Dober ‘Glas’ seže v deveto vas

Koper in Sixt Primorska sta njegov drugi dom že od 15 leta, pravzaprav pa prihaja iz Krškega. Njegovi cilji in želje so velike, zato ves svoj čas in energijo vlaga v svoje sanje. Je vztrajen, strasten in izjemno talentiran. Je 17-letni Gregor Glas ali samo ”Glas”, kot ga kličejo soigralci in je z letošnjo uvrstitvijo v člansko reprezentanco ponosen mladi up slovenske košarke.

Sanja o NBA…
Če bi lahko zaigral s katerim koli od legend košarke bi izbral Michaela Jordana ali svojega vzornika Kevina Duranta. Takoj bi oblekel dres evropskega Real Madrida, če pa mu uspe prodreti v čezoceansko NBA ligo pa mu je čisto vseeno v katerem dresu bi pristal, pravi. Sanje o NBA ligi so velike in najbolj se jim je približal z uvrstitvijo na tradicionalni turnir Jordan Brand Classic v Brooklynu, ki ga opisuje kot odlično izkušnjo, delno tudi zato, ker je imel čast spoznati Michaela Jordana. Roko pa je letos stisnil tudi velikemu trenerju Greggi Popovichu in mnogim NBA igralcem, ki so ga mentorirali na campu Basketball withouth borders v Beogradu.

Želel je postati nogometaš
Svojo kariero je sprva začel graditi v nogometu, vendar sta ga za košarko navdušila bratranec in brat Jernej. Pri 12 letih je zato opustil nogomet in začel trenirati košarko v KK Krško. Kmalu se je pokazalo, da izstopa v množici svojih vrstnikov in razvila se je tiha želja po profesionalnem igranju košarke. Treninge v Krškem opisuje kot kakovostne in koristne za svoj kasnejši razvoj. Poleg igranja pri kadetih v Krškem je leto dni igral tudi pri pionirjih v HPG Brežice. Pravijo, da dober glas seže v deveto vas in slišala ga je Sixt Primorska, klub za katerega igra danes.

Sixt Primorska
17-letni Gregor Glas je trenutno član primorskega košarkarskega kluba, gre pa povedati, da je mladi košarkar na svoj naslov dobil ne le eno ponudno tudi iz drugh evropskih klubov. Odločil se je, da bo prednost dal Sixt Primorski, saj v klubu verjamejo, da bo v prihodnji sezoni naredil korak naprej. Tudi sam pričakuje, da bo stopil stopničko višje, na kaj več pa ne more vplivati. ”Igral bom toliko, kolikor si bom zaslužil na treningih in tekmah” je iskreno in skromno povedal za Siolnet. Šola mu pri vsem tem ne predstavlja težav, če bi ga boljša prihodnost čakala na drugem koncu evrope, bi jo pač končal tam, je prepričan.

”Najlepše je obleči dres svoje države”
Trikrat je že zaigral na evropskem prvenstvu in vsakič so bili uspešni. Pravi, da je obleči reprezentančni dres in predstavljati svojo domovino nekaj najlepšega. Septembra se je v Varaždinu dokazal z desetimi točkami od tega kar s tremi trojkami. Trifunović se je letos svojo ekipo odločil prenoviti in pomladiti, povabilo v člansko reprezentanco je dobil tudi mladi Glas, ki se je Hrvaškim NBA košarkerejm brez strahu postavil po robu. Za dokazovanje mu je Trifunović namenil kar 14 minut, ki jih je Glas dobro izkoristil. ”Občutek ob povabilu v reprezentanco je bil fenomenalen, tekma proti hrvaški pa je bila zame ena najpomembnejših. Doživel sem sanjski derbi, dosegel 10 točk, povrhu vsega pa smo tekmo še zmagali,” navdušeno opisuje izkušnjo. Pravi, da je vzdušje v reprezentanci zelo sproščeno: ”Z vsemi soigralci sem se dobro ujel, sprejeli so me zelo lepo, mi pomagali in dajali nasvete.” Naslednje tekme z reprezentanco se začnejo v začetku novembra, če bo Glasa ponovno čakal članski dres pa bomo videli takrat.

K. K.

Prejšnji članekMatjaž Brumen: Ključne so izkušnje
Naslednji članek»Izobrazba športnika je odvisna tudi od inteligence trenerja«