Planina pod Golico v mesecu maju pobeljena z narcisami

Planina pod Golico se nahaja v zahodnih Karavankah na severozahodu Slovenije, kjer meji na sosednjo Avstrijo. Sama vas leži na južnih in jugozahodnih pobočjih hribov, kot so Klek (1753 m), Velika Golica (1834 m) in Španov vrh (1334 m). Nahaja se na nadmorski višini med 933 m in 1000 m in se dviga nad Gornjo Savsko dolino in skupaj z idilično vasico Plavški Rovt in sončnim zaselkom Prihodi oblikuje krajevno skupnost Planina pod Golico, ki sodi v občino Jesenice.

BOGATA NAHAJALIŠČA RUDE

Kot nam že samo prvo omenjeno ime vasi pove so bili takratni prebivalci pastirji, ki so s severnih predelov Golice živino vodili na pašo sočne trave in gorskega cvetja, ki še danes prekrivata južna pobočja z drevjem neporasle gore. V Savskih jamah so odkrili bogata nahajališča rude, kjer so si pastirji v zavetju Golice postavili svoja borna domovanja in se pričeli ukvarjati z rudarjenjem, obdelovanjem zemlje, kuhanjem kope in še marsikaj. Župnijska cerkev Svetega Križa okoli katere se je izoblikovalo jedro vasi je bila zgrajena v drugi polovici 17. stoletja, katere naročniki gradnje so bili člani italijanske rodbine Bucceleni, ki so takrat gospodarili rudnikom in rudarjem v Savskih jamah. Vas se je od takrat dalje imenovala Sveti Križ. Šele po letu 1945 je dobila ime, ki ga nosi še danes- Planina pod Golico.  

Cerkev Svetega Križa. Foto: Blaž Lavtar TD Golica

Niso pa le črni rovi tisti, ki označujejo zgodovino Planine pod Golico. Ta vasica je znana predvsem po belem cvetju, ki že od nekdaj spomladi prekrije vas in okolico, ter spada med tiste darove narave, ki jih je zaradi svoje redkosti človek zaščitil. “Ne trgajte belega cvetja, v vasici je naši doma…”, prosijo vaščani obiskovalce na eni izmed opozorilnih tabel, ki jih v mesecu maju postavijo na travnike, pokrite z belo preprogo narcis, “…le v varnem zavetju Golice vas cvetka osrečiti zna.”

Ključavnice Foto: Blaž Lavtar TD Golica
Narcise Foto: Miro Podgoršek TD Golica 

»DIŠEČ BEL SNEG« THE GUARDIAN

Narcisa oziroma ključavnica, kot jim pravimo domačini, je cvetica, ki raste le malo kje. Iz čebulice vzklijejo ozki koničasti listi, cvet je na sredini okrogel, rumen in rdeče obrobljen. Krasi ga šest nežnih belih lističev in krajani krajevne skupnosti Planina pod Golico ne skrivajo veselja in ponosa, da so vasi Planina pod Golico, Plavški Rovt in Prihodi daleč naokoli prepoznani po belih lepoticah. Tako je v Planini pod Golico mesec maj mesec narcis, kjer se zgrinjajo trume pohodnikov in turistov, ki si želijo v živo ogledati te prelepe bele rože na višku cvetenja. Turisti se tako odločijo za pohod na Golico, ki je 1.836 metrov visok vrh v Zahodnih Karavankah nad Jesenicami. Prav tako pa se je Golica letos tudi uvrstila na seznam top cvetočih destinacij te pomladi. V britanskem časopisu The Guardian so izbrali 10 najboljših cvetočih lokacij v Evropi, med katere so se uvrstila tudi snežno bela polja cvetočih narcis na Golici. Kot so zapisali narcise pod pobočjem Golice običajno cvetijo maja, včasih pa zaradi prijaznih ali neprijaznih razmer, že v aprilu ali pa šele junija. Pri Guardianu so jih poimenovali kar »dišeč bel sneg«, ki prekrije travnate poljane. Guardian članek si lahko preberete TUKAJ.

IZLET NA DLANI- POT NA GOLICO

Golica je tako najbolj obiskana prav maja, ko na travnikih pod njo cvetijo narcise. Trenutno jih lahko občudujete v vaseh in na travnikih pod Golico, prav tako pa so zacvetele tudi že na samem vrhu. Ker je sprehod po travniku polnem cvetočih in dišečih narcis res pravi užitek, se na samo pot odpravite in uživajte tudi vi. Trenutno so narcise na višku cvetenja. Zato pohitite, da jih ne zamudite!

Narcise na Golici. Foto: Miro Podgoršek TD Golica
Prejšnji članekSlovenski nogometni klubi ostajajo brez licence za igranje v prvi ligi
Naslednji članekMladi vaterpolisti Juga osvojili Tristar