogoče formalno pridobiti v nobeni institucionalizirani ustanovi. Znanja, potrebna za opravljanje tega dela, si napovedovalec pridobiva skozi dolgoletno radijsko prakso. Radijski napovedovalci imajo možnost pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo in tako lahko svoje znanje in spretnosti dokažejo tudi z verodostojno listino.

Napovedovalec na radiu posebno skrb namenja poznavanju jezika, melodiji govora in nenehno izboljšuje svoje govorne spretnosti. Moderira in interpretira zahtevna besedila vseh žanrov, sodeluje pa tudi v vseh oblikah radijskega in televizijskega dela na področju interpretiranja besedil in vodenja javnih oddaj (Drofenik, str. 47).

Napovedovalec na radiu bere besedila in sporočila v okviru programske zasnove z upoštevanjem navodil režiserja, avtorja ali urednika oddaje. Zagotavlja pravilno in kultivirano rabo govorjenega jezika (ZRSZ). Ima poustvarjalno vlogo, prebira besedila, ki jih napišejo drugi (Pirc, 2005, str. 80). Njegova vloga je zahtevna tudi zato, ker se mora vživeti v besedila drugih avtorjev in tematiko, ki je ne pozna vedno (Pirc, 2005, str. 82).

Za dober stik s poslušalci mora znati komunicirati, biti govorno kultiviran in spreten. Obvladati mora novinarske in tehnične veščine ter poznati zakonitosti radijskega medija Kandidat za napovedovalca mora uspešno opraviti avdicijo za radijske napovedovalce. Na nekaterih komercialnih radijskih postajah zadostuje opravljen tečaj za radijskega napovedovalca (ZRSZ).

Vloge radijskih govorcev pa je vse težje ločiti, saj se vse bolj prepletajo (Pirc, 2005, str. 81). Danes veliko radijskih postaj nima več klasičnih napovedovalcev. Najdemo jih le še na večjih javnih radijskih postajah. Tam pripravljajo daljše, resnejše govorne oddaje in skrbijo za lep jezik ter pravilen radijski govor, katerega simbol je prav radijski napovedovalec (Pirc, 2005, str. 82).

VIRI

  1. Drofenik, Klement. Nacionalna poklicna kvalifikacija. 10 let NPK, 60.000 novih priložnosti. Center RS za poklicno izobraževanje.
  2. Pirc, Tatjana. Radio – Zakaj te imamo radi. 2005. Ljubljana: Modrijan.
  3. Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ). Dostopno prek: https://www.ess.gov.si/ncips/cips/opisi_poklicev/opis_poklica?Kljuc=2917&Filter= (27. november 2017).

Avtorja: Nika Fink, Andrej Kadunc
Radio 2017/2018

Glasba:
Podington Bear – Swimming
Scott Gratton – Wheel Intro

Prejšnji članekRadijsko športno novinarstvo
Naslednji članekRADIJSKA REPORTAŽA