Zgodbe s kavča: nov tedenski podkast o socialnih problematikah

Skupina mladih in nadobudnih študentov novinarstva predstavlja nov in čisto svež medijski projekt – podcast Zgodbe s kavča. V vaša ušesa s pomočjo digitalne tehnologije prinašamo zgodbe, ki se tako ali drugače dotikajo prav vsakega pripadnika družbe. Pod lupo postavljamo raznovrstne težave družbe, pri tem pa v središče postavljamo posameznike, ki jih življenje še posebej postavlja pred najrazličnejše izzive. Želimo, da ob mnenju strokovnjakov v ospredje naših zgodb stopa človek s svojim glasom in unikatnostjo. Ker je zgodba enega, zgodba nas vseh.

V prvi epizodi podkasta Zgodbe s kavča predstavljamo stanovanjsko problematiko mladih. Prisluhnite epizodi.

Stanovanjske težave študentov in mladih so v Sloveniji pereč problem, epidemija koronavirusa pa ga je le še poglobila. Pravica do bivališča je temeljna človekova pravica, ki pa je v tem času pogosto kršena. Po raziskavi Evroštudent iz leta 2016 , pri kateri je sodelovalo slabih 5000 slovenskih študentov v Sloveniji polovica študentov živi pri starših ali sorodnikih. Tudi če so mladi zaposleni, pridejo izjemno težko do stanovanja.

Iz skupnega gospodinjstva s starši so se mladi v Sloveniji odselili pri povprečno 28ih letih. Ob vsem tem se seveda poraja vprašanje, kako naprej. Že prejšnje vlade so obljubljale rešitve, a so nato predlogi ostali zgolj črke na papirju. Tudi ob trenutni zdravstveni krizi pa nič ne kaže, da bi se kaj utegnilo spremeniti na bolje. Tudi morebitno sprejetje v podcastu omenjenih ukrepov verjetno ne bi dokončno odpravilo stanovanjske problematike. Bi jo pa vsaj izboljšalo. In nekje je pač treba začeti, četudi z mrtve točke, na kateri se že leta vsako jesen pogovarjamo, kaj naj naredijo tisti, ki še čakajo na študentske domove ali pa si dražjih najemnin pri zasebnikih ne morejo privoščiti.

S tem projektom želimo opozarjati na širše družbene problematike, jih obravnavati iz širšega sistemskega vidika ter jih nato prepletati z osebnimi zgodbami ljudi. Naše zgodbe želimo poglobljeno predstaviti skozi oči “navadnega človeka” in na inovativen način postaviti ogledalo sodobni družbi. S svojim delom želimo svojemu občinstvu ponuditi širši pogled na obravnavane problematike in narediti prvi korak k zmanjšanju stigmatizacije marginaliziranih družbenih skupin.

______________________________________________________

 

Avtorice in avtorji projekta Zgodbe s kavča smo Urška Bitenc, Manja Delašjava, Manca Ahčin, Lara Draškovič in Jakob Batič. Lahko nas spremljate tudi na Instagramu.

 

 

 

Celotna predstavitev medijskega projekta Zgodbe s kavča.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Prenesi dokument tukaj [98.35 KB]

Prejšnji članekPrva epizoda s COOLIinariki: Pašta s šalšo
Naslednji članekInformativni dnevi 2021