PORTRET: Slovenci jo bomo izgubili, še preden se bomo zavedali, da jo imamo

Kickboksarsko legendo namreč! Eno leto po osvojitvi najvišjega naslova v tem športu, po 18 letih treningov se Tilen Zajc kot svetovni prvak poslavlja od tega športa. Slovenija je namreč 10. novembra lani po zaslugi Zajca pridobila prvo zlato svetovno odličje v pointfightingu v kategoriji do 74 kg. In ne »samo« to. Zajc je postal tudi zmagovalec svetovne serije z najvišjim seštevkom točk v konkurenci od 69 do 74 kg in je s tem nazivom postal eden izmed najboljših 6 kickbokserjev na svetu. Eden izmed komentarjev na Facebooku ob zgodovinskem uspehu Tilna Zajca se je glasil: »Ti nisi naš, ti nisi iz tega planeta.« In ta »tujec« je zdaj napovedal svoj odhod iz tega športa, saj si je postavil druge prioritete v življenju.

Tilen je do nedavnega treniral vsaj šestkrat na teden, tudi dvakrat na dan, del treningov je opravljal kar v domači, za treninge prilagojeni garaži. Pa če je bilo 38 stopinj plusa ali pa minus.

Najbolj prizadeti ob odhodu Zajca v pokoj smo zagotovo Zasavci, saj se veselili ob Zajčevih uspehih, spremljali njegove borbe in ga bodrili ob neuspehih.

Vedno zaspan in nekoliko medel, a ne pri kickboksu
Šofer na progi Zagorje-Litija se Zajca spominja kot zaspanega dijaka. Vedno je namreč na avtobusu na poti do gimnazije, ki jo je obiskoval, zaspal, a mu to, kot pravi, ni »zameril«. Vedel je namreč, da mora Tilen usklajevati naporne treninge s testi in spraševanji v gimnaziji. Večkrat ga je mogel na cilju buditi.

Od samega začetka njegove športne poti je bil Zajc deležen strokovnega vodstva s strani trenerja Srečka Rozmana, s katerim sta prišla na lanski sprejem, ki smo mu ga pripravili krajani, ob tako velikem uspehu.

In tam je nekdo iz občinstva podal tak komentar: »Vidva zgledata tako mirno, kot da gresta na tekmovanje v šahu, ne pa v kickboksu. Fokusirana, preprosta, brez visokoletečih ciljev. Ampak, ko vaju vidim, kako se »fajtata« proti najboljšim na svetu … Takrat pa preprosto vem, da z vama ni heca.« Tudi domači pravijo, da je Tilen zelo mirna oseba po značaju, tako da si ne bi nikoli mislil, da je v športu tako hiter in spreten, da premaguje najodličnejše borce sveta.

In kaj še?
Zajc je poleg uspehov na domačih in mednarodnih turnirjih v 18 letih športne kariere osvojil naslov evropskega prvaka 2016 in svetovnega podprvaka 2015. Prav tako ima v Sloveniji edini medaljo iz Combat Games, ki veljajo za nekakšne olimpijske igre borilnih športov. Ti uspehi so bili povod, da je prejel naziv najboljšega športnika Kickboxing zveze Slovenije, ki mu ga je zveza podelila že dvakrat, Olimpijski komite Slovenije mu je dodelil najvišjo kategorizacijo: svetovni razred, dobil pa je že drugič srebrno plaketo Olimpijskega komiteja Slovenije in Bloudkovo priznanje, najvišje priznanje za športne dosežke študentov, ki mu ga je dodelila Univerza v Mariboru. To priznanje ga uvršča v slovenski športni vrh in v družbo najboljših študentov športnikov kot so bili: Peter Prevc, Tina Maze, Filip Flisar … Vse našteto in tudi tisto, kar smo izpustili pa Zajcu in njegovi družini prav nič ne pomaga pri financiranju tega športa.

Od nežnega fanta do svetovnega prvaka v kickboksu
V začetku novembra lani se je na Madžarskem dogajalo svetovno prvenstvo. Pred Tilnovo četrtfinalno borbo so na Facebook strani Kicboxing zveze Slovenije zapisali: »Ladies and gentelmen, welcome to the Zajc Tilen show!« A takrat se še ni vedelo, da se najbolj fantastičen del šele začenja. Po odličnih borbah se je Zajc v finalu pomeril s slovitim irskim borcem, 30-letnim McDerrmotom in proti majhni Sloveniji je stala ena izmed velesil v tem športu. Končni rezultat 6:4, v prid Zajcu. Borba se je zmagoslavno zaključila z njegovimi dvignjenimi rokami v zraku.

Številka ena v svetu
Tudi iz kluba so prišli podpirat Zajca na finalno borbo. Trener Srečko mu je po zmagi podaril majico z napisom World’s number one, ki jo je dal izdelati že pred začetkom prvenstva. To nakazuje na izjemno zaupanje, ki ga ima do svojega varovanca. Kot sam pravi – neprepričanost vase je zamočen štart – to miselnost je vcepil vsem svojim varovancem.

Zajcu naziv svetovnega prvaka »poteče« čez tri leta, naj bodo ta leta dolga, saj je vprašanje, kdaj bomo spet pristali na vrhu.

Prejšnji članekVes ta medijski pomp
Naslednji članekSo e-volitve rešitev?