Okrogla miza Lektorji medijskih besedil

Na Fakulteti za družbene vede je potekala okrogla miza z naslovom Lektorji medijskih besedil: status, vloga, ugled.

Okrogla miza o lektorjih medijskih besedil
Okrogla miza o lektorjih medijskih besedil

V četrtek, 23. 3. 2017, je na fakulteti potekala okrogla miza z naslovom Lektorji medijskih besedil: status, vloga, ugled. Na okrogli mizi smo nadaljevali niz razprav o stanju v medijih; niz, ki ga je Katedra za novinarstvo začela v študijskem letu 2015/16.

Tokrat smo k besedi povabili tiste, ki za besedila skrbijo z jezikovne plati: lektorje. S sogovornicami in sogovorniki smo ovrednotili procese, ki vplivajo na profesijski status lektorjev, ter odnose, ki opredeljujejo novinarsko-lektorsko sobivanje v uredništvih. Razpravljali smo o posledicah teh procesov in odnosov za poklicno samopodobo strokovnjakov, ki v medije vstopajo predvsem z jezikoslovnim znanjem, in razmišljali o tem, kako bi novinarji lahko postali še boljši pisci, lektorji pa še boljši jezikovni svetovalci.

Na okrogli mizi so spregovorili: Rok Dovjak (RTV Slovenija, Multimedijski center), Saša Grčman (Radio Slovenija), Marko Janša (Slovenska tiskovna agencija), Kristina Mlakar Pučnik (Lektorsko društvo Slovenije) in Andreja Šeško (Dnevnik). Okroglo mizo je vodila Nataša Logar.

Organizatorji okrogle mize so bili: Katedra za novinarstvo, Društvo študentov novinarstva FEJS in Slovensko komunikološko društvo. Prireditev je bila del dogodkov Alumni kluba FDV.

Prejšnji članekPodelitev nagrad Katedre za novinarstvo
Naslednji članekStrokovna ekskurzija v Prago (2017)
Jernej Amon Prodnik
Docent na Katedri za novinarstvo in raziskovalec na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede.