»Tisti dan sem spoznal, da tudi tako nedolžen poklic pripelje do nevarnih situacij«

Govorili smo z mladim študentom, ki za lažje preživetje opravlja študentsko delo na Petrolu. Da delo ni tako suhoparno, kot si mnogi predstavljamo, nam razkrije skozi pogovor. Prav zaradi določenih prigod, pa je izrekel željo, da njegove identitete ne izdamo. Je v skrbeh, da bi lahko nosil posledice, zaradi vpletenosti v določen dogodek. Zaradi tega, tudi ne bomo razkrili točnih lokacij, na katerih opravlja svojo zaposlitev.

Na kratko predstavite, kaj je vaša zaposlitev, kaj so vaše naloge na Petrolu?

Moj služba na Petrolu je, da delam kot študent in zraven imam vedno enega redno zaposlenega. Na Petrolu imaš tri vrste zaposlitve; ena je, da si v prodajalnem prostoru, to je lahko na avtocesti ali pa ne. Potlej imaš še pozicije Fresh in čistilec. Na Freshu so po navadi dekleta, a tudi mene so že dali tja. Večino časa preživim za blagajno, saj se še najbolje zastopim s strankami.

Obstaja razlika, med delom na avtocesti in na »vaški« črpalki. Razlika je v strankah. Na avtocesti so vedno druge stranke, medtem ko se na manjših poslovalnicah lahko stranka ponovi dnevno tudi desetkrat. Sledni so večkrat bolj živčni kot tisti na avtocesti.

Na kratko delavnik zgleda tako: prideš v pisarno, spiješ kavico, pogledaš kaj je treba postorit in se lotiš dela na blagajni. Takrat pa se začne pravo »garanje«.

 

Služba na blagajni se zdi zelo monotona, ste imele kdaj kakršne koli težave, so vaš že poizkušali ogoljufati?

 

O seveda. Samo jih hitro prepoznaš, tako da jih lahko tudi ti okoli prineseš. Ko te vidijo, da pospraviš denar v blagajno, rečejo, da jim daš še neke cigarete ali kakšen drugi izdelek. Tako hitro pozabiš, koliko denarja ti je dal. Na srečo so tu kamere, da lahko vedno preveriš koliko denarja ti je stranka predala. Po navadi, te stranke postanejo živčne in želijo, da jim hitro vrneš denar. Na avtocesti, kjer opravljam delo, se je tako zgodilo, da smo imeli 80 € primanjkljaja in seveda nismo vedeli od kje. Tako da, te stvari se dogajajo.

Meni najhuje je, da se kraje zgodijo tudi znotraj osebja. Stranke mnogokrat poizkušajo kaj okrasti, še posebej, ko ni nikogar za blagajno, saj so vsi zaposleni nekako zamoteni.

 

Kaj pa kakšne nenavadne situacije, sigurno se tudi to dogaja?

 

Seveda, enkrat sta se mi na blagajni dva možakarja skregala, kateri izmed njiju bo plačal. Vsak mi je na pult vrgel 20 €, registriral pa sem le enega. Čez 30 min sem ugotovil, da je še ena dvajsetica na tleh in sem jo raje dal v blagajno, kot v lastni žep.

 

Pa se stranke vračajo, ker ste jim narobe vrnil denar?

 

Seveda, čeprav pri meni redko. Se imam za pošteno osebo. Če pa pride do težav, pa vedno lahko preverimo na kamero, ali se je denar vrnil ali ne. Po navadi stranke ne pogledajo koliko si jim vrnil. Mislim, kovance pospravijo v žep, medtem ko bankovce preštejejo. Torej, če jih želiš prenesti okoli, to storiš s kovanci.

 

Verjetno pa pride tudi do kakšnih zabavnih situacij?

 

Prav danes sem se ene spomnil. No oziroma tri. Delal sem na avtocesti. Prišle so neke Čehinje in vsi vemo kako smešno govorijo Čehi. Kar koli so rekle, nisem mogel biti resen in na koncu so se samo še drle name. Toliko o moji profesionalnosti. Da opišem še drugo situacijo. Pride neki starejši gospod, ki ni znal dobro uporabljati telefona. V njegovem žepu se je oglasila pesem »You can leave your hat on«. Situacija je bila, da ga je klicala žena iz avta, ki mu je predhodno spremenila zvonjenje, samo zato, da bi ga spravila v zadrego.

Radi se pa pohecamo iz strank, ki se ne pozanimajo o državah v katerih potujejo. Pride oče, star nekje 46 let. Prašal je, če je možno plačati z evri, seveda sem mu odgovoril, da imamo samo nemške marke. Obstajata dve vrsti humorja, da se nasmejemo mi ali pa stranke. Najraje imam, ko pridejo stranke na Petrol, kjer povsod na veliko piše »odprto 24h« in vprašajo ali imamo odprto. Ne!

 

Se pravi več »adutov« dobite na avtocesti, kot v lokalni bencinski črpalki?

 

Da, čeprav na lokalni lokaciji pa se vračajo vedno isti ljudje in začenjajo spraševati take zadeve, ki se jih prav nič ne tičejo. Želiš imeti zasebnost, a te stranke želijo vedeti vse o tebi. Saj jim kaj zaupaš, a vsega ne. Vse postane malo neuradno in je treba odreagirati profesionalno.

 

Delate z dokaj veliko količino denarja – so vam že kdaj grozili?

 

Grozijo z inšpekcijo, a kaj resnega pa na srečo še ni bilo. Sem pa imel problem z možakarjem, ki je natočil 80 litrov, a je bil prepričan, da gre v tank le 70 litrov. Poklical je inšpekcijo, da imamo narobne merilne naprave. Očitno je tokrat pokuril rezervo, ki je po navadi ne in seveda smo mi imel prav. Velikokrat se skregam s strankami, ki govorijo kaj moram početi, če prav očitno niso nikoli počeli mojega dela.

Bila pa je ena situacija, ki ni bila grožnja, temveč je bila nevarnost, da se mi bi kaj lahko zgodilo. Prišla je neka dama, ki je bila čisto razdražena. Bila je res lepa, imela draga očala, nosila elegantne obleke in vozila je Audija, verjetno v vrednosti okoli 100.000 €. Punca je natočila gorivo, se usedla v avto, speljala in pri tem odtrgala črpalko, kjer je ven steklo še dodatnih 20 litrov. Te je seveda tudi kasneje poravnala. Ko je ugotovila, kaj je storila, se je ustavila. Pospremili smo jo v našo pisarno. Naročili so mi, naj celoten kompleks zaklenem, še posebej pa pisarno, tako da nihče ni mogel vstopiti. Izkazalo se je, da to žensko lovi, oziroma jo je lovil, njen mož. Zaupala nam je, da je član ruske mafije. Ko si dekle prvo pogledal, je delovala popolno zrihtana, ko pa je slekla majico, smo pa videli resnico. Njeno telo je bila ena sama velika modrica. Njen mož jo je redno pretepal. V stresu nam je povedala, da jo mož zasleduje po celotni Evropi. Seveda je prišla tudi policija, ki je žensko odpeljala in jo zaščitila, mi pa smo priskrbeli avto vleko. Kasneje smo spremljali, da se na poslopju ne bi slučajno pojavil moški z danim opisom. Na srečo nismo videli nikogar takega. Vem, da se stvari hitro razvejo, zato sem prijavo o osebi naredil anonimno, saj sam nisem želel nositi posledic. Tisti dan sem spoznal, da tudi tako nedolžen poklic pripelje do nevarnih situacij.

Glede na preživet dogodek, hodite na delo s strahom v sebi?

S strahom? Ne vem, če se s strahom, a nekaj vseeno čutiš v sebi. Pred očmi imaš vedno tisoč in en scenarij, kaj vse se bi lahko zgodilo, a na srečo se podobna situacija ni ponovila. V glavi imam tudi rešitve za namišljene primere. A kaj bi naredil v resnični nevarni situaciji, pa je druga zgodba. Ko si me spraševal, kaj vse doživiš, sem želel omeniti še to. Mnogokrat naletim na ponarejevalce denarja. No, ne na njih, temveč na ljudi, ki so bili ogoljufani. Tako da le previdno!

Prejšnji članekLuka Žiher, plesalec, ki je zavrnil mesto baletnega solista, da bi se posvetil poklicu učitelja.
Naslednji članek1000 evrov za kilogram