Maj, študentski raj

Vsi študentje dobro vemo, da velja maj za študentski raj. Maj se počasi zaključuje, približujejo se izpiti in kolokviji, vseeno pa ni tako dolgo od zloglasne Škisove tržnice, kjer se zberejo študentke in študentje vseh fakultet in preplavijo Kardeljevo ploščad, vključno s smetmi in oblico praznih steklenic. Naslednje jutro, ko vsi študentski žurerji še spijo, se mimoidoči sprehajajo po čistih sprehajalnih poteh in snažni Kardeljevi zelenici.

Zaradi spodbujanja okoljske odgovornosti med mladimi so organizatorji že pred nekaj leti začeli z ekološko usmeritvijo. Škisova tržnica danes velja kot prva »ekološka prireditev« za mlade v Sloveniji, ki s sprotnim ločevanjem, stiskanjem in odvažanjem odpadkov ohranja prizorišče čisto. Po zaključku koncerta, ob 2. uri, pride na prizorišče ekipa čistilcev in poskrbi, da čez noč izginejo vse smeti minulega dogodka.

Za lažjo predstavo, kako priljubljena je Škisova tržnica, koliko obiskovalcev je privabila v 20. letih in koliko piv je bilo popitih, nam služi spodnja statistika.

[aesop_image img=”https://www.novinarji.si/wp-content/uploads/2018/05/AS.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

20 let Škisove tržnice v številkah (vir: SVET na Kanalu A)

Škisova tržnica ni prepoznavna le po nazivu prva eko prireditev, temveč je obarvana tudi z dobrodelnostjo. Temelji na promociji slovenske kulture in kulinarike, nudi prepoznavnost študentskih klubov po vsej Sloveniji in prišleke seznanja z njihovim delovanjem. Letos je bilo na prizorišču 57 stojnic, ki so ponujale vpogled v pokrajinske posebnosti in običaje. Zadnjih nekaj let so stojnice tudi mednarodne; predstavniki tujih držav so združeni na Mednarodnem otočku (International Ocean), kjer kulinarične dobrote in zanimivosti iz tujine predstavijo študenti iz zamejstva ali študentje, ki so na Erasmus izmenjavi.

[aesop_image img=”https://www.novinarji.si/wp-content/uploads/2018/05/ass.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Stojnice študentskih klubov (vir: Facebook)

Na Škisovi tržnici je vsako leto poskrbljeno tudi za športno-rekreacijske aktivnosti, kot so bungee jumping, nogomet na milnici ali regijska tekmovanja študentskih klubov. Za bruce in vse, ki se na Škisovo tržnico odpravljajo prvič, je vsako leto na voljo zemljevid, ki omogoči lažjo orientacijo.

[aesop_image img=”http://www.skisova-trznica.si/wp-content/uploads/2014/11/map.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Zemljevid prizorišča Škisove tržnice (vir: Škisova tržnica 2018)

Verjetno je takih, ki ne poznajo dogajanja na Kardeljevi ploščadi, ki je letos obeležilo 21. leto, malo, vseeno pa lahko več informacij pridobite na spletni strani Škisove tržnice ali na družbenih omrežjih.

 

INSTAGRAM SPLETNA STRAN FACEBOOK
IME skisova_trznica Škisova tržnica 2018 @skisovatrznica
SPLETNA POVEZAVA https://www.instagram.com/skisova_trznica http://www.skisova-trznica.si/ https://www.facebook.com/skisovatrznica/

Tabela medijskih platform Škisove tržnice

Dnevno dogajanje se prične z otvoritvijo protokolarnega dela in uradnimi pozdravnimi nagovori. Velikokrat se največjega dogodka za mlade udeležijo tudi predsednik države, ljubljanski župan in politiki, ki si s svojo prisotnostjo na študentskih dogodkih in fotografiranjem z mladimi krepijo pozitivno publiciteto. Posebej letos, ko je bila Škisova tržnica v predvolilnem času, se je marsikateri politik fotografiral s študenti in to objavil na svojem Twitter ali Instgram profilu kot znak »uspešnega sodelovanja z mladimi«.

Tudi po Škisovi tržnici je v študentski javnosti še vedno zelo veselo, majske zabave se nadaljujejo, zapiski pa pozabljeni ležijo v predalu. Majske igre so eden izmed študentskih projektov, ki združujejo šport, kulturo in zabavo. Gre za kar tritedenski projekt, ki ga organizira Študentski svet stanovalcev javnega zavoda Študentski dom Ljubljana. V povprečju se Majskih iger udeleži 50 000 študentov, ki ohranjajo tradicijo dogodka že od leta 1983.

Majske igre združujejo študente na različnih lokacijah po celotni Ljubljani; od Rožne doline pa vse do Bežigrada. In da ne bo kdo rekel, da je študentom samo do pijančevanja – Majske igre so prepredene z dnevnimi aktivnostmi; »zdrav duh v zdravem telesu«. Tek trojk, pohod na Rožnik, odbojka na mivki, mali nogomet, paintball, kolesarjenje in plezanje so le nekatere izmed aktivnosti, ki jih ponuja mesec maj. Kar je krasno, saj se lahko v (majskem) raju znajde vsak športni navdušenec ali rekreativec. Študentje organizirajo tudi vrsto kulturnih delavnic, kot so potopisi, razstave, stand-upi in filmski večeri pod zvezdami.

Študentje se zberejo v največjem številu prav na Zaključku Majskih iger, ki je po navadni zadnji, predzadnji teden maja. Gre za eno zadnjih sprostitvenih druženj pred izpitnim obdobjem.

[aesop_image img=”https://www.instagram.com/p/BFqRFioMAcQ/?taken-by=majskeigre” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Zaključek Majskih iger (vir: Instagram)

Prejšnji članekAli je NPZ potrebno spremeniti
Naslednji članekPortal študijske literature Zebra: Dobra ideja in slaba izvedba