Ko nogomet in glasba združita moči

3. junija se je končal nekakšen uvod v pričetek Svetovnega prvenstva v nogometu, ki se bo v Rusiji pričelo jutri, končalo pa 15. julija s finalom v Moskvi. Kljub temu, da bo mesec dni vsa nogometna javnost zrla proti Rusiji pa so v največji evropski državi že 3 tedne prej pričeli z malce manj znanim tekmovanjem – Art Football.

[aesop_image img=”https://www.novinarji.si/wp-content/uploads/2018/06/IMG_2369.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” caption=”Gušti na otvoritvi in uvodni predstavitvi reprezentanc. (Foto: Yuri Samolygo)” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Art Football je svetovno nogometno prvenstvo umetnikov, reprezentance pa ponavadi sestavljajo glasbeniki ter ostali estradniki in bivši nogometaši. Tekmovanje poteka že osmič, prvič pa se je na zemljevidu sveta pojavilo leta 2007 v Sočiju. Pravila so narekovala, da mora vsaka ekipa prinesti dokaz, da je igralec tudi umetnik (CD, DVD), v ekipi pa sta bila lahko tudi 2 bivša nogometaša, ki pa sta morala biti starejša od 35 let. Tekmovanje je bilo organizirano skupaj s kampanijo ”Under the Flag of Kindness”, ki zbira sredstva za hudo bolne otroke. Nastopilo je 16 reprezentanc, zmagovalci prvega turnirja pa so bili Brazilci.

Tekmovanje je potekalo še leto kasneje, tokrat v Novorossiysku, kjer je zaradi gospodarske krize marsikatera reprezentanca odpovedala svoj nastop, tako da so brez večjih težav slavili domačini.

Tekmovanje je zamrlo, a se leta 2013 zopet vrnilo na nogometni zemljevid. Tokrat je prvenstvo gostila Rusija, prvič pa so na njem nastopili tudi nogometaši Slovenije. Leto kasneje sta organizacijo prvenstva podprla tudi takratni predsednik FIFE Sepp Blatter in eden najboljših nogometašev vseh časov Pele.

Slovenci pomemben del glasbeno-nogometne pravljice

Prvenstvo letos poteka v Moskvi že peto leto zapored, prav tolikokrat pa so na njem že tudi Slovenci, ki so svojo najboljšo uvrstitev dosegli leta 2016, ko so v tekmi za 3. mesto nesrečno izgubili.

Letos je prvenstvo potekalo med 25. majem in 3. junijem. V tem času se je zvrstilo 31 koncertov ter 41 nogometnih tekem. Slovenci so v svoji skupini po uvodnem porazu proti domačinom Rusom z 2:1 (tekmo si je prek TV sprejemnikov in spleta ogledalo več kot milijon ljudi), v skupinskem delu premagali Belorusijo s 3:2 ter Kazahstan s 4:1 ter tako zasedli končno 2. mesto v skupini, kar jim je prineslo razigravanje za mesta od 5.-8.

Omar Naber: »Moskva je zakon!«

[aesop_image img=”https://www.novinarji.si/wp-content/uploads/2018/06/34199617_2097417257206113_1711706898824167424_o.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” caption=”Omar Naber na tekmi pro Južni Koreji. (Foto: Humane zvezdice/Facebook)” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Omar Naber, dvakratni udeleženec Evrovizije, navdušuje tudi v Moskvi. Odlično je odpel svoj del slovenskega koncerta in pokazal , da mu tudi igra z okroglim usnjem, ni tuja. Proti Koreji je dodal svoj delež, v tekmi, ki so jo že razgasili za najbolj dramatično tekmo tega svetovnega prvenstva. Naši fantje so v pičlih dveh zadnjih minutah tekme izid iz 1:3 najprej izenačili, nato pa po 11-metrovkah premagali odlične Korejce.

[aesop_video align=”center” src=”youtube” id=”ZyNilGWI-Cc” caption=”Vrhunci tekme Slovenija – Južna Koreja (Vir: Youtube/artfootballfest)” disable_for_mobile=”on” loop=”on” autoplay=”on” controls=”on” viewstart=”on” viewend=”on” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Slovenci so tako prišli do tekme za 5. mesto, kjer pa so izgubili proti Argentini z 1:3.

[aesop_image img=”https://www.novinarji.si/wp-content/uploads/2018/06/33939224_2095812904033215_2645053337203900416_o.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” caption=”Slovenska reprezentanca na tekmi proti Kazahstanu. (Foto: Humane zvezdice/Facebook)” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Slovensko reprezentanco so sestavljali Miro Todosovski, Uroš Šmigoc, Omar Naber, Robert Korošec, Aleš Tihec, Uroš Štefanič, Aljoša Debevec, Goran Stankovič, Damijan Švajncer Butinar, Bruno Krklec, Matevž Derenda, Nani Franc Matjašič, Miha Guštin Gušti, Slaviša Stojanovič, Enver Čirič, Gorazd Ademovič, Tomaž Strgar, Sašo Gačnik, Suad Filekovič, Ermin Rakovič in Amir Karič. V strokovnem vodstvu so še športni direktor Mirnes Sišič, tehnični vodja Nenad Vasič, doktor Darko Taseski, fizioterapevt Nenad Nožič in sodnik Tilen Strgar. Nogometaše pa je ob igrišču vodil legendarni slovenski nogometni trener Bojan Prašnikar.

Na otvoritveni slovesnosti je našo reprezentanco na odru zastopal Miha Guštin Gušti, ki je bivši kitarist Big Foot Mame, kasneje pa je svojo glasbeno pot nadaljeval kot samostojni pevec in izvajalec.

Po odigranem skupinskem delu je 1. junija napočil Dan otroka – dobrodelna prireditev, ki so se je udeležile tudi naše Humane zvezdice, ki so organizaciji “Pod zastavo dobrote”, predali 35 otroških kompletov dresov za najmlajše, zvečer pa so na moskovskem odru nastopili tudi glasbeniki v sestavi Omar Naber, Gorazd Ademovič, Matevž Derenda, Miro Todosovski, Sašo Kuzmanovič in Sašo Gačnik Svarogov ter skupina Rostfrajeri. Slovenski glasbeniki so na tekmovanju držav zasedli odlično 2. mesto.

Uroš Štefanič: »Nogomet je moja ljubezen, moje življenje!«

[aesop_image img=”https://www.novinarji.si/wp-content/uploads/2018/06/34321919_1860120917353037_7115002338191867904_n.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” caption=”Uroš Štefanič po tekmi z Belorusijo. (Foto: Uroš Štefanič osebni arhiv)” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 Uroš prihaja iz Šentjerneja in šteje 32 let. Dela v nuklearki Krško v prostem času pa je aktiven član Supporters Cluba Arsenal Slovenija, s katerimi pogosto potuje na oglede tekem Arsenala. »Tokrat za Humane zvezdice –Art Football Team Slovenija nastopam že drugič in vtisi so fantastični. Nogomet je moja ljubezen, moje življenje. Že od malih nog in ga vedno rad igram. V ekipo me je povabil Tomaž Strgar, ki sem ga spoznal prek navijaškega kluba Arsenal Slovenija. Letos je vzdušje res fantastično, edino daniti se prične že okoli treh zjutraj in nam poleg vseh dejavnosti tudi to občasno krati spanec.«

[aesop_image img=”https://www.novinarji.si/wp-content/uploads/2018/06/33574387_1852167648148364_1855636312384602112_n.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” caption=”Pogled na Moskvo ob 3:36 zjutraj. (Foto: Uroš Štefanič osebni arhiv)” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Slovenci so v Rusiji letos tako prišli do druge najboljše uvrstitve v zgodovini nastopov, vsi člani reprezentance pa zatrjujejo, da se že veselijo naslednjega leta in da bodo napeli vse moči, da jim uspe priti do medalje tudi v nogometnem delu in ne le v glasbenem.

Prejšnji članekLažne novice: informacijsko orožje
Naslednji članekVzporedne volitve: komu in zakaj?