Ko govorimo o slovenskih influencerjih (vplivnežih, op.a.), vsekakor ne moremo mimo vedno iskrene Teje Perjet, ki je na Instagramu bolj znana pod imenom Cool mamacita. 35-letnica, letošnja digitalna zvezda leta, se lahko pohvali s skoraj 48 tisoč sledilci, s katerimi deli svoje družinsko življenje. S partnerjem Janijem Jugovicem, ki na Instagramu ustvarja kot Cool fotr in s katerim ima dva otroka, Sio in Inaja, vodi podjetje Tejani.


Zaradi zdravstvenih težav vas in vaših otrok smo intervju prestavili skoraj za en mesec. Kako se počutite?

V redu. Tudi če sem bolna se počutim super, pri meni je problem, če so bolni otroci. Glede svojega zdravja pa raje ne bom govorila, da se ne poslabša. (smeh)

Foto: Jana Šnuderl

Ker ste samozaposleni, niste mogli iti na bolniški dopust, ko je vaš sin Inaj prejšnji teden zbolel. Ali je težko ločevati med službo in prostim časom oziroma časom za družino, glede na to, da večino dela opravljate od doma?

Z Janijem imava srečo,da je naše življenje tudi naše delo. Samostojno podjetje imam že šest let in v teh letih nikoli nisem šla na bolniško. Tudi ko sva z Janijem kuhala, je bilo to vpeto v najino življenje, zato niti ne občutim tega ločevanja med službo in prostim časom.

Z Janijem smo vaju spoznali v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa.  V enem od svojih vlogov ste omenili, da se nikoli več ne bi prijavili v resničnostno oddajo. Zakaj ne?

A sem res to rekla? Sem zelo impulzivna. (smeh) Kar sem želela reči je to, da če bi me takrat vprašali, če bi se še enkrat prijavila, bi rekla ja. V Gostilno sem šla zato, ker me kuhanje zelo veseli. Zdaj pa ne bi šla, ker imam družino in vse, kar hočem. Ustvarila sem si posel in kot 35-letna mamica res nevem, kaj bi iskala v šovu, razen pozornosti.

Zaradi šova ste bili tarča mnogih kritik. So se vas dotaknile?

Dobila sem zelo trdo kožo, ker je bilo kritik res malo morje. Najina zgodba z Janijem ni bila enostavna. Tudi ko sva prišla iz šova, sva bila v ‘‘smešnem’’ stanju. Bila sva pri njemu doma in si en mesec nisva upala ven. Pa ne zaradi tega, ker naju bi bilo strah, ampak zaradi pritiskov. Vsi so naju poznali, ogovarjali in javno kritizirali. Veliko kritik se me je dotaknilo in mislim, da sem šele zdaj prišla do točke, ko dojemam razliko med konstruktivno kritiko in žalitvami. Sem v res dobrem obdobju svojega življenja.

Foto: Jana Šnuderl

Se je bilo zaradi kakšne kritike posebno težko ‘ugrizniti’ v jezik?

V bistvu se nikoli nisem ugriznila v jezik. Janiju so šle kritike skozi eno uho noter in skozi drugo ven, jaz pa sem se morala braniti, saj me je drugače ‘‘grizlo’’. Spomnim se, da je POP TV enkrat objavil, da sva z Janijem v šovu spala skupaj. To se ni zgodilo, zato sem klicala tja in dosegla, da umaknejo novico. Vedno sem se borila za resnico.

O vas veliko pišejo tudi tabloidi.

Ogromno. Z Janijem imava srečo, da sva vedno odkrita, zato imava tudi dober odnos s tabloidi. Sicer imajo članki šokantne naslove, pri sami vsebini pa imam veliko besede, ker se razumem z uredniki. Povedo mi, kaj bi radi izpostavili in skupaj se dogovorimo za izdelek, s katerim smo vsi zadovoljni.

Ustvarila sem si posel in kot 35-letna mamica res ne vem, kaj bi iskala v šovu, razen pozornosti. 


Z Janijem sta letos postala zelo znana slovenska influencerja. Kako se je vse skupaj začelo?

Ko smo snemali reklamo za trgovino Mercator, je Janija zelo zanimal proces snemanja in snemalna oprema, spremljal pa je tudi Cirila Komotarja, ki ima svoj Youtube kanal. In potem je kar posnel svoj vlog. Ravno pred kratkim sem spet pogledala ta video, ki mi je bil takrat tako simpatičen, danes pa mi je prav smešen. Je pa bil ta vlog zelo dobro sprejet, dobil je 20 tisoč ogledov na Facebooku, kar je bilo za tiste čase ogromno. Jani je bil v bistvu prvi, ki je prikazal, kako oče vzgaja otroka in zaradi tega je bilo tako zanimivo.


Najbolj aktivni ste na svojem Instagram profilu. Zakaj ta platforma?

Profil mi je naredil Jani, ker je rekel, da bo to dobro za najin posel. Instagram mi je šel v bistvu zelo na živce, ko sem odkrila Instagram storyje, pa mi je postal zelo všeč. (smeh) Sedaj Instagram dojemam kot platformo, na kateri si lahko to, kar želiš. Kot majhen otrok imaš sanje, da bi postala igralka, pevka, manekenka… na Instagramu si lahko vse to. Hkrati mi je snemanje storyjev sredstvo sproščanja. Velikokrat me vprašajo, kako imam lahko toliko sledilcev. Mislim, da je recept moja iskrenost in to, da se ne pretvarjam, da je moje življenje popolno. Z Janijem sva na socialnih omrežjih res taka, kot sva v resnici.

Vedno sem se borila za resnico. 


Prav na Instagramu veliko oglašujete razne izdelke in storitve. Kako se odločite, katera sponzorstva sprejeti?

Lahko bi res veliko služila, ampak sem predobra oseba in rada delam usluge. Velikokrat so me kritizirali, da bi morala postaviti določeno ceno za svoje storitve, ampak mi je hudo, če me kakšna oseba, ki sama ustvarja izdelke, prosi, če bi to jaz delila s svojimi sledilci. Z večjimi podjetji, ki me kontaktirajo, grem po navadi v kampanje. Jaz jim dam ponudbo, skupaj pa se nato dokončno dogovorimo. V decembru imam zaradi navala ponudb izdelan cenik, da je lažje tako meni, kot tudi podjetjem. Lahko pa rečem, da brez težav shajam in imam ob tem čisto vest.

Ali ste kdaj dobili kakšno nenavadno ponudbo?

Veliko jih je. Nekdo mi je napisal, če bi lahko Janiju masiral stopala. Dobila sem celo ponudbo za svoje spodnje perilo.

Velikokrat me vprašajo, kako imam lahko toliko sledilcev. Mislim, da je recept moja iskrenost in to, da se ne pretvarjam, da je moje življenje popolno. 


Kaj odpišete takim ljudem, če sploh?

Vsem odpišem. Naredim posnetek zaslona in objavim na svojem storyju. Enkrat mi je moški poslal sliko svojega spolovila, ko pa sem to objavila, me je Instagram blokiral. (smeh) Pazim, ker sem opazila, da je na socialnih omrežjih vedno več »psihičnih bolnikov«. V takem primeru osebo pustim pri miru in nič ne objavim.

Na socialnih omrežjih veliko izpostavljate tudi svoja otroka. Nekateri ljudje so mnenja, da je to sporno, saj sta še premlada, da bi se lahko za to odločila sama. Kako argumentirate svojo odločitev?

To vprašanje pogosto prejemam, a dobrega odgovora še nimam, saj sem tudi sama velikokrat v dvomih. To, da otroci niso dovolj stari, je traparija, saj moraš za njih sprejeti veliko odločitev, ki jih oni sami mogoče ne bi. Otrok ne silimo v nič, česar sami nočejo, njihove želje vedno spoštujemo. Prav tako jih ne snemam, ko so slabe volje, goli ali pa v nerodnih situacijah, ki bi se jih v prihodnosti sramovali. Je pa res, da so dandanes otroci izpostavljeni povsod, kamor gredo. Roko na srce, svet tako napreduje, da bodo moji otroci v prihodnosti »čudni«, če ne bodo prisotni na socialnih omrežjih. Osebno mi je igranje zunaj in druženje zelo pomembno, kar na svojem profilu tudi veliko prikažem. Delam posvoji vesti in občutkih, vedno pa se bodo našli ljudje, ki bodo to videli na negativen način.

Kako se otroka odzoveta, ko ju prepoznajo tujci?

Vedno sta lepo sprejeta, do njiju ni nihče zloben. Velikokrat prejmeta risbice in zdi se mi, da sta zaradi ‘‘prepoznavnosti’’ veliko bolj družabna. Glede na to, da sta še zelo mlada, smo vedno skupaj, tako da ni nikoli bojazni, da bi ju prepoznal tujec, ko sta sama.

Mladi so tudi nekateri gledalci, ki vas spremljajo. Se kdaj ugriznete v jezik, ko govorite o mogoče manj primernih temah za mlajše generacije?

Morala bi se, pa se ne. Jani v svojih videih ne prikazuje, da kadi. Prav tako ne preklinja. Meni včasih kakšna kletvica uide, a svojim sledilcem vedno razložim situacijo. Posnela sem tudi video na temo kletvic. Svoja prepričanja rada delim in ostajam zvesta sebi.

Roko na srce, svet tako napreduje, da bodo moji otroci v prihodnosti »čudni«, če ne bodo prisotni na socialnih omrežjih. 


Bi kdaj s sledilci delili tudi politična prepričanja?

Ne, ker politike ne spremljam.

Torej ne hodite na volitve?

Ne, šla sem samo na lokalne volitve. Politika me ni nikoli zanimala, zato je tudi nisem raziskovala. Na živce mi gre, ker vem, da nič ne morem spremeniti. Na svojem Instagram profilu vidim, da lahko pomagam, ko mi pišejo ljudje s svojimi težavami, zato sem na tem področju aktivna. Mogoče bom v prihodnosti aktivna v šolstvu, saj se me zaradi mojih otrok neposredno dotika. Toliko je enih stvari v šolstvu, v katere bi se rada vpletla.

V zvezi z omejevanjem psihičnega nasilja sodelujete tudi v projektu ‘‘Vsi za spoštovanje’’.

Sploh ne vem, kako sem padla v to. To je tema, o kateri sem začela govoriti na Instagramu; mame blogerke so opazile, da je to super, in me poklicale, če bi bila jaz del projekta. Povedala sem jim, da sicer podpiram idejo, ampak to delam že sama. Velikokrat se mi je zgodilo, da sem z določeno idejo začela ustvarjati vsebino na spletu in so me ostali posnemali. Spomnim se, ko sta Barbi in Matic (slovenska influencerja, op.a.) kot prva posnela video na temo sovražnih komentarjev, kjer sta nagovorila svoje ‘hejterje’. Prej so vsi zagovarjali to, da moraš biti tiho, da lahko vsak sledilec vse reče, potem pa so vsi začeli govoriti o tem. Podpiram, da pozitivna sporočila širimo, a želim si, da bi bil vsak tak kot je, ne pa tak kot misli, da mora biti. Ne bodimo ovce, ki sledijo vsakemu.  

Ali mislite, da lahko samo s tem projektom kaj spremenite?

Ne, ampak se počasi spreminja, saj se vedno več govori o tem. Sama sem recimo ogromno otrokom pomagala, da se zdaj postavijo zase in povedo sošolcem ter učiteljem, kaj si mislijo.

Podpiram, da pozitivna sporočila širimo, a želim si, da bi bil vsak tak kot je, ne pa tak kot misli, da mora biti. Ne bodimo ovce, ki sledijo vsakemu.  

Sovražni komentarji so ena slabih plati influencerstva. Obstaja še kakšna?

Kakor vzameš. Mogoče bi kdo rekel, da je slabo to, da si izpostavljen in moraš vedno paziti, kakšen si. Slaba plat je to, da so danes kar vsi influencerji in ne izkoriščajo tega v prave namene – ni bistvo v sponzorstvih, čeprav vseeno moraš služiti denar, ampak menim, da se morajo širiti pozitivna sporočila. Na živce mi gredo tisti, ki predstavljajo vse izdelke in kažejo nerealne slike svojega življenja. Če imaš veliko sledilcev, izkoristi to za nekaj dobrega. 

Vi influencerstvo izkoriščate tako, da govorite o stvareh, o katerih se ne govori. Primer tega je video z Ano Rogel, dekletom, ki ima hudo kožno bolezen. Boste nadaljevali v tej smeri?

Moji videi so nastali zaradi želja mojih sledilcev, da govorim o svojih izkušnjah in raznih temah. Načrtovala sem veliko različnih tem, video z Ano pa je nastal čisto spontano. Pisala mi je, da ima projekt, o katerem bi se rada pogovorila z mano, in brez da bi odprla njen profil, sem se strinjala. Ko sem jo videla v živo, sem bila šokirana zaradi njenih ran, ki jih ima po celem telesu. Po pogovoru z njo sem ugotovila, da morava skupaj posneti video, da jo ljudje spoznajo, in zelo sem ji hvaležna, ker se je strinjala. Res je prijazno in talentirano dekle. S tem videem sem želela doseči, da ljudje razmislimo, katere so bistvene prioritete v življenju.

Vaša kariera je skoraj v celoti odvisna od socialnih omrežij. Ali imate plan B, če ta jutri prenehajo delovati?

Z Janijem imava podjetje, ki ga uspešno vodiva, zato ni strahu. Bi se že znašla, saj rada delava. Tudi prvi vlog je nastal zato, ker sva v poletnih mesecih delala samo pet dni na teden in nama je bilo to premalo. Sva človeka akcije in se rada učiva. Že ko sva prišla iz Gostilne, sva šla edina takoj delati, medtem ko so ostali tekmovalci hodili po zabavah.

Foto: Jana Šnuderl

Obstaja vlog, za katerega si želite, da ga ne bi bilo?

Ne. Jani me sicer prikazuje na drugačen način in zato mi je veliko ljudi pisalo, da sem zoprna. Ravno zaradi tega mi je moj Instagram super, ker se lahko pokažem takšna, kot sem.

Kaj pa najljubši?

Ogromno jih je. Najljubši so mi tisti, ki vključujejo posebne trenutke, na primer zaročno slikanje, rojstvo Inaja in podobni. Nekateri govorijo, da se preveč snemamo, ampak prav zaradi tega imamo ogromno lepih spominov, ki si jih lahko stokrat pogledamo.

Kdo je vaš najljubši influencer?

Cool fotr. (smeh) Nimam ga, ne spremljam influencerjev, niti tujih. Slovenske influencerje vsake toliko pogledam, ampak bolj zaradi tega, ker mi gredo na živce. (smeh) Večina nima globljega sporočila, ampak objavljajo zgolj zaradi zaslužka, kar me zelo moti.

Vir: Instagram (@coolmamacitaa)

Katero dejstvo o vas bi presenetilo vaše oboževalce?

Ko sem bila stara dvanajst let, sem kupovala Vroče Kaje (erotična revija, op.a.) za starejše otroke iz šole. Blizu mojega doma je bila trafika, njena lastnica pa me je imela zelo rada, zato so mi vsi najstniki, ki še niso bili polnoletni, dali denar, da sem jim kupila revijo. Prodajalka je verjetno mislila, da jih kupujem za očeta. (smeh)

Kakšen je naslednji korak Cool Mamacite?

V načrtu imam en velik projekt, ki ga želim izpeljati, veliko idej pa imam tudi za snemanje novih videov, ki bodo zopet poučni, ampak bolj sproščeni. Najbolj si želim delati, se dobro imeti in biti z družino. Pa veliko zdravja, seveda.

Avtorici: Sara Dvorjak in Eva Mavrič

Prejšnji članekSpletni Radio
Naslednji članekTelevizijski novinar v odnosu s športniki