Po letih v tujih ekipah so ponovno zaigrali za domačo vas

 

Po približno štirih letih,  odkar je razpadel nogometni klub NK Petišovci in so se igralci raztresli v vse smeri, se je letos stadion “Petišovski Old Trafford” ponovno napolnil. “Kot nekdanji nogometaš sem ponosen na svoje fante, na navijače in sovaščane, ki nas podpirajo. Veseli me, da je nogomet v naši vasi spet zaživel,” je dejal predsednik na novo ustanovljenega kluba NK Petišovci 2017 Tibor Ribarič.

Zakaj ste ustanovili novi nogometni klub?

Motiv ustanovitve je bila želja po igranju nogometa v domačem klubu namesto v tujih. Poleg tega imamo na razpolago lep stadion, ki bi bil drugače neuporabljen. Fantje so organizirali nekaj sestankov, na katerih smo se zmenili, da bomo željo uresničili.

Ali je želja, da bi igrali v domačem okolju obstajala že od trenutka, ko je stari klub razpadel, ali se je pojavila kasneje?

Želja, da bi imeli v vasi klub, je obstajala že dalj časa. Fantje so po kratkem času v tujih ekipah ugotovili, da bi raje igrali za lastno vas. Že pred pol leta so razmišljali, da bi se vrnili in ustanovili klub.

Če je bila želja po igranju nogometa v domači vasi tako velika, kot ste rekli, zakaj ste klub ustanovili šele letos in ne lani ali predlani?

Želja kot taka je bila zadosti velika, motivacija je bila izredna, vsi so idejo podpirali ter zahtevali, da je treba poskusiti, ne glede na rezultat. Ampak največja težava je bil denar. Bali smo se, da ne bomo mogli zbrati sredstev, ker je že stari klub padel v dolgove. Če ne bi šlo drugače, bi klub podpirali z lastnimi sredstvi, dokler ne bi našli druge podpore.

Kaj je bilo potrebno, da ste ustanovili klub?

Ideja ne pomaga, če nimaš igralcev. Prvi korak do ustanovitve je bil, da smo zbrali vsaj dvajset fantov. Pozneje so se tem pridružili tudi tisti, ki že leta niso igrali in so želeli pomagati. Potem smo morali biti prepričani, da imamo podporo. Če ideja ne bi imela podpore sovaščanov, privržencev nogometa in navijačev, potem ne bi bila smiselna. Ker pa smo podporo imeli, smo začeli z delom. Najprej smo uredili zadeve na občini, zaprosili smo za vse papirje, ki dovoljujejo, da lahko nastopamo v drugi medobčinski nogometni ligi, in s 23. majem je bil klub uradno registriran.

Rekli ste, da so bili sovaščani navdušeni nad idejo in so vas podpirali. Kakšni pa so bili odzivi konkurenčnih klubov?

Drugi klubi so takrat, kot tudi danes, z veseljem sprejeli idejo, da smo v Petišovcih ponovno ustanovili klub, saj smo bili že kot stari klub NK Petišovci del nogometne tradicije v Lendavi.

Glede na navdušenje igralcev iz konkurenčnih klubov, se je začetnim 24 domačim nogometašem, ki ste jih registrirali, pridružil še kakšen iz druge ekipe?

Večinoma imamo registrirane samo svoje igralce. Ampak imamo tudi enega iz Dolge vasi, enega iz Lendave, so pa tudi taki, ki ne živijo v Petišovcih, ampak so za nas vseeno domačini.

Na začetku ste povedali, da je bila največja ovira financiranje. Zdaj ko vam je uspelo ustanoviti klub, kako se financira?

Podporo smo dobili od Avtokleparstva Bohar. Že od začetka so nas podpirali tudi nekateri sovaščani, igralci in vsi, ki so to hoteli. Potem pa smo prišli do sponzorjev, ki so pripravljeni nas še naprej podpirati. Sicer še vedno zbiramo nova sredstva, ampak smo finančno zadeve zaenkrat uredili.

Do zdaj ste odigrali na enajstih tekemah. Dosegli ste eno zmago, en remi in devet porazov. Kako komentirate dosedanje uspehe oziroma neuspehe?

Neuspehov tukaj ni. Klub, ki ima zagon in ki je po štirih letih ponovno na igrišču, nima neuspehov, ima samo vzpone. Vse, kar naredimo, je plus. Največja pridobitev je, da se igralci družijo, držijo skupaj in da vsak podpira vsakega. Na primer to, da smo z NK Veterani Turnišče igrali neodločeno, je bil že fantastičen uspeh. Normalno je, da je vsak poraz težek, ampak v fazi v kateri smo s klubom ta hip to ni tragedija.  Zavedamo se, da večina igralcev dolgo ni igrala in da nima moči. Trenutno tudi nimamo stalnega vratarja, ampak upamo, da se bo do začetka naslednje sezone vse uredilo. Osebno nisem bil niti enkrat razočaran ne glede na to, da je bil rezultat na primer 10:0, ko smo igrali na Kapci.

Prve tri tekme, ki ste jih igrali, so bile prijateljske s Hotizo, Dolgo vasjo in Bistrico. Zakaj ste si za prve nasprotnike izbrali ekipe, ki so ligo više nad vami?

Do tekem je prišlo z dogovori. Prijatelji, ki igrajo pri Hotizi, so vprašali, če bi odigrali prijateljsko igro, in smo se strinjali. Pri tekmi z Bistrico je bilo podobno. Eden izmed naših nogometašev, ki je dolga leta igral pri Bistrici, je prišel igrat k nam in njegova bivša ekipa je zaprosila za prijateljsko igro. Naši nogometaši so lahko s temi tekmami pridobili izkušnje. Če igraš z boljšimi, se lahko vedno kaj naučiš ne glede na izid tekme. Če pa igraš s slabšimi, govorim iz izkušenj, in zmagaš, dobiš krila in misliš, da si najboljši. Zatem je poraz toliko hujši.

Prvo uradno pokalno tekmo ste igrali v Dobrovniku. So bile priprave nanjo bolj intenzivne glede na to, da je bila to prva uradna tekma?

Vse priprave so potekale po enakem ritmu in niso bile bolj intenzivne. Na pripravljenosti se dela spomladi, ne na sredini leta. Nogometaš, ki že več let ni igral, v mesecu in pol ne more pridobiti toliko moči, kot če bi na tem delal že od spomladi.

Kakšen je bil vtis po prvi uradni tekmi pri fantih, glede na to, da ste zgubili?

Dober. Niso bili razočarani. Poraz ima grenek priokus, noben noče imeti slabega rezultata,  ampak fanti so se zavedali, da ne glede na to, kaj bomo dosegli, bo pridobitek.

Prvo tekmo ste gostili teden kasneje proti NK Veterani Turnišče. Ste bili bolj sproščeni, ker ste vedeli, da imate podporo sovaščanov?

Vsi smo tekmo pričakali z veliko motivacijo. Fantje niso hoteli samo pokazati, da imajo klub, ampak tudi, da res želijo tekmovati. Hoteli so se pokazati v čim boljši luči, kar se je na koncu tudi obrestovalo z zelo dobrim rezultatom, 2:2.

Do sedaj največja tekma, kot je tudi na uradni Facebook strani kluba napisano, je bil derbi proti NK Graničar. Kako komentirate trud fantov?

Igrali so zelo dobro, ampak se je izkazala naša neizkušenost, ki je rutinirana in uigrana ekipa nima. Tudi po prvem zadetku, ki smo ga dobili motivacije ni primanjkovalo. Imeli smo priložnost, ampak je nismo izkoristili. Tudi če smo izgubli s tremi goli razlike, nismo bili razočarani, zmagala je boljša ekipa.

Naslednjo tekmo igrate z NK Malibu Kapca. Z 18 točkami so trenutno na prvem mestu vaše lige. Kaj pričakujete?

Le, da fantje igrajo pošteno in po najboljših močeh. Želim, da bi uživali tako nogometaši kot tudi gledalci.

Kaj mislite o prihodnosti NK Petišovci 2017?

V spomladanksem delu bomo še odigrali po najboljših močeh. Pozneje imamo malo večje ambicije, kot smo jih imeli do zdaj. Pridružili se nam bodo še dodatni nogometaši in dobili bomo stalnega vratarja.

Prejšnji članekPROBLEMS, PROBLEMS & AFFAIRS
Naslednji članekV življenju sem vedno delal, kar sem hotel, in to delam še danes