Tamara Todevska si je vtetovirala svojo napako

Makedonska pevka Tamara Todevska je lani dosegla neverjeten uspeh in osvojila osmo mesto na tekmovanju za pesem Evrovizije 2019. V samo nekaj mesecih je v očeh makedonske javnosti doživela upad. Na uradnem sprejemu na ameriškem veleposlaništvu v Skopju ob njihovem državnem prazniku ”4. julija” ali dnevu neodvisnosti je Tamara Todevska imela čast interpretirati makedonsko himno. Toda po naključju ali ne, Tamara je besedilo napačno zapela. Video posnetek njenega nastopa je končal na družbenih omrežjih in povzročil plaz reakcij. Da bi se opravičila pred ljudmi, je naredila, kar je obljubila.

”Tamara je predvsem zelo čustvena oseba in bila je zelo šokirana, da so naenkrat vsi pozabili na njen uspeh na Evroviziji in se osredotočili na nesrečni dogodek” – je pojasnil njen dolgoletni kolega in prijatelj Robert Bilbilov. Makedonija se je po šestih letih po zaslugi Tamare uspela uvrstiti v finale Evrovizije. S pesmijo ”Proud” je nastopila v finalu Evrovizije 2019, ki je potekala v Tel Avivu, Izrael. ”Na Evroviziji je bila tako uspešna zaradi samozavesti in ogromnega talenta. V Izrael je šla pokazati svoj talent in se zavedala, da mnogi drugi pevci nimajo takšnih glasovnih sposobnosti kot ona. To je pravzaprav Tamara – samostojna, samozavestna in močna ženska”. Naših 20 let sodelovanja dejansko pomeni 20 let, polnih ljubezni in nerazumevanja. V studio, kjer vsak dan snemamo pesmi, prinese smeh in pozitivno energijo. Otrok bo v njej preprosto vedno živel. Ko rečem otrok, mislim na resnično otroško vedenje, ki dolgo ne more sedeti na enem mestu, ker je preveč živahen temperament. Najbolj žalostno je, da Tamara ni bila več sinonim za uspeh, za petje, ampak jo vsi prepoznajo po napačni himni. Vsak, ki Tamaro vsaj malo pozna, ve, da ima veliko srce ” – je pojasnil Bilbilov.

Po mnenju njenih bližnjih bo 4. julij datum, ki ga Tamara ne bo pozabila. 35-letna pevka iz Skopja je v svojem nastopu pozabila na del druge kitice himne, ki omenja velika zgodovinska imena, ki so se borila za Makedonijo. Na to so se prva odzvala združenja Makedoncev iz Bolgarije, ki so opozorila na trenutne pogovore strokovnjakov obeh držav. Združena makedonska diaspora meni, da to ni bila napaka, ampak je bilo namerno, ker Bolgarija vztraja, da se te zgodovinske osebnosti v makedonskih zgodovinskih učbenikih označijo za bolgarske. Makedonija ima namreč v zadnjem času precej težav z Bolgari, ker si prizadeva za vstop v Evropsko unijo. V ta namen mora Makedonija spremeniti svojo zgodovino.

Mnogi so pevko napadali, misleč, da je politično podkupljena, drugi pa so obsojali njeno profesionalnost. Bili pa so tudi tisti, ki so vedeli, da je na odru vse mogoče pričakovati, kar je posledica občinstva in nervoze. “Njeno življenje se je spremenilo, teh obsodb ni mogla duševno prenesti,” je dejal njen prijatelj in producent Čedo Popovski, ki je režiral skoraj vse njene video posnetke. Po morju negativnih komentarjev se je Todevska na družbenih omrežjih javno opravičila makedonskim državljanom. “Napaka je bila nenamerna in še bolj boli, ko mi nekdo ne verjame. Tetovirala bom himno, prav tisto kitico, ki sem jo pozabila,” je v več intervjujih dejala Todevska. Številne predstave je v tem obdobju preložila, v upanju, da bo sčasoma ta njena napaka pozabljena. Toda kasneje se je odločila za drugo potezo, da bi to težavo rešila enkrat za vselej. V zadnjem mesecu je družbena omrežja preplavila fotografija, na kateri Tamara pozira z dvignjeno majico, da bi videli tetovažo.

Vodja položaja Zoran Zaev, pa tudi prisotni na dogodku, so dejali, da gre za napako, kar je normalno, da se zgodi. Zaev po uspehu Evrovizije še naprej smatra Tamaro za junaka in ponos Makedonije. Vendar je bilo veliko znancev in prijateljev, ki tega stališča niso delili. ”Najprej sem bil zelo revoltiran in razočaran, kako si je lahko kot strokovnjak pri svojem delu privoščila to napako. Zelo čudno je, ker je v tem obdobju, ko potekajo makedonsko-bolgarske razprave, pozabila del himne. Ni čudno, da jo ljudje obsojajo zaradi političnega podkupovanja” – smo slišali od njenega znanca.

Todevska si po tem nesrečnem dogodku oddahne, da bi pomirila strasti. Zaradi nove situacije s Covid-19 in karanteno pa se je posvetila družini, ki ji je najbolj pomagala pri premagovanju teh težkih trenutkov.

“Tisto, kar je na profesionalni ravni, je na zasebni ravni popolno nasprotje. Ko vstopi v studio in se resno loti dela, je natančna kot ura, ko pa zapusti studio, je to že druga Tamara. Pogosto zna zamuditi ali nenadoma prestaviti in se ne pojaviti v studiu” – je dejal producent Popovski. ”Pred nekaj leti sva bila s Tamaro hkrati na dopustu v Grčiji. Poklicala me je po telefonu in rekla, naj vzamem vso opremo, da posnamem nekatere dele videospota za novo pesem. Vstopila je našminkana, oblečena v dolgo rdečo obleko, ki se je vlekla. Bilo je nekoliko nevarno, saj smo snemali na otoku, kamor smo prišli s čolnom, ona pa je bila noseča že šesti mesec. Snemali smo cel dan in se ni prav utrudila, ampak se je zabavala. Toda bila je skoraj tema in morali smo zapustiti otok. Potem v čolnu ni bilo plina, motor ni deloval. Prišla je polnoč, začelo je pihati in deževati, res je bila nevihta. Ustavili smo se na kopnem, čoln sem obrnil, da bi se tam skrili. Bil sem zelo prestrašen, ker je bila noseča, vendar ona rešuje vse težave z njeno pozitivnostjo. Bila je prepričana, da bo ta situacija trajala kratek čas, in ni skrbela preveč, ni se hotela obremenjevati, če ni bilo treba. Potem so neki turisti prišli z ladjo in so nas vzeli s seboj. Iz posnetih delov pa smo naredili cel videospot, ki je obema najljubši – se je spomnil producent Čedo.

Pevka je že večkrat izjavila, da je kljub vsem obveznostim na terenu ponosna mama dveh otrok. Po tetovaži se je vrnila k glasbi. Covid – 19 je preprečil nastope vseh pevcev, tudi Todevski. V zadnjem času jo gledamo po televiziji v oglaševalskih projektih za ozaveščanje občanov, da nosijo masko.

Prejšnji članek»Človek, ki je svoje izkušnje, energijo in vso svojo strokovnost posvetil soljudem«
Naslednji članekBožič in koronavirus