Novembra je potekal prvi izbor za člane slovenske hokejske reprezentance, kjer so po navadi izbrani vsi najboljši hokejisti pretekle sezone. Letos se je selektor Ivo Jan odločil, da bo dal priložnost boljšim igralcem iz višjih lig. Tako so priložnost dobili novi obrazi, med njimi tudi napadalec HDD Sij Acroni Jesenic, Luka Kalan.

Foto: spletna stran HDD Sij Acroni Jesenice

25-letni Trbojc je svojo hokejsko kariero v kranjskem HK Triglav začel leta 2008. Po dveh letih in eni članski tekmi, se mu je ponudila priložnost igranja v tujini. Prejel je vabilo iz Salzburške akademije, da se pridruži njihovi ekipi RD Hockey Akademie. Po uspešnem prestanku ”tryout-a”, so ga sprejeli v svoje kroge in tako je dve sezoni odigral v češki ligi, v dresu Salzburga. Za tem je leta 2012 sledila ponovna selitev, tokrat na Švedsko. Tam je v prvi mladinski U20 SuperElit ligi za moštvo Mora IK igral eno sezono. V tem času je za svojo ekipo na 25-ih tekmah dosegel 8 zadetkov in prispeval 5 podaj. ”Želel sem se preizkusiti na Švedskem. Pri tem mi je pomagal švedski trener (Patric Wener, op.p.), ki me je treniral pri mladincih Salzburga. Slednji se je namreč vrnil na Švedsko in se zavzel za to, da se tudi sam preselim na sever Evrope. Za dobljeno priložnost sem vesel, kot tudi, da mi je Salzburg omogočil, da se za eno sezono preselim v Moro. Sedaj se vračam v Avstrijo,” je za SPORTAL, po zaključeni sezoni na Švedskem, povedal Kalan. Leta 2013 se je ponovno vrnil v Salzburg, kjer je sezono odigral v ruski mladinski ligi MHL.

Najprej v zmajev brlog, za tem v mesto rdečega prahu

Pri enaindvajsetih letih je za takrat nadobudnega hokejista napočil čas za članski hokej. Takratni časi za slovenski hokej niso bili najbolj blesteči, zato Kalan ni imel veliko izbire. Ne glede na to, da je celotna družina Kalan srčno privržena jeseniškemu klubu, se je Luka pridružil ljubljanski Olimpiji. ”Že od nekdaj smo bili hokejska družina. Oče naju je skoraj vsak teden peljal v Podmežaklo, kjer sva se zaljubila v hokej. Prav zato mi je bilo težko, ko se je Luka po štirih letih igranja v tujini, odločil svojo športno pot nadaljevati prav pri največjih rivalih kluba, za katerega sva navijala v otroštvu. Kljub temu, da je Luka svoj kruh služil v Ljubljani, žal nisem mogel iz svoje kože, tako da sem na derbijih še vedno stal na rdeči strani tribune,” je svoje občutke ob bratovi izbiri opisal Tim Kalan. V dresu Olimpije je v ligi EBEL Luka igral dve sezoni. Odigral je 46 tekem, na katerih je prispeval 4 zadetke in enako število podaj. Ljubljanski zmaji so v sezoni 2015/2016 osvojili 15. naslov državnih prvakov, za Kalana pa je bil to prvi. ”Recimo, da sem bil doma. Tudi neke ponudbe iz tujine ni bilo. Tako sem se odločil, da bi bila lahko to neka dobra odskočna deska, če igram v Ljubljani,” nam je svojo odločitev obrazložil Luka Kalan. ”Če bi dobil ponudbo, mogoče iz Salzburga, kjer sem bil prej v mladinski šoli, bi sigurno ostal v Salzburgu,” je še dodal.

Ne glede na uspehe, ki jih je dosegel pri klubu Olimpije, je leta 2016 sledil Mihu Logarju in Juretu Sotlarju ter prestopil v ”železno mesto”, Jesenice. ”V Ljubljani je začelo vse razpadati, nismo dobivali plač in zato sem se tudi odločil za Jesenice, ki pa so se začele postavljati na noge,” je kot enega od razlogov za svoj takratni prestop navedel Kalan. Ne glede na to, da je prihajal iz rivalskega kluba, so ga železarji v veliki večini dobro sprejeli v svoje vrste. Vesel sem bil, da se je Luka odločil za prestop na Jesenice. Ker sem ga kot igralca poznal že iz mlajših selekcij, sem menil, da je bila to dobra poteza tako za klub kot zanj,” nam je povedal Tadej Čimžar, napadalec Jesenic. Z njim se strinja tudi nosilec številke 16, Miha Brus: ”Takrat ga še nisem tako dobro poznal, a vedel sem, da je zelo kvaliteten igralec. Novice sem bil vesel. Sedaj, ko ga poznam precej bolje, sem še toliko bolj vesel, da se je takrat odločil za Jesenice”. Blaž Tomaževič pa nad novo okrepitvijo na začetku ni bil najbolj navdušen, a je kmalu spremenil svoje mnenje: Na Jesenicah igram že celo kariero in ko sem slišal, da Luka pride iz Ljubljane, najprej nisem bil povsem navdušen. Ko pa se je vklopil v našo ekipo, sva postala zelo dobra prijatelja”.

Nov selektor prinesel nove priložnosti

Prijazen, miren, odločen, delaven in vztrajen. To so le ene od oznak, s katerimi so soigralci opisali nosilca številke 11. Prav tako kot med soigralci pa je priljubljen tudi med navijači. Na tekmah s svojo igro namreč vedno znova potrdi, zakaj je eden najboljših igralcev Jesenic. Samo letošnjo sezono je v Alpski hokejski ligi igral 19 tekem, prispeval 4 zadetke in 16 asistenc. Res, da po številu zadetkov ni najboljši v svoji ekipi, je pa poleg soigralca Tadeja Čimžarja ekipi doprinesel največ asistenc. Njegov potencial je prepoznal tudi novopečeni selektor Risov, saj ga je novembra letos povabil v svoje kroge. Kalan je pred šestimi leti kot mladinec že igral v slovenski hokejski reprezentanci pod taktirko Matjaža Kopitarja, v članski zasedbi pa se nam je letos predstavil prvič. Nova zasedba je svoj prvi turnir odigrala v Minsku. Čeprav so domov prišli poraženi, je bil 43-letni selektor Ivo Jan nad igro svojih varovancev zadovoljen. ” Fantje so na zadnji tekmi pokazali, česa so sposobni. Čeprav smo izgubili po kazenskih strelih, smo lahko izjemno zadovoljni s prikazanim na vseh treh tekmah. To je dobra spodbuda, saj imamo generacijo, ki prihaja in nabira izkušnje. Na njih lahko računamo tudi v prihodnje. Ko potegnemo črto pod turnir, smo lahko zadovoljni s fanti, v katere pred odhodom v Minsk nihče ni verjel,” je za Dnevnik povedal Jan. Sestava Risov seveda ni dokončna, februarja bo namreč potekal drugi izbor slovenske reprezentance. ” Jaz upam, da sem se izkazal. Nekaj igralcev iz novembrske reprezentance nas oz. jih bo sigurno zraven. Bomo pa videli, kako se bo selektor odločal februarja,” je o svojih možnostih za vrnitev v reprezentanco povedal Kalan.

Ponovne želje po tujini in poslovne ideje za prihodnost

Poleg uspešne športne kariere si je napadalec Jesenic ustvaril tudi lepo zasebno življenje. V sredini letošnjega leta je namreč zaročil svoje dolgoletno dekle, Vesno Dolenec. Trenutno življenje še uživata sama, a si v bližnji prihodnosti želita ustvariti družino. Ni pa vedno lahko biti partner profesionalnega športnika. ”Že ko sva se spoznala je bil dokaj profesionalen igralec, čeprav je bil še v mladinskih selekcijah. Vedela sem, da bo to vplivalo na zvezo, saj je tudi moj brat profesionalni športnik in sem si nekako predstavljala kako izgleda življenje s profesionalnim športnikom. Ampak če se zaljubiš, je to to, nimaš kaj izbirat,” pravi Kalanova izbranka. Napadalec Jesenic je trenutno zadovoljen s svojo pozicijo v svetu hokeja. Ne glede na to, pa želje po vrnitvi v tujino ostajajo. ” O tujini veliko razmišljava in se pogovarjava. Odločila sva se, da bova ostala skupaj. Da bi na dolgi rok živela vsak po svoje, ne bi šlo. Tudi moja kariera je še zelo na začetku in mislim, da bi se lahko preusmerila,” je možnost za prihodnost v tujini komentirala Vesna. Luka Kalan seveda želi v hokeju ostati kar se da dolgo, ve pa, da do konca življenja ne bo mogel igrati. Študent menedžmenta si želi po koncu svoje profesionalne kariere združiti šport in smer, ki jo študira. Pri tem pa mu bodo prav prišla vsa poznanstva, ki si jih je skozi leta hokeja nabral doma in po svetu.

Prejšnji članek”Kriza je, ko ti zmanjkuje kisika.”
Naslednji članekNa točki, ko imam v sebi veliko čustev in imam občutek, da mi bo vse skupaj ”bruhnilo ven”, začnem peti