Mladi vaterpolisti Juga osvojili Tristar

Klub iz Dubrovnika v finalu ugnal Crveno Zvezdo, KPK v borbi za bron boljši od domačinov.

Jaka Mikoletič

Kranj – Pokriti olimpijski bazen v gorenjski prestolnici je pretekli konec tedna gostil tradicionalni mednarodni turnir Tristar. Med 25. in 27. majem so se v treh dneh merile ekipe Medvaščaka, Juga, KPK in Jadrana iz Splita (Hrvaška), srbska Crvena Zvezda, španski Sant Andreu ter reprezentanca Slovenije B, ki so jo sestavljali igralci vseh slovenskih klubov razen domačega Triglava, ki je nastopil s samostojno ekipo. Dečki letnika 2002 in mlajši so odigrali po pet srečanj – tri v skupini in dve za razvrstitev. Turnir je osvojila ekipa VK Jug Dubrovnik, ki je v finalu ugnala VK Crvena Zvezda. V borbi za tretje mesto pa so bili igralci KPK iz Korčule boljši od gostiteljev turnirja.

Turnir se je začel v petek, ko so vse ekipe odigrale srečanja prvega in drugega kroga skupinskega dela. Pred zadnjo tekmo dneva je sledila tudi slovesna otvoritev turnirja, zbrane pa je nagovoril kranjski podžupan Boris Vehovec in tudi uradno otvoril turnir. V soboto dopoldan je nato sledil še tretji krog, kjer so si borbo za medalje zagotovile ekipe Juga in Triglava v skupini A ter Crvene Zvezde in KPK v skupini B. V borbo za mesta od petega do osmega pa sta se iz skupine A podali ekipi Sant Andreuja ter Medveščaka, v skupini B pa sta tretje in četrto mesto zasedli moštvi splitskega Jadrana in Slovenije B. V popoldanskih tekmah so višje uvrščena moštva po skupinskem delu turnirja upravičila vlogo favoritov, tako da je v polfinalu Crvena Zvezda s 14:3 ugnala Triglav, Jug pa z 9:2 KPK. V polfinalu spodnjega dela turnirja pa je Jadran z 9:2 ugnal Medveščak, Sant Andreu pa s 13:5 Slovenijo B.

Podžupan MO Kranj Boris Vehovec

Nedeljsko dogajanje se je začelo s tekmo za sedmo mesto. Vaterpolisti zagrebškega Medveščaka so z 11:3 ugnali Slovenijo B in prišli do prve in edine zmage na turnirju. V borbi za peto mesto so predstavniki španskega Sant Andreuja v izenačeni tekmi z 8:7 ugnali splitski Jadran. Splitčani so prav v zadnji sekundi stresli okvir vrat, žoga pa nato ni želela v mrežo in špansko moštvo je zasedlo končno peto mesto. Tudi tekma za tretje mesto je bila zelo napeta. Domači Triglav se je dobro upiral KPK Korčuli, ki pa je na koncu slavila z 9:7. Tekma je bila dokaj nervozna, o čemur priča tudi podatek, da sta tako trener kot pomočnik trenerja kluba iz Korčule končala tekmo z rdečim kartonom. Triglavu pa se je poznala odsotnost enega ključnih igralcev Pušavca, ki si je dan prej zlomil prst in verjetno že zaključil z letošnjo sezono. V klubu pa vseeno upajo, da bo nared za finale članskega državnega prvenstva, ki se začne čez manj kot dva tedna. V velikem finalu pa je bila na sporedu tekma podmladkov dveh ekip, ki sta v zadnjem desetletju osvojili tudi naslova članskih evropskih klubskih prvakov. Prvi polčas je bil še dokaj izenačen, nato pa so igralci Juga ušli vrstnikom iz Beograda in tekmo mirno pripeljali do konca, ter se okitili z naslovom zmagovalca turnirja Tristar za leto 2018. Končni rezultat srečanja je bil 12:6.

1. mesto – VK Jug
2. mesto – VK Crvena Zvezda

Po tekmovanju je sledila še razglasitev najboljših posameznikov in ekip. Medalje in pokale so podeljevali nekdanji vaterpolisti kranjskega kluba Krištof Štromajer, Primož Troppan in Tadej Peranovič. Klub iz Korčule se je zaradi dolge poti opravičil in nagrado prevzel takoj po srečanju, tako da sta se podelitve udeležila zgolj oba finalista. Po podelitvi ekipam pa je sledila še tista za najboljše posameznike turnirja. Zmagovalci so imeli v svojem moštvu tudi najboljšega vratarja Ivana Jurišića, drugo uvrščeno moštvo pa najboljšega igralca (MVP) turnirja Vasilija Martinovića. Brez posamične nagrade ni ostal niti domači klub, saj je Aljaž Troppan z 19 zadetki osvojil titulo kralja strelcev.

Najboljši strelec – Aljaž Troppan (AVK Triglav) 19 golov
Najboljši vratar – Ivan Jurišić (VK Jug)
MVP – Vasilije Martinović (VK Crvena Zvezda)

Vaterpoliste Triglava in reprezentance B že prihodnji konec tedna čaka zaključni turnir državnega prvenstva do 17 let (letnik 2001 in mlajši), nekateri pa igrajo tudi že v članskem državnem prvenstvu, kjer se bo, prav tako prihodnji konec tedna končal drugi del lige. Teden za tem pa sledita že finalna serija in serija za tretje mesto.

Prejšnji članekPlanina pod Golico v mesecu maju pobeljena z narcisami
Naslednji članekGDPR: Danes 100 e-poštnih sporočil, jutri nič