Leto je začel s ‘Shape of you’, končal ga bo s ‘Perfect duet’

Verjetno bi zelo težko našli človeka, ki v zadnjem letu ni slišal nobene skladbe z najnovejšega albuma Eda Sheerana.  Njegov hit ‘Shape of you’ je bil imenovan za najbolj predvajano skladbo leta 2017, njegov album ÷, s 3,1 milijarde prenosi na Spotifyu, pa za najbolj pretočen album 2017. Za svoje delovanje na področju glasbe in dobrodelnosti je 7. decembra dobil tudi odlikovanje reda britanskega imperija (MBE), ki mu ga je podelil princ Charles.

V prvi polovici decembra je na novo izdal pesem ‘Perfect’, in sicer ‘Perfect Symphony’ v sodelovanju z opernim pevcem Andreem Bocellijem in ‘Perfect duet’ z Beyonce. S slednjo mu je zopet uspelo zasesti prva mesta glasbenih lestvic po celem svetu. Letošnje leto je tako začel s tem, da je prvič zasedel prvo mesto na ameriški glasbeni lestvici Billboard top 100 s skladbo ‘Shape of you’, na istem mestu pa bo leto tudi zaključil, s skladbo ‘Perfect duet’. Pesem govori o njegovi partnerki Cherry Seaborn, s katero se poznata že od srednje šole, par pa sta od leta 2014. Na The Ellen Show je povedal, da je to njegova najljubša skladba z albuma. Ravno zato jo je želel ponovno izdati. Ker je velik oboževalec Beyonce, jo je vprašal, če bi bila pripravljena sodelovati z njim ter bil zelo presenečen, ko je privolila. Par dni nazaj pa je izšla še ena skladba, tokrat plod sodelovanja z raperjem Eminemom, z naslovom ‘River’. To je v intervjuju za The Times opisal kot vrhunec njegove kariere.

Po točno leto dni dolgem premoru v 2016 mu je vsekakor uspela vrnitev leta. Decembra leta 2015 je namreč na svojih socialnih omrežjih napisal, da si bo vzel odmor od telefona, e-mailov in socialnih omrežji, ker čeprav je imel izjemnih zadnjih pet let, sveta ne vidi več skozi svoje oči, temveč čez ekran. Na koncu je še napovedal prihajajoči album, ki naj bi bil njegov najboljši do takrat.

Svojo vrnitev na sceno je napovedal z objavo na Twitterju in 5. januarja je tako izdal pesmi ‘Shape of you’ in ‘Castle on the hill’, ki sta takoj začeli podirati rekorde po mnogih državah. S tema dvema hitoma je postal prvi glasbenik, ki je v istem tednu debitiral na Billboard lestvici najboljših 10 s kar dvema skladbama. ‘Shape of you’ je poleg tega na Spotifyju podrla rekord v največjem številu predvajanj v prvih 24-ih urah, na prvem mestu britanske glasbene lestvice pa ostala kar 14 tednov. Marca je izdal celoten tretji studijski album z naslovom ÷ (Divided), ki je eden izmed najbolje prodajanih albumov v zadnjih letih, saj so že v prvih dveh mesecih prodali 7 milijonov izvodov.

26-letni britanski pevec, kantavtor in glasbeni producent se je rodil v Halifaxu, v zahodnem Yorkshiru. Že zelo zgodaj se je naučil igrati kitaro in pisati lastne skladbe, v začetku najstniških let pa je začel snemati CD-je in jih prodajati. Pri 14-ih letih se je preselil v London, da bi začel svojo glasbeno kariero. Tam se je hitro znašel v krogu pevcev in kantavtorjev ter kmalu izdal 2 albuma – prvega 2006 in drugega 2007. Njegova kariera se je začela vzpenjati z objavljanjem posnetkov njegovih nastopov na internetu, s katerimi je vzbudil pozornost raperja Example, ki ga je povabil s seboj na turnejo kot uvodni akt. Leta 2010 je odšel tudi v ZDA, kjer je padel v oči Jamiju Foxxu, ki ga je povabil v svojo radijsko oddajo. Njegova popularnost je narastla in tako je njegov naslednji album hitro zasedel drugo mesto na iTunes lestvici.

Po podpisu pogodbe z Atlantic Records je septembra 2011 izdal svoj prvi studijski album + (Plus), ki se je v prvih šestih mesecih prodal v kar milijon izvodih. Najbolj uspešna skladba z albuma je bila ‘The A Team’, za katero je dobil britansko glasbeno nagrado Ivor Novello za najboljšo skladbo. Naslednje leto je dobil nagrado Brit za najboljšega moškega solo umetnika in za debitanta leta. 2012 je njegova popularnost začela rasti tudi v ZDA, ko se je kot gost pojavil na albumu Red pevke Taylor Swift. Junija 2014 je izdal svoj drugi album, x (Multiply), ki je hitro začel zasedati prva mesta lestvic tako v Veliki Britaniji kot ZDA. V svoji domovini je 2015 dobil Brit nagrado za najboljši album leta (x) ter nagrado Ivor Novella za kantavtorja leta. V ZDA pa je skladba ‘Thinking out loud’  dobila dva Grammyja. Leto 2015 je okronal s tem, da je postal prvi glasbenik, ki je samostojno, brez glasbene skupine, tri dni zapored nastopil pred razprodanim stadionom Wembley.

Glede na to, kako hitro se je njegova kariera začela vzpenjati, je torej nenavadno, da si je vzel eno leto odmora od vsega. V intervjujih je povedal, da se je za odmik odločil zaradi mlačnih reakcij, ki jih je dobival za vsako novo izdano skladbo ter da so potem, ko eno leto ne slišijo nič o tebi, ljudje bolj željni novega materiala. Oktobra letošnjega leta pa je na The Jonathan Ross Showu priznal, da je imel težave z zasvojenostjo, saj se zaradi nenehnih turnej ni uspel navaditi na ‘glasbeno industrijo’ in je zato zašel na temno stran slave. Glasbenik je imel že pred tem težave s prekomernim pitjem, tudi uporaba drugih substanc pa se je najprej začela kot zabava, dokler ni ugotovil, da nima več nadzora nad svojimi dejanji in si je vzel odmor od zvezdniškega življenja.

Že od začetka kariere je Edov velik podpornik sir Elton John, ki je njegov glasbeni mentor, saj mu pogosto pomaga z nasveti. Podpisal je tudi pogodbo z njegovim menedžmentskim podjetjem Rocket Music. Elton je v intervjuju za The Rolling Stone povedal, da ga Edov entuziazem in ljubezen do glasbe spominjata na njegove glasbene začetke. Ko ga je prvič slišal nastopati, je takoj vedel, da je Edov uspeh neizogiben. Čeprav ne izgleda kot zvezdnik, ljubi svojo glasbo in svoje oboževalce. Izpostavil pa je predvsem njegovo sposobnost, da s tako lahkoto piše pesmi, kar je, po njegovem mnenju, tudi glaven razlog, da lahko sam razproda celoten stadion Wembley.

Mnogi so bili presenečeni, da na letošnji podelitvi Grammyjev ni bil nominiran za album in pesem leta, o čemer ga je v svoji oddaji povprašala tudi Ellen Degeneres. Odgovoril ji je, da mu je bolj pomembno, da mu ljudje povejo, kako so jim njegove skladbe všeč in koliko jim pomenijo. Ona pa je priznala, da je bila ogorčena in dodala, da pesmi ‘Shape of you’ ni mogla nehati poslušati.

Za svoj naslednji album ni dal še nobenega določenega datuma, vendar pa napoveduje, da bo slabše kvalitete (lo-fi) in zagotovo ne bo tako uspešen kot ÷, vendar pa bo najbolj ljubljen. Navdihnila ga je pesem ‘Nebraska’ Bruca Springsteena, pomagal pa mu je igralec Kit Harington, znan predvsem po vlogi v seriji Igra prestolov. V intervjuju za The Times pa je povedal, da poleg tega trenutno dela na glasbenem filmu, v katerem bo tudi igral.

Neža Rus

Prejšnji članekAplavz na koncu predstave je moja najljubša nagrada, še posebno vesel pa sem, če mi kdo iskreno pove, da sem se ga s svojim nastopom dotaknil.
Naslednji članekRadio kot zvočna kulisa