Skupna jima je palica

Mažorete? Ne, to je Twirling. Dva športa, podobna, ampak vseeno čisto drugačna. Njune korenine segajo v zabavljaške vode, kjer so animatorji vrteli ostre predmete in kratkočasili obiskovalce. Kasneje je to prevzela vojska, ki je med korakanjem vrtela svoje puške. Vlogo predmeta je prevzelo žezlo, ki velja za predhodnika današnje palice (Baton). O športu danes, pa smo spregovorili s športnico ter trenerko Twirlinga in državno prvakinjo v Mažoretah v paru Jernejo Bavec.

V parih povedih nam opišite vaš odnos do twirlinga.

Naporen, mogoče malce nevaren, čeprav na prvo žogo ne zgleda tako. Če želiš biti uspešen, je kot v ostalih športih treba veliko trenirat. Za izvajanje športa na profesionalni ravni je potrebno vložit veliko truda in časa, saj ni kar tako. Celotno ime discipline je baton twirling, a po navadi se uporablja samo twirling. Baton pomeni palica, da stvar malo razjasniva.

Torej mažoretke in twirling ni isto?

Ne, je pa podobno. Osnove so iste, pri obeh zadevah se uporablja palico. Glavnih razlik je več. Pri mažoretkah se po navadi nastopa zunaj in v kakšnih povorkah. Pri njih je zelo pomemben outfit. Napravljene so v oblekice kiklice ter zgornji del in obute imajo škornje ali startarske. Omenit je potrebno tudi, da je koreografija drugačna. Prevladuje plesni koraki in noga ne sme iti prek ramen. Torej kolesa in podobni gimnastični gibi odpadejo. Pri twirlingu, pa je prav to pomembno; premeti, kolesa, po novem tudi stoja pripomorejo k dobrem nastopu. Koreografije so mešanice baleta, modernega plesa in mnogih drugih elementov. Zaradi dodatne potrebe po gibljivosti si napravljen v dres.

Torej, razlike so kar velike. Nam lahko opišete, kako se disciplini razlikujeta na tekmovalni ravni?
Twirling je načeloma veliko bolj razvit. Vsaj moje mnenje je tako, saj privabi tudi večje število gledalcev. Mažoretke se bolj pojavljajo na raznih nastopih in kulturnih prireditvah. Se pravi, nimajo tolikšne tekmovalne osnove. Na grobo rečeno se mažoretke ukvarjajo s plesom, medtem ko je twirling šport.

Kaj pa slovenska scena. Se vam zdi dovolj razvita?

Ko sem jaz začela trenirat, v Sloveniji ni bilo skoraj nič. Disciplini mažoretke in twirlinga prvi dve leti sploh nista bili ločeni. Potem se je stvar začela tako hitro razvijati, da sta nastali dve ločeni disciplini. Twirling je nam verjetno bolj blizu, saj se organizira tudi več tekmovanj. Mažoretke premorejo le eno državno prvenstvo na leto, kjer tekmujejo le v parih kategorijah. Twirling ima dva predtekmovanja in glavno državno tekmovanje. Potem so tu še razni ostali pokali in mnoge ostale uvrstitve. Šport se deli na več kategorij. Najprej je pomembna starost kjer se deli na juniorje, kadete, odrasle in seniorje. Druga razdelitev je zahtevnost, kjer imaš višji in nižji nivo. Slednji se deli na C1, C2 in C3, višji pa se deli na B, A in elit. Naslednja delitev se veže na sam nastop. Imaš posamično, ki je lahko solo ali freestyle. Pri solo je že v naprej določena glasba in moraš sam sestavit koreografijo, ali pa že imaš predpisane določene elemente. Obstaja tudi tekmovanje, kjer ni plesnih gibov in je poudarek samo na gibih s palico.  Pri freestylu pa si sam izbereš glasbo in temu primerno oblikuješ koreografijo, ples ter gibe s palico. Potem pa imaš še tri kategorije: pari, male in velike skupine. Male skupine vsebujejo od štiri do osem članov, velike pa od devet naprej. Po navadi ne presegajo šestnajst udeležencev, saj tudi klubi niso veliki. Pač ne premorejo dovolj ljudi v isti kategoriji, da bi sestavili večje skupine.

Koliko pa je po vašem mnenju klubov v Sloveniji?
Tega pa ne bi vedela. Mislim, da okoli 50. Moraš razumeti, da se nekateri klubi ukvarjajo zgolj s twirlingom in nekateri pa samo z mažoretkam. Večina pa kljub temu daje poudarek na obe dejavnosti. Ta povezanost je še vedno zelo prisotna.

Kaj pa svetovna prepoznavnost športa?

Obstajata dve svetovni zvezi: World Baton Twirling Federation (WBTF) in National Baton Twirling Association (NBTA). Mi tekmujemo predvsem v prvem, kjer je samo twirling, medtem ko NBTA organizira tudi dogodke za mažoretke . Eno leto je Evropsko prvenstvo, drugo leto pa je Evropski pokal. V letu, ko poteka Evropski pokal se odvija tudi Svetovno prvenstvo in takrat, ko je Evropsko prvenstvo, na isto leto poteka Svetovni pokal. Lansko leto je v Milanu potekalo Evropsko prvenstvo. Na prvenstvih lahko sodelujejo samo tisti, ki spadajo v elit nivo, na pokalih pa lahko sodelujeta tudi B in A kategoriji. Svetovni pokal je lani potekal v Poreču. Na Floridi bo letos potekalo Svetovno prvenstvo, kjer kot sem že omenila, lahko sodelujejo samo iz elit kategorije.

Kako pa se Slovenci odrežejo na mednarodnih tekmovanjih?

Imamo kar nekaj dobrih članov. Lani recimo, je šlo na Evropsko prvenstvo pet ali šest tekmovalcev, ne spomnim se točno. Ne pozabi, da sama udeležba zahteva elit status.

Kaj pa twirling in Olimpijske igre?

Žal ni Olimpijska disciplina. Sicer se zelo trudijo, ampak ta korak naprej še ni uspel. Upam, da bo nekega dne spadal med Olimpijske športe.

Pri nogometu je točkovanje dokaj preprosto, tisti, ki doseže večje število golov zmaga. Kako pa to poteka točkovanje tukaj?

Spet je odvisno od kategorije. Tisti, ki so šele začeli tekmovati se jih da v najnižjo kategorijo imenovano Basic Twirl. To je najmlajša kategorija, ki je v veljavo stopila šele letos. Gre za Japonski solo, ki smo ga sprejeli tudi k nam. Razvršča se v range. Najboljši dobijo zlato palčko, potem pa sta tu še srebrna in bronasta palčka. Enako se delijo medalje in priznanja za solo C1, C2 in Dance Twirl pri C1 in C2. Kategorije od C3 in dalje pa imajo lestvico, kjer sodniki seštevajo točke. Seštevanje poteka glede na težavnost elementov in napak. So kar stroga in komplicirana pravila. Pri nas v elit predtekmovanju je bila najvišja ocena 7,04 od 10. To se ne sliši malo, a če pogledaš je to skoraj 30% manj kot popoln nastop. Ampak kot sem rekla, odvisno je od tekmovanja.

Kaj pa sama obleka, se tudi točkuje?

To je pri mažoretkah bolj pomembno. Vodjo se more že na daleč ločit od ostalih. Tu morajo nositi klobuček in škornje, ki so zadosti visoki. Tudi peta mora biti dovolj visoka. Kiklica pa ne sme biti prekratka. Pri twirlingu pa so nam vedno govorili, da se ne sme videti popka. No ta trend se očitno končuje, ker so nekatera dekleta vedno bolj razgaljena.

Nastopi in tekmovanja potekajo predvsem v spremstvu drugih športov ali posamično?
Oboje. Velikokrat imamo nastope med premori večjih tekem drugih športov. Se mi zdi, da ljudje na splošno dojemajo šport kot dopolnilo ostalim in ne kot samostojnega. V resnici pa je zelo razvit.

Pa je to samo ženski šport?

Ne, kje pa. V našem klubu imamo 2 fanta, eden je v kategoriji elit in je lani tudi tekmoval v Milanu. Mogoče prevladuje ženska populacija, ampak fantje po navadi hitreje napredujejo, saj si več dovolijo. Prav zadnjič sem opazovala fanta, ki je v enem letu osvojil gibe za katere smo me potrebovale več let. Moram ti povedati eno prigodo. Zadnjič, na zadnjem treningu pred tekmo, je punci palica izbila zob. Pač ne cel zob, sam je pa okrušen. Pa to ni začetnica. Punca ima tak šus v palici. Sicer pa so poškodbe dokaj pogoste. Velikokrat imaš počene žilice na rokah, polomljene nohte, modrice na zapestjih, komolcih in kolenih. To je pač del športa. Sem pa že večkrat pri drugih videla razbite nosove, plava očesa, prebite obrvi in marsikaj drugega. Palice sicer imamo povite, da je boljši oprijem, ampak kaj več pa ne moremo narediti za varnost. Z dodatnimi modifikacijami bi uničili  sam let palice.

Se ti zdi, da država podpira twirling?

Ne, nisem nikoli zasledila prevelike podpore. Tudi po šolah ne vidim prevelike iniciative, da bi že v procesu izobraževanja spoznali šport.

Kako pa bi navdušenec lahko začel trenirati ta šport?

Pač prideš v klub. Nisem še videla kandidata, ki bi začel pri tvojih letih, a za vsakogar se najde mesto. Po navadi se v septembru sprejema nove člane, saj je novo šolsko leto. Velikokrat pridejo samo pogledat in nekateri se potem odločijo za nadaljnji trening. Potem dobiš palčko in začneš trenirat.

Sedaj pa še eno vprašanje povezano z vašo kariero. Ste kot državna prvakinja potovali tudi na Evropsko prvenstvo?

Ne. Mislim, mogla bi, a nisem. Z uvrstitvijo sem se kvalificirala na Evropsko prvenstvo in temu primerno trenirala dalje. Odpovedati sem se morala mnogim zadevam in vložila sem veliko truda. Na koncu se prvenstvo ni izteklo, saj je glavni sponzor odstopil iz tekmovanja. Kljub temu, pa se mi dodatni treningi danes obrestujejo.

 

Prejšnji članekTelevizijski snemalec
Naslednji članekMednarodna smučarska zveza si je pljunila v lastno skledo