Znava se premikati po drogu in iz tega narediti umetnost

»Duo Kamikazete«, ki ga sestavljata devetnajstletni Primorki Tinkara Loverčič in Eva Kobal, je s svojo inovativno, atraktivno in na trenutke nevarno točko, navdušil žirante in gledalce šova Slovenija ima talent. Dekleti, ki sta se večino življenja sicer ukvarjali vsaka s svojim športom, sta skupno strast zadnja leta našli v plesu ob drogu. Šport, ki je včasih še vedno deležen predsodkov, je dekleti pripeljal v polfinale sedme sezone popularne oddaje, kjer se bosta skupaj še z dvema plesno/akrobatskima in štirimi pevskimi točkami borili za vstopnico v veliki finale.

Čestitke za uvrstitev v polfinale. Kakšni so bili prvi občutki po razglasitvi?

 Tinkara: Hvala. Na začetku je bil šok, ne moreš si predstavljati, kaj se bo zgodilo. Kasneje, ko sva za izjavo v zaodrju morali »ubesediti« najine občutke,  naju je evforija v bistvu že minila, saj sva razmišljali o idejah za naprej.

Eva: Če povem po resnici, sva uvrstitev v polfinale pričakovali in seveda bili tega tudi zelo veseli.

Letos sta obe brucki. Kako usklajujeta treninge in privajanje na študentsko življenje? 

Tinkara: Kako bi rekla…nomadsko življenje (smeh). V bistvu se ves čas seliva. Ko sva doma, trenirava v Italiji, čez teden v Šiški, nekajkrat sva se zapeljali tudi v Kranj. Imava pa tudi zelo naporne urnike na faksu.

Eva: Treninge imava po navadi od devetih do enajstih zvečer, sedaj, ko se pripravljava na polfinale, pa nama priprave vzamejo večino časa.

Tinkara: Je pa trening hkrati dobra sprostitev po faksu.

Kako to, da sta se smučarka in atletinja skupaj znašli na treningu plesa ob drogu?

Eva: Sva prijateljici in obe sva končali trenirati svoj šport. Iskali sva nekaj novega, saj sva bili celo življenje navajeni trenirati in sva potrebovali nekaj.

Tinkara: Lažje je iti še z nekom, ki ga že od prej poznaš, še posebej, ko si nov in je okolje še neznano. Pa spodbujali sva druga drugo, da sva redno obiskovali treninge.

S plesom ob drogu v paru se ne ukvarjata le rekreacijsko, ampak tudi tekmujeta. S katerimi nagradami se že lahko pohvalita?

Eva: Lani sva se udeležili tekmovanja v Torinu (Italija) in tam osvojili drugo mesto.

Tinkara: To je bilo mednarodno tekmovanje in bili sva edini predstavnici Slovenije. Zaenkrat v Sloveniji še ni veliko tekmovanj, zato moraš iti v tujino.

Eva: Sva pa bili zelo presenečeni, saj nisva pričakovali tako visoke uvrstitve, ostale punce so bile res zelo dobre. Pravzaprav sploh nisva odšli na oder, kjer naj bi čakali na razglasitev. Ko so  naju poklicali, sva se v dvorani preoblekli in stekli na oder (smeh).

Ali imata kakšno tekmovanje tudi v bližnji prihodnosti?

Eva: Februarja načrtujeva udeležbo na tekmovanju Pole art v Firencah (Italija), ki je tekmovanje na višjem nivoju.

Tinkara: V bistvu sva želeli iti že sedaj, ampak so potem vmes prišli talenti.

Katere kritike največkrat slišita na račun tega športa?

Tinkara: Starejši ljudje, ki naju ne poznajo, ta šport še vedno povezujejo s striptizom. Prvo sliko s treninga sva na socialna omrežja objavili šele tri mesece po tem, ko sva s tem športom začeli, saj nisva želeli tega »razglašati« prav zaradi predsodkov. So si pa mlajši bolj upali »kritizirati«. Odrasli so v bistvu prej razumeli, kot nekateri sovrstniki.

Eva: Še vedno se zgodi, da ko poveva, kaj trenirava, ljudje ne vedo kako reagirati. Za nekatere takoj veva, kaj si mislijo.

Najbrž kakšno kritiko slišita tudi na račun vajinih oblačil?

Eva: Niti ne toliko, včasih morava komu razložiti, da tega ne nosiva zato, ker se želiva razkazovati, ampak zato, da imava dober oprijem na drogu.

Na Talentih smo v preteklosti videli že nekaj nastopov s plesom ob drogu. V čem se vidve razlikujeta od predhodnic?

Tinkara: Ekatarina je pred leti v visokih petah pokazala eksotično zvrst plesa ob drogu, nato je Anja prikazala plesno zvrst tega športa, midve pa sva športni par in vse elemente izvajava skupaj, kar še ni bilo videno, saj so tudi elementi drugačni in jih posameznik ne more izvajati sam. Posebni sva tudi zato, ker elemente izvajava skupaj in ne sinhrono oziroma zrcalno, kot nekateri drugi.

Eva: Razlika je tudi v tem, da ne pleševa, ampak izvajava akrobatiko.

Tinkara: Plesu se izogibava, saj nama predstavlja večji izziv kot elementi sami. Tudi na tekmovanju sva bili drugi zaradi slabših ocen plesnega dela. Tako, da na tem še delava (smeh). To bo najina glavna naloga tudi po Talentih.

Imata kakšno zabavno anekdoto iz zakulisja Talentov?

Eva: Lado je bil zelo navdušen nad nama. Vprašal naju je celo, ali lahko prideva k njemu domov žarnice zamenjati in cevi pobrisati (smeh). Na televiziji gledalci niso videli, da sva pred začetkom točke na oder prišli kar dvakrat. Najprej sva si obrisali drogove, nato sva prišli dati gor še kremo in že takrat je Lado rekel, da take pridne punce rabijo in da že imava njegov »da«. Domen in Sašo pa sta vprašala, če lahko prideta na najine treninge.

Tinkara: Najbolj me je pozitivno presenetilo to, da je bil Branko tisti, ki je bil najbolj navdušen nad najino točko. Za Ano sva pričakovali, da ji bo všeč, ker je plesalka.

Imata letos svojega favorita?

Tinkara: Mene je navdušil pevec Toni (ionT) iz Majorke. Ima zelo velik potencial. Ne samo, da dobro poje, on zna peti različne zvrsti, v vseh višinah. Res je na višjem nivoju kot ostali.

Eva: V kategoriji, bližji nama, so mi v spominu ostala fanta iz Flipping Art ter Tjaša, ki prav tako pleše na drogu. Med pevci pa dve dekleti, ki petje študirata v tujini, Veronika Steiner in Tjaša Fajdiga.

Kdo vama predstavlja največjo konkurenco v polfinalu?

Tinkara: Iskreno, kot sva rekli že prej, nama največjo konkurenco predstavlja pevka Tjaša Fajdiga. Na avdiciji sicer ni izbrala pesmi, ki bi bila blizu množici, ampak ima odličen glas in veliko možnosti da gre direktno v finale. Še posebej, če izbere pesem, ki je trenutno priljubljena. Med plesnimi točkami pa je večja konkurenca trebušna plesalka Eva, saj je zelo simpatična in zna prepričati publiko.

Eva: So pa definitivno večja konkurenca pevci.

Tudi »statistično« gledano imajo pevske točke prednost pri zbiranju glasov občinstva, veliko ljudi pa je mnenja, da je čas, da zasijejo tudi ostali talenti. Kako vi dve gledata na to? 

Eva: Se strinjava. Zdi se, da je tudi vedno več ljudi, ki svoj glas raje namenijo komu drugemu, saj za pevca že pričakujejo, da bo šel naprej. Je pa še vedno med tekmovalci največ pevcev, zato upava, da bo sedaj šel naprej v finale en pevec in en »ne-pevec«.

Tinkara: Vedno bolj je videti, da ta šov ni samo za pevce, ampak tudi za nas ostale z drugimi talenti. Dober pokazatelj sta godalni duet Wild Art, ki sta zmagala prejšnjo sezono in pa plesalec Jernej, ki je zmagal dve sezoni nazaj.

Eva: V bistvu že dolgo časa ni zmagal pevec (smeh).

Kaj lahko pričakujemo od vajinega polfinalnega nastopa?

Tinkara: Na vajah je bilo veliko bušk in krvi (smeh).

Eva: Lahko pričakujete nekaj bolj strašljivega in divjega. Elementi so veliko bolj ekstremni kot na avdiciji. Že samo za to, da sva jih našli, se jih naučili in povezali v točko, sva potrebovali veliko časa.

Tinkara: Elementi, ki jih bova izvajali, so na nivoju najvišje tekmovalne kategorije.

Kaj bosta povedali gledalcem, ko vaju bosta voditelja vprašala, zakaj naj glasujejo za vaju?

Eva: Ne znava peti in plesati, znava pa se premikati po drogu in iz tega narediti umetnost.

Tinkara: In če to ljudje opazijo in začutijo najino strast, naj glasujejo za naju.

Eva: Bolj kot na to, kaj naj rečeva gledalcem, razmišljava o tem, da odlično izvedeva točko.

Tinkara: In na to, kako bova zadihani, ko končava (smeh).

Eva Mavrič

Prejšnji članek»Obdobje recesije je bila dobra izkušnja«
Naslednji članek”Slovenec, Bosanec, Srb ali Hrvat – vsi smo bili enaki in družila nas je glasba.”