Preko Tinderja vse do Frankfurta

Spoznavanje partnerjev na spletu

(Foto: City Magazine)

To, da nas računalniki spremljajo na vsakem koraku našega življenja sploh ni več nič čudnega. Uporabljamo jih pri najrazličnejših opravilih; opravljanju službenega dela, šolskih nalog, za upravljanje financ, iskanje novega delovnega mesta, nakupovanje preko spleta in še bi lahko naštevala. Vedno bolj v ospredje pa prihaja spoznavanje novih ljudi, prijateljev, avantur, bežne romance in celo resne partnerske zveze preko spleta. Z razvojem internetnih tehnologij in nastajanjem vse več socialnih omrežij, se je način spoznavanja partnerjev zelo spremenil. Na tej točki je potrebno še posebej izpostaviti aplikacijo Tinder, kjer gre dejansko za aplikacijo namenjeno spletnim “zmenkarijam”. Pogovori in zmenki so se torej preselili na splet, kjer je mnogim ljudem lažje vzpostaviti stik, vse bolj pa je zato v ozadju in nazaduje dejanski osebni stik, stik iz oči v oči. Seveda pa so tudi pri spletnem “zmenkarjenju” prednosti in slabosti.

Prednosti in slabosti “ON-LINE” spoznavanja

Prednosti “on-line” načina spoznavanja, kot se je v zadnjih letih preoblikovalo ime spletnega spoznavanja, menijo uporabniki, da je predvsem to, da je pogovor veliko bolj sproščen in brez kakršnegakoli pritiska, zato lažje vzpostavijo kvalitetnejšo  komunikacijo, kot pa iz oči v oči. Predvsem pa je to primeren način spoznavanja za sramežljive osebe, ki s težavo vzpostavljajo stike v realnem življenju, na spletu pa je njihova anonimnost večja. Prednost je tudi v tem, da se dopisovalca predvsem posvečata odkrivanju njune osebnosti in ne videzu, kar je zelo pomemben dejavnik v teh časih, ko ideali, kakšen bi naj naš partner bil, preplavljajo svet. Ljudje tako komunicirajo z besedami, da spoznajo drug drugega, proč od fizične distrakcije, kar lahko vodi v kvalitetne in uspešne odnose, če le do tega pride.

Pri vseh navezovanjih stikov pa moramo vedeti da je tudi druga plat, ki pa v veliko primerih ni tako svetla in obetavna. Pri »on-line« spoznavanju se po navadi zaplete, ko po dolgotrajnem, lahko tudi večmesečnem dopisovanju pride do trenutka, ko osebo spoznamo v živo. V teh mesecih spoznavanja si o neki osebi ustvarimo nerealno sliko, kakšna bi naj bila, in smo lahko zato ob prvem stiku v živo z njo razočarani, saj ugotovimo, da mogoče to ni to, kar smo pričakovali. Lahko se tudi zgodi, da nas oseba telesno ne privlači, kar pa lahko povzroči problem in navsezadnje veliko razočaranje.

Izkušnje uporabnikov Tinder aplikacije

Prav zaradi dveh plati, ki smo jima navzoči pri spletnemu spoznavanju, sem se odločila, da zadevo raziščem kar sama. Zanimalo me je, kakšne so izkušnje uporabnikov Tinderja med študenti v Ljubljani. Prav tako pa sem želela ugotoviti, ali je mogoče, da spoznaš potencialnega partnerja preko aplikacije Tinder, s katerim dejansko razviješ odnos, oziroma se odnos razvije v dolgotrajno zvezo.

Sklepajoč glede na odgovore vprašanih uporabnikov Tinderja lahko rečem, da gre pri večini fantov za dokaj dobro izkušnjo, saj so bila dekleta s katerimi so navezali stik v večini primerov dokaj normalna, vendar pa so z njimi najpogosteje prišli le do zmenka na kavi, potem pa je bilo odvisno kakšen vtis je punca pustila. V večini primerov pa se niti približno ni končalo v postelji, kot bi predvidevali mnogi, ki Tinder povezujejo predvsem z zmenki za eno noč. Večina uporabnikov moškega spola s katerimi sem klepetala na ulicah Ljubljane pa v veliko primerih uporablja Tinder zgolj za klepetanje, spoznavanje novih ljudi in krajšanje časa, pravzaprav pa velikokrat sploh ne pride do osebnega stika. Ko pa sem spregovorila s puncami, sem dobila nekoliko drugačne odgovore, predvsem zelo raznolike. Vsako dekle s katero sem govorila ima vsaj eno slabo izkušnjo s “čudnim tipom” s Tinderja. Ker sem si v ta namen tudi sama začasno ustvarila Tinder, sem bila kaj hitro navzoča kopici “čudnih tipov”, ki so me že s prvim stavkom razočarali, oziroma niso dolgo ovinkarili in mi dobesedno na nek čuden način dali vedeti, da želijo zgolj “zmenek za eno noč”.

Primer slabe prakse na Tinderju.

Ker pa sem že prej govorila o dveh plateh spletnega “zmenkarjenja”, lahko potrdim, da obstajajo tudi primeri dobrih praks. Dve punci izmed vprašanih sta veselo pripovedovali svojo srečno zgodbo, saj sta obe trenutnega partnerja spoznali ravno na Tinderju. “Vse se je začelo s prijetnim klepetom, ki je bil za razliko od prejšnjih mnogo bolj zanimiv, začutila sem, da je ta fant nekaj posebnega, saj sva se že preko sporočil povezala na čisto drugačen način. Bil je prvi izmed vseh Tinder dopisovalcev, ki je v meni sploh vzbudil pozornost in me prepričal, da se z njim srečam tudi v živo,” je dejala Valerija, ena od punc, ki se ji je življenje po prvem zmenku z “neznancem” ob kavi obrnilo na glavo. Fant, ki ga je spoznala namreč ne živi v Sloveniji, ampak že vrsto let študira in živi v Frankfurtu. Po večmesečnem dopisovanju in občasnih srečanjih, sta se odločila za skupno življenje, kar je predvsem zanjo pomenilo veliko spremembo, saj bo z življenjem in študijem nadaljevala kar v Frankfurtu. Dejala je še: “Res je, da je to zame, moje prijatelje in družino velik korak, vendar se veselim vsega, kar mi prihodnost ponuja, saj se držim načela, da nikoli ne veš, če ne probaš. Kar bo pa bo, še vedno me doma čakajo prijatelji in starši odprtih rok, če se karkoli ne izide, kot sem načrtovala.” Za konec pa se je pošalila in z nasmeškom na obrazu pripomnila: “Wish me luck.”

Prejšnji članek»ČE NE BI VERJEL V TO, BI ŽE ODNEHAL«
Naslednji članekŽiv, mrtev? Ne, nekaj vmes.