Naša obsesija z modnimi zapestnicam, torbicami, šali  in ostalimi dodatki se je tako spremenila v obsedenost z napravami, ki jih veš čas držimo v rokah. V modnem svetu je to, da imaš najmodnejšo napravo, postalo že skoraj tako pomembno kot tisto, kar imaš oblečeno. Novemu namenu elektronskih naprav se vestno prilagajajo tudi proizvajalci, ki se na vsak način trudijo svoje naprave narediti lepše, pa naj gre tu za barve ali za vedno nove, na videz mehkejše in elegantnejše dizajne. Ne glede na to, kako lep in moden je telefon, ga večina uporabnikov popestri še z ovitkom.

 

Potreba po ovitkih postaja vedno večja predvsem zato, ker si večina imed nas težko predstavlja, kako bi prebrodila dan, če bi jim telefon med prsti zdrsnil na tla in prenehal delovati. Modni blogerki Lari – ki veliko svojega časa preživi za računalnikom in na telefonu, saj so s tem povezane tako njene študijske obveznosti, kot tudi njen blog –  je zelo pomembno kolikšno zaščito ovitek nudi njeni napravi. »Poznamo res veliko različnih vrst ovitkov, nekateri zaščitijo celoten telefon, torej tako zadnjo kot sprednjo stran telefona, kar je zelo praktično predvsem takrat, ko imam telefon v torbi med ostalimi stvarmi, ki bi ga lahko poškodovale.«

 

Telefon in ovitek sta postala tudi pomembna dejavnika v posameznikovem izražanju svoje osebnosti. Ovitki dovoljujejo, da svojo napravo prilagajamo trenutnemu počutju in okolju. Lara ima doma več različnih ovitkov, ki jih, kot pravi, izbere na podlagi tega, kam se odpravlja. »Ovitek telefona pogosto usklajujem z oblačili, za sestanke pa uporabljam popolnoma neutralen ovitek, da ne izstopa pretirano.«  Lucija sicer svojih ovitkov ne prilagaja oblačilom, vendar je mišljenja, da gre tu predvsem za njeno »veselje in zadovoljstvo ob pogledu na telefon v lepem ovitku«.

 

Potencial, ki ga imajo ovitki kot modni dodatki, so prepoznale tudi večje modne hiše, kot so na primer Louis Vuitton, Chanel in še nekatere druge vplivne znamke. Ovitke in torbice za telefone znani modni oblikovalci predstavljajo tudi na modnih brveh in v modnih revijah.

 

Telefon pa seveda ni edina tehnološka naprava, ki učinkuje tudi kot modni dodatek, s čimer se strinja tudi Lucija, ki dodaja, »enako velja za računalnike, govorim predvsem o Applovem MacBooku, ki trenutno predstavlja najbolj estetski in najpopularnejši računalnik. Potem pa so tu seveda še pametne ure«.

 

Podjetje Apple svoje izdelke vedno bolj prilagaja uporabniku in jih spreminja v luksuzne modne dodatke. Posamezniki, ki v svojem življenju velik pomen dajejo novim tehnološko-modnim dodatkom, so ob izidu nove Applove naprave, zanjo pripravljeni v vrstah čakati tudi po več ur. Kljub prenasičenosti z novimi napravami pa podjetju nekako uspeva ljudi prepričati, da kupijo skoraj enako napravo, kot prejšnjo sezono, le z majhno, skoraj neopazno razliko. Podjetje se v svetu tehnologije in tudi mode predstavlja s telefoni, tablicami in računalniki, najbolj očiten modno-tehnološki dodatek, ki so ga izdelali, pa je pametna ura Apple Watch, katere namen je bil direkten vstop na modni trg.

 

Ročne ure, ki so v preteklosti izgubljale na svoji popularnosti, so se začele vračati v prenovljeni podobi. Modni dodatek, katerega osnovna funkcija je, da kaže čas, ima torej sposobnost povezovanja in opravljanja nalog telefona. V izdelavo pametnih ur so se podali tudi proizvajalci klasičnih analognih ur kot sta Rolex in Michael Kors, ki sta tej tehnološki napravi vdahnila prestiž in eleganco.

 

Tehnološke naprave pa lahko kot modni dodatek ali kot estetsko popestritev slike opazimo tudi na fotografijah večine modnih in življensko stilnih blogerk, med drugim tudi na Larinem instagram profilu. Kot pravi sama, se na instagramu vedno trudi slike objavljati sproti in z njimi pokazati kaj počne, »ker imam telefon večino časa v rokah, se mi zdi smiselno, da objavim sliko, na kateri ga uporabljam«. Lara na svojem instagram profilu oglašuje tudi različne modne dodatke, »če želim slikati nek dodatek, ki ga promoviram, trenutno je to ravno dodatek za telefon, ga je seveda lažje prikazati na napravi, kot pa brez nje«. Poleg telefona pa je na njenih fotografijah v ozadju pogosto tudi računalnik, za katerega pravi, da »nekako zaokroži sliko in jo tako polepša«. S tem se strinja tudi Lucija »slike modnih blogerk, na katerih so tehnološke naprave, so ponavadi zelo estetske in lepe«.

Da so tehnološke naprave, ki jih »imamo konstantno v rokah«, postale modni dodatek je očitno, vendar pa je Lari še vedno najbolj pomembna predvsem uporabnost »všeč mi je, da sta tako moj telefon kot računalnik produkt istega proizvajalca, ker je tako lažje delati, saj sta napravi med seboj sinhronizirani«.

Prejšnji članekV šolah nazaj k tablicam
Naslednji članekJože Brataševec: “Vse je narejeno tako, da ne traja.”